Zavřít reklamu

Je tu další Jablečný týden, tentokrát s kulatou číslovkou třicet, ve kterém se dočtete například o možném menším dock konektoru, aukci legendárního  Pixar Image Computer, akvizici bezpečnostní společnosti AuthenTec nebo o rychlé adopci Mountain Lion.

Nový iPhone prý bude mít menší dock konektor a jinde umístěný vstup pro sluchátka (23. 7.)

Reuters informují o tom, že příští generace iPhone již nebude mít tradiční 30pinový dock konektor, nicméně přinese menší 19pinovou verzi. Nový konektor bude menší, díky čemuž by se vedle něj na spodní část zařízení měl vejít také vstup pro sluchátka, což by byla další změna.

Změnu dlouhá léta zaběhnutého dock konektoru sice asi ponesou nelibě uživatelé, ovšem bude to šance pro výrobce příslušenství, jelikož se bude muset kupovat pro jiný konektor nové. Originální 30pinový dock konektor se objevil ve třetí generaci iPodu v roce 2003 a Apple se ho údajně ještě zcela vzdát nehodlá – od října, kdy by se měl začít prodávat nový iPhone, totiž hodlá zároveň nabízet adaptér, který z 19pinové konektoru opět vytvoří 30pinový.

Zdroj: MacRumors.com, CultOfMac.com

S cenovkou 25 tisíc dolarů se na eBay objevil vzácný Pixar Image Computer (23. 7.)

Vzácný kus počítačové historie se objevil na aukčním portálu eBay. Za 25 tisíc je k mání Pixar Image Computer, který původně vyvíjela počítačová divize společnosti Lucasfilm. K počítači je i originální Pixar monitor a podle popisu je zařízení v dobrém stavu, leč nen jisté, zda skutečně funguje.

Komerčně se začal Pixar Image Computer prodávat v roce 1986, kdy od Lucasfilm odtrhl Steve Jobs Pixar. Počítač byl nicméně cílen pro high-endový vizualizační trh, kde se nacházeli například geofyzikové, lékaři a meteorologé, přičemž prvotní cena byla obřích 135 tisíc dolarů. Také se kvůli tomu příliš kusů neprodalo, a tak museli v Pixaru vyvíjet nové stroje a zlevňovat.

Zdroj: CultOfMac.com

Režisér Martin Scorsese dalším celebritou v reklamě Applu (23. 7.)

Apple pokračuje v obsazování svých reklam známými osobnostmi, a tak nyní po Johnu Malkovichovi, Zooey Deschanel a Samuelu L. Jacksonovi propaguje oscarový režisér Martin Scorsese. Ten v půlminutovém spotu využívá Siri k plánování schůzek, hledání přítel a informacím o dopravní situaci.

Ač není reklama ničím výjimečná, když Scorsese celou dobu sedí na zadním sedadle taxíku, schoval do ní Apple tzv. easter egg. Poznávací značka auta, v němž Scorsese sedí, má totiž stejné číslo jako taxíku, které měl Robert De Niro ve Scorseseho filmu Taxi Driver.

[youtube id=Z714Fnylf5s width=“600″ height=“350″]

Zdroj: MacRumors.com, CultOfMac.com

Při stahování aplikací zdarma z App Store nebude třeba zadávat heslo (24. 7.)

V poslední třetí iteraci betaverze iOS 6 bylo zjištěno, že App Store nevyžaduje při stahování aplikací zdarma heslo. V současné době je třeba heslo zadat vždy, existuje pouze 15minutový interval, kdy po prvním zadání hesla ho není třeba při dalším stahování aplikací psát, což usnadňuje nákup více aplikací najedou. Zadávání hesla je nezbytným bezpečnostním prvkem, díky kterému omylem nekoupíte něco, co nechcete. Aplikace zdarma však nepředstavují nebezpečí pro vaši peněženku, proto se Apple zřejmě rozhodl, že ulehčí uživatelům život a nebude při jejich stahování zadání hesla vyžadovat.

