Zavřít reklamu

V dnešním odpoledním Jablečném týdnu se můžete dočíst novinky o obou filmech o Stevu Jobsovi, informace o vývojářských preview Mountain Lion nebo o nadcházejícím festivalu iTunes.

Aktualizace OS X 10.5 Leopard přináší Flashback Removal Tool (14. 5.)

Zatímco Apple poměrně rychle vydal nástroj pro odstranění nebezpečného botnetu Flashback pro systémy OS X 10.6 Snow Leopard a 10.7 Lion, starší systémy byly nadále napadnutelné nebezpečným malware díky bezpečnostní díře v Javě. Nyní je dostupný nástroj pro odstranění běžných verzí flashback i pro OS X 10.5 Leopard. Společně s ním pro leopard vyšla i bezpečnostní aktualizace 2012-003, která z důvodu bezpečnosti zablokuje zastaralou verzi Flash Playeru. Obojí je dostupné prostřednictvím Systémových aktualizací.

Zdroj: MacRumors.com

Scénář filmu o Jobsovi bude mít na starost Aaron Sorkin (15. 5.)

Nedávno bylo potvrzeno, že o napsání scénáře k filmu založeném na oficiální biografii Steva Jobse od Waltera Isaacsona se postará Aaron Sorkin. Tento filmový tvůrce stojí například za scénářem velice úspěšného filmu The Social Network (Sociální síť), televizního seriálu The West Wing (Západní křídlo) nebo připravovaného projektu The Newsroom.

Agentura Reuters se Sorkinem prý dělala interview a ten se vyjádřil, že stále hledá nějakou událost z Jobsova života, na kterou by film zaměřil. Dále poznamenal, že film rozhodně nebude věrnou kopií Isaacsonovy knihy. Jobsův životopis je obsáhlý a rámcově zachycuje celý jeho život. Film by se tímto způsobem zkrátka natočit nedal. Ke spolupráci by údajně měl být přizván i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Jeho hlavní úlohou bude odborné poradenství v oblasti prvních počítačů od Applu a hodit se bude jistě i jeho osobní vztah ke Stevu Jobsovi.

Zdroj: CultOfMac.com

Kauza s klony Macu Psystar se chýlí ke konci (15. 5.)

Prodej počítačů společnosti Psystar, která prodávala nelegální klony Macintoshů, zarazil Apple už v říjnu minulého roku. Společnost se proti rozsudku odvolala, nejvyšší soud však potvrdil  předchozí rozsudek a zamítl žádost Psystaru o přezkoumání celého případu. Poněkud záhadný je však zdroj peněz, ze kterého společnost financovala veškeré soudí výlohy, byť se snažila získat dotace i prostřednictvím prodeje triček. Tento fakt vedl Apple k přesvědčení o konspiraci, kde za Psystar stojí někdo jiný, co soudní výlohy platí, nicméně tato konspirační teorie se nikdy nepotvrdila. Tak či tak společnost má definitivní zákaz prodeje „Hackintoshů“.

Zdroj: MacRumors.com

S iPhonem jsou uživatelé mobilních telefonů nejspokojenější (15. 5.)

American Customer Satisfaction Index (ACSI) ukazuje spokojenost zákazníků s různými produkty. Ten byl v úterý aktualizován a v sekci mobilních telefonů rozšířen především o telefony značek Apple, RIM (BlackBerry), LG a HTC.  Apple se objevil na tomto žebříčku poprvé a hned se umístil na špici s 83 body před výrobci Nokia, LG a HTC (všichni patří na druhou příčku se shodnými 75 body) a stal se prvním výrobcem, který od roku 2004 překročil hranici 77 bodů.

“Pro mnoho uživatelů změnil příchod chytrých telefonů to, pod čím si představujete mobilní telefon. Dva nováčci průzkumu ACSI vstoupili do hodnocení s různými výsledky. Zatímco Research in Motion (RIM) stojí na pouhých 69 bodech,… iPhone od společnosti Apple se dostává okamžitě do čela s 83 body, pokud jde o spokojenost zákazníka. Žádný jiný mobilní telefon se nedostal přes 80 bodů. Nejbližší konkurenti této společnosti jsou letos 3 se shodnými 75 body: Nokia (s nárustem 3%) a další nováčci v tomto průzkumu LG a HTC.”

Zdroj: MacRumors.com

Doména iPhone5.com již patří Applu (17. 5.)

Přesně jak se očekávalo, Apple na základě stížnosti Světové organizaci pro duševní vlastnictví (WIPO) získal doménu iPhone5.com. Zmíněnou doménu s největší pravděpodobností společnost z Cupertina nechce pro sebe a jde hlavně o to, zabránit jejímu neoprávněnému používání a případnému zneužití. Tomu nasvědčuje i fakt, že doména iPhone5.com, která byla poprvé registrována v roce 2008, je nyní svěřena firmě Corporation Service Company, která se o její ochranu má postarat.

Bývalý vlastník domény samozřejmě s verdiktem spokojen nebyl, ale vítězství Applu bylo takřka nevyhnutelné. Apple v minulých letech uspěl se všemi stížnostmi tohoto typu a získal tak domény iPhone4.com i iPhone4S.com. Přes úsilí cupertinské společnosti o zabezpečení zmíněné internetové domény však zdaleka není jisté, že příští generace iPhonu ponese v názvu číslovku 5. Apple nečísluje své počítače a od března tohoto roku již ztratil číslování i iPad. Podobný trend je tedy většinou odborníků očekáván i u iPhonu.

