Zavřít reklamu

Zobrazení metadat snímků

Chcete vědět, kdy a kde byla vaše fotografie pořízena, jakým fotoaparátem a jakými nastaveními? Náhled vám poskytuje přehled o všech těchto informacích, které se nazývají metadata. Po otevření fotografie v Náhledu klikněte na Nástroje v horní liště a vyberte Zobrazit inspektor. Zde najdete podrobné informace, jako je datum a čas pořízení, model fotoaparátu, ohnisková vzdálenost, clona, ISO, GPS souřadnice (pokud byly zaznamenány) a další.

Práce s vrstvami

Náhled na Macu nabízí překvapivě flexibilní nástroje pro práci s vrstvami, které vám umožní vytvářet složité obrázky. Po vložení různých prvků (obrázky, text, tvary) do dokumentu se každý z nich automaticky stane samostatnou vrstvou. Chcete-li upravit pořadí vrstev, jednoduše klikněte pravým tlačítkem myši na daný prvek a zvolte Přesunout vrstvu do popředí nebo Přesunout vrstvu do pozadí. Můžete také upravit průhlednost vrstvy pomocí posuvníku opacity.

Uzamčení PDF dokumentu

Náhled nabízí jednoduchý a efektivní způsob, jak zabezpečit vaše důležité PDF dokumenty. Chcete-li zabránit neoprávněnému přístupu, úpravám nebo tisku, můžete soubor snadno uzamknout heslem. Stačí otevřít PDF v Náhledu a v menu vybrat Soubor -> Upravit oprávnění. Zde můžete nastavit požadované heslo pro otevření dokumentu a zároveň detailně upravit oprávnění pro různé akce, jako je tisk, kopírování, úpravy nebo vyplňování formulářů. Díky této funkci můžete přizpůsobit zabezpečení přesně podle svých potřeb a chránit tak důvěrné informace.

Dávkový export fotografií

Chcete rychle a snadno převést větší množství fotografií z jednoho formátu do jiného? Náhled, nativní aplikace na Macu, nabízí jednoduché řešení. Stačí si ve Finderu vybrat všechny fotky, kliknout pravým tlačítkem a zvolit Otevřít v aplikaci -> Náhled. Všechny obrázky se zobrazí v levém panelu. Následně stiskněte Cmd+A pro výběr všech a pravým tlačítkem zvolte Exportovat. V dialogovém okně můžete nastavit formát, kvalitu a další parametry výstupních souborů.

Vytvoření nového souboru ze schránky

Máte ve schránce obrázek, text nebo jiný obsah, který chcete uložit jako samostatný soubor? Náhled vám to umožní snadno a rychle. Stačí otevřít Náhled a zvolit Soubor -> Nový ze schránky nebo použít klávesovou zkratku Cmd+N. Náhled automaticky vytvoří nový dokument a vloží do něj obsah z vaší schránky. Tímto způsobem můžete například uložit screenshot jako samostatný obrázek, vytvořit nový dokument z kopírovaného textu nebo si uspořádat různé obrázky do jednoho souboru.

.