Zavřít reklamu

Věděli jsme o něm dlouho dopředu, a tak bylo jeho představení v řadě iPhonů 16 jen formalitou. Tlačítko Camera Control, u nás tedy Ovládání fotoaparátu, má definovat nový směr focení iPhonem. Zde najdete vše, co jste o této novince potřebovali vědět. 

Nakonec se sice nejmenuje Capture, jak se domnívali mnozí leakři, to ale nic nemění na tom, co samotné tlačítko umí. Má nám pomoci ještě jednodušeji pořizovat úžasné fotografie, kdy nejen že okamžitě spustí aplikaci Fotoaparát a pořídí snímek, nabídne ale i pokročilá nastavení a mnohem víc.

Spusť. Přibliž. Cvakni. Žasni. 

Právě tak Apple definuje své nové hardwarové tlačítko, které je přítomné v iPhonech 16 a 16 Pro. Má představovat jednoduší způsob, jak se rychle dostat do prostředí fotoaparátu, ale také k různým fotografickým nástrojům. Posouváním prstu po něm přitom doladíte třeba expozici nebo hloubku ostrosti, přepnete se mezi objektivy nebo přiblížíte záběr zoomem. Výhoda je v tom, že nemusíte klepat do displeje, všechno tak máte na dosah ukazováčku pravé ruky, pokud máte telefon na šířku a Dynamic Island vlevo.

Prvním stisknutím tlačítka Ovládání fotoaparátu tak spustíte aplikaci Fotoaparát. Dalším stisknutím už zachytíte záběr. Pokud jste v režimu videa, stisknutím se to začne nahrávat. Pokud ale tlačítko kliknete a podržíte, začne tím nahrávání videa automaticky. Lehkým stisknutím tlačítka otevřete ovládací prvky, třeba přiblížení. Dvojitým lehkým stisknutím zvolíte jiný ovládací prvek fotoaparátu. Posouváním prstu po tlačítku pak nastavíte vše, co potřebujete.

Další zajímavé možnosti 

Tlačítko samo je vlastně senzorické, kdy je kryté safírovým sklem s hladkou texturou. K tomu jej lemuje barevně sladěná obruba z ušlechtilé nerezové oceli. Uvnitř něho je vysoce přesný tlakový snímač s haptickou odezvou, který chováním napodobuje spoušť zrcadlovky. Rozpoznává přesné interakce jako klikání a posouvání. Budete si také moci měnit rychlost dvojitého stisknutí a citlivost tlačítka. Důležité je, že přístup k API tlačítku mají i vývojáři. Znamená to, že se jeho integrace dočkáme i v jiných titulech, kdy tipujeme, že jedním z prvních bude Halide.

Později bude tlačítko fungovat i s Apple Intelligence. Uživatelé s ním budou moci otevřít aplikaci Fotoaparát a namířit telefon na nějaký objekt, aby o něm získali všechny možné informace skrze gesto kliknutí a podržení. Namíříte-li jej tedy například na restauraci, zobrazí se její otevírací hodiny a hodnocení. Když tak uděláte třeba na psa, identifikujete jeho rasu. Použití tlačítka s něčím, co má nějaký datum, jako je třeba nějaká plánovaná událost, přidá se vám do aplikace Kalendář. 

Ovládání fotoaparátu bude také fungovat jako brána k nástrojům třetích stran, například když uživatelé chtějí na Googlu vyhledat položku ke koupi nebo použít ChatGPT k vyřešení určitého problému. U nás si těchto funkcí Apple Intelligence samozřejmě zatím neužijeme. Jestli nastolí tlačítko nový směr používání iPhonu teprve uvidíme.

Nové iPhony 16 koupíte zde

.