Zdroj: CultOfMac.com

Botnet Flashback si teoreticky vydělal 14 000 dolarů (17. 5.)

Trojský kůň Flashback, který minulý měsíc napadl přes 600 000 počítačů Mac díky zranitelnosti Javy, mohl na reklamě vydělat „pouze“ 14 000 dolarů oproti 10 000 dolarů denně, což byl první odhad společnosti Symantec. Botment mimo jiné generoval kliknutí na banery u napadených počítačů, nicméně tento komponent obsahoval malware jen asi ve dvou procentech případů a během třítýdenního řádění vygeneroval jen 400 000 kliknutí.

Těžší ovšem pro útočníky bude tyto peníze vybrat. Společnosti, které zobrazení reklam proplácí, se totiž proti podobným podvodům dobře chrání a je tak velice možné, že autoři viru za zobrazené reklamy nedostanou ani dolar. Symantec dodává, že kdyby byli útočníci úspěšnější, mohli si vydělat během roku i několik milionů dolarů. Teoreticky.

Zdroj: MacRumors.com

Akvárium vytvořené z PowerMacu G5 (18. 5.)

Akvária vyrobené z Maců nejsou nic nového, oblíbeným modelem pro jejich výrobu je například iMac G3. Jeden šikovný domácí kutil Steve Shawn však vytvořil akvárium ze skříně PowerMacu G5, který si lidé občas pletou s Mac Pro. Stačilo k tomu pár kusů nářadí a unikátní akvárium s logem Apple bylo na světě.

[youtube id=cxHMzhcsWuo width=“600″ height=“350″]

Zdroj: CultofMac.com

V září se bude konat iTunes Festival 2012 (18. 5.)

Apple tento týden oznámil informace ohledně letošního ročníku iTunes festivalu, jehož první ročník se uskutečnil v roce 2007. Tato velká a očekávaná hudební akce byla přesunuta z července na září a jejím dějištěm bude londýnský Roundhouse. iTunes Festival 2012 nabídne návštěvníkům zdarma třicet nocí živé hudby a tento hudební zážitek bude pomocí speciální aplikace zprostředkováván i všem vlastníkům iOS zařízení. Na londýnském jevišti se představí více než 60 umělců z nichž největší počet posluchačů přitáhne nejspíš hvězda R&B Usher, Jack White, nebo Norah Jones, který zahrál například i na akci “Pocta Stevu Jobsovi” v sídle společnosti Apple.

Vstupenky nejsou na prodej a lze je získat pouze náhodným vylosováním. Kdo se chce losování zúčastnit, musí být starší 14-ti let a být v současné době obyvatelem Spojeného království, Německa, Franice, Irska nebo Holandska. Apple bude výherce losovat podle vlastního uvážení každý červnový týden a na každou noc rozdá 160 párů vstupenek. Přihlášení do losování o vstupenky je možný na oficiálních webových stránkách akce i v již zmíněné iOS aplikaci.

Zdroj: 9to5Mac.com

Film Jobs se bude natáčet v garáži, kde Apple vznikl (18. 5.)

V pátek bylo oznámeno, že televizní film “Jobs” s Ashtonem Kutcherem v hlavní roli, který je inspirován stejnojmenným zakladatelem společnosti Apple, bude začínat přesně tam, kde začínali Steve Jobs se Stevem Wozniakem – v garáži v Los Altos. Ve snaze ukázat divákům co nejvěrnější a nepřesnější kopii života Steva Jobse, bude film začínat ve stejné garáži, kde Steve spolu se svým kamarádem Steve Wozniakem dali dohromady svůj první počítač. Toto vyjádření vydali v pátek produkční společnosti Five Star. Navíc dodávají, že film začal vznikat již v době, kdy Steve Jobs odešel do důchodu, především od vedení společnosti vzhledem ke své nemoci. Tedy již v roce 2011. Zároveň začátek filmu zahrnoval výzkum jeho života, spolu s rozhovory s jeho spolupracovníky, přáteli a rodinou.

Zdroj: AppleInsider.com

Apple vydal čtvrtou iteraci vývojářského preview Mountain Lion (19. 5.)

Necelý měsíc před oficiálním uvedením Mountain Lion vydal Apple další, v pořadí čtvrtou verzi vývojářského preview. Nejedná se o aktualizaci, které se předchozí iterace dočkala hned dvakrát (naposledy 16. 5.) a jedna z nich přinesla novou funkci Nerušit. Developer Preview na první pohled nepřináší nic vyloženě nového, opravuje především známé chyby a přidává jen množství malých změn a vylepšení. Nejnovější verzi můžete stáhnout stejně jako předchozí přes Mac Developer Program nebo jako aktualizaci, která by se měla objevit v Mac App Store.

Zdroj: MyGreatiPhone.com

Apple získal patent na vícebodové zaostřování (19. 5.)

Apple získal patent na vícebodové zaostřování při fotografování. Tento systém by se mohl objevit v nových iOS zařízeních, které budou disponovat multidotykovým displejem a fotoaparátem. Patent popisuje, že uživatel může při focení najednou vybrat dvě či více oblastí, na které se má zaostřit. Aktuálně je možné vybírat pouze jednu. Nejzásadnější část patentu je především v mechanismu, který by vícebodové zaostřování umožňoval. Apple uvádí, že takový systém bude potřebovat výrazné množství výpočetního výkonu, protože bude muset vypočítávat více vybraných bodů a tomu přizpůsobovat čočku fotoaparátu.

Autoři: Michal Žďánský, Michal Marek, Jan Pražák, Ondřej Holzman

.