Zavřít reklamu

Každý iPhone používá operační systém iOS, tedy i ten váš. Nejnovější aktualizace iOS 18 pak přinesla několik velkých a mnoho malých změn. Zde vám ale chceme představit funkce, které v iOS 18 jsou, i když přišly třeba již dříve, jen o nich ani nevíte. 

Kde je nastavení aplikací? 

FaceTime, Fotky, Počasí, Poznámky, Zprávy – nastavení těchto a dalších aplikací Applu jste v předchozích systémech našli mezi jednotlivými záložkami. S iOS 18 je ale Apple všechny přesunul. Abyste v nich cokoli určili a třeba změnili, musíte do Nastavení, kde sjeďte úplně dolů a klepněte na nabídku Aplikace. Tady už si musíte tu kýženou vyhledat.

Aktualizace na pozadí 

Žere vám něco baterii a vy nevíte, co to může být? Prakticky klidně jakákoli aplikace, které jste povolili aktualizaci na pozadí. Pokud se vám tedy nekontrolovaně vytrácí šťáva iPhonu, jděte do Nastavení -> Obecné -> Aktualizace na pozadí a zde zakažte aktualizaci těm aplikacím, od kterých to nepotřebujete. Apple zde sám uvádí: „Během připojení k Wi-Fi či mobilní síti budou aplikace na pozadí automaticky aktualizovat svůj obsah. Ukončením aplikací prodloužíte výdrž baterie.“ A my dodáme, že i FUP. 

Ovládací centrum v aplikacích 

Je užitečné, pokud jej potřebujete, může ale otravovat, pokud jej otevíráte, aniž byste chtěli – třeba jiných aplikacích a hrách. Nebo to naopak chcete? Je to jen na vás. V Nastavení -> Ovládací centrum si k němu můžete zapnout nebo zakázat přístup v aplikacích. Toto nastavení bohužel přímo v redesignovaném Ovládacím centru iOS 18 nenajdete. 

Ovládací centrum v aplikacích

Odezva klávesnice 

V Nastavení -> Zvuky a haptika -> Odezva klávesnice najdete možnost povolit odezvu klávesnice. Ta je sice standardně zapnutá, ale pokud jste ji před lety vypnuli a jen obnovujete nové iPhony ze zálohy, dejte volbě Haptika šanci. Technologie pokročily a vězte, že když to vyzkoušíte, tak už ji znovu nevypnete – jde o vlastní zkušenost. Také jsem to nechtěl a také si to zamiloval. Mimochodem zde vypnete i zvuk zámku nebo haptiku systému. 

Přišpendlete konverzaci 

3x hurá, iOS 18 naučilo Zprávy odesílat zprávy v čase, ve kterém si sami zvolíte. Víte ale, že už dříve přišla možnost přišpendlit nahoru konverzace proto, abyste je měli hned na dosah a nehledali je v balastu ostatní komunikace? Stačí k tomu klepnout vpravo nahoře na ikonu tři teček v kruhu a u konverzace dát ikonu špendlíku. 

.