Zavřít reklamu

iTunes používá většina z nás, ať už na poslech hudby či na synchronizaci iOS zařízení. Často si ovšem k iTunes instalujeme různé rozšíření, které nám skrze notifikaci zobrazí právě přehrávanou písničku nebo ukáže obrázek alba. Jak vzápětí zjistíte, jde to však aktivovat mnohem jednodušeji – přes Terminal a mnohem menším zásahem do systému.

Zobrazení informací o přehrávané skladbě

Existuje více aplikací, které spolupracují s iTunes a zobrazují “bublinu” s aktuálně přehrávanou písničkou. Řešením může být rozšíření pro Growl, aplikace CoverSutra nebo klient pro Last.fm.

V Lionu mají ovšem iTunes tuto funkci schovanou ve svém nitru. Stačí jen zadat jednoduchý příkaz v Terminalu a při každé písničce vám nad ikonou v doku vyskočí notifikace s názvem skladby a případně albu.

  1. Spusťte Terminal (Aplikace > Utility > Terminal).
  2. Zkopírujte a vložte do příkazového řádku následující kód:
    defaults write com.apple.dock itunes-notifications -bool TRUE;killall Dock
  3. Automaticky se vám zrestartuje dock.
  4. Spusťte iTunes, přehrajte libovolnou písničku a nad ikonou iTunes v doku by měla na pár sekund vyskočit notifikace.

Zobrazení alba místo ikony

Komu nestačí pouze textová zpráva o přehrávaných písničkách, může si ještě nastavit, aby se v doku místo ikony iTunes zobrazoval obrázek aktuálního alba. Opět nejde o žádný složitý postup. Potřebujete si jen zdarma stáhnout DockArt, plugin, jenž podporuje iTunes ve verzi 10.4 a výše.

  1. Rozbalte stažený soubor DockArt2.zip
  2. Aktivujte Finder, stiskněte klávesovou zkratku Command + Shift + Gpro vyvolání nabídky “Otevřít složku…”, vložte následující adresu a potvrdťe:
    ~/Library/iTunes/iTunes Plug-Ins/
  3. Přetáhněte soubor ‘DockArt.bundle’ do této složky.
  4. Restartuje iTunes a přehrajte libovolnou písničku.

Ikona iTunes by se vám měla automaticky přeměnit v obrázek alba. Pokud nemáte obrázek v knihovně přidaný, zůstane v doku základní iTunes ikona.

Pokud v iTunes zabrousíte do Zobrazení > Vizualizér > Dock Art, najdete rozšířené nastavení. Nejprve zaškrtněte Dock Art, poté se do nabídky znovu vraťte a níže vyberte “Options”. Zde lze Dock Art deaktivovat a nastavit, jak a co bude vlastně zobrazovat. Další velice užitečná vychytávka.

Zdroj: CultOfMac.com[2]

.