Zdroj: AppleInsider.com

Apple vyslal poslední varování před koncem iWork.com (24. 7.)

31. července se nadobro zavře služba iWork.com, a tak Apple vyslal jejím uživatelům poslední varování. V e-mailu uživatele varuje, že již nebudou moci ke svým dokumentům na iWork.com uložených přistupovat, a tím pádem doporučuje si všechny dokumenty stáhnout do počítače. Místo toho Apple doporučuje uživatelům přejít s dokumenty na iCloud.

Zdroj: CultOfMac.com

Apple za 356 milionů dolarů koupil bezpečnostní společnost AuthenTec (27. 7.)

Apple provedl akvizici další společnosti, jedná se o AuthenTec, která se zabývá zabezpečováním sítí a mobilních zařízení. Kalifornská společnost zalatila 8 dolarů za akcii, celá transakce tak stála zhruba 356 milionů amerických dolarů. Portfoio AthenTec zahrnuje zabezpečování sítí ochranu dat a také technologii pro snímání otisků prstů. Bezpečnostní společnost má také největší paletu patentů ve svém oboru, celkem kolem 200 kusů.

AutehnTec má v současné době několik zajímavých zákazníků, mezi nimi například Cisco, Fujitsu, Motorola, LG, HP nebo Nokia. Nedávno s nimi podpsal i Samsung, největší rival Applu na poli mobilních zařízení, kvůli použití technologie zabezpečení QuickSEC VPN pro své zařízení s Androidem pro korporátní zákazníky. Apple nadále musí licencovat existujícící technologie současným partnerům a dalším zájemcům. Poplatky za licence však půjdou přímo na účty Applu. Všechny další patenty, které budou od akvizice zaregistrovány, budou výhradním důševním vlastnictvím Applu.

Zdroj: TheNextWeb.com

Apple zvažoval investici do Twitteru (27. 7.)

Deník NY Times přišel se zprávou, že Apple zvažuje možnost investovat do populární sociální sítě Twitter, ovšem poté, co se zpráva rozšířila internetem, přišel se svou troškou do mlýna The Wall Street Journal, který tvrzení konkurečního plátku popřel a vše uvedl na pravou míru. Apple skutečně možnost strategické investice do Twitteru probíral, jenomže se všechno odehrálo už před rokem, poslední zprávy tak vůbec nebyly aktuální. Podle WSJ prý nyní žádná jednání neprobíhají, což však nevylučuje, že Apple někdy v budoucnu do Twitteru své peníze nevloží.

Zdroj: CultOfMac.com

Rozporuplné vystoupení Applu na bezpečnostní konferenci Black Hat (27. 7.)

Bylo poměrně velkým překvapením, když se Apple rozhodl, že se tento týden zúčastní bezpečnostní konference Black Hat, které se 15 let vyhýbal. Zkrátka to nebyl styl kalifornské společnosti, aby vystupovala na podobných událostech, ačkoliv to nyní vypadá, že se snaží otázku bezpečnosti více prozkoumávat. Patrně poté, co se stále více útočí na iOS i OS X.

Na konferenci Black Hat proto vystoupil Dallas De Atley, šéf bezpečnosti v Applu, jenž hodinu hovořil na téma „Bezpečnost iOS“. De Atley prošel kompletní proces bezpečností ochrany, čímž vlastně parafrázoval dokument, který je Apple poskytuje volně ke stažení. Reakce na De Atleyho vystoupení ovšem byly rozporuplné – zatímco běžnému iOS uživateli by asi taková přednáška stačila, přítomní profesionálové čekali víc. Za vše mluví také to, že mnohem pozitivnější ohlasy posbírala přednáška probíhající ve vedlejším sále nazvaná „Temné umění hackování iOS aplikací“, kterou vedli samotní hackeři.

Ač tedy De Atleyho povídání nebylo nijak zásadní, je důležité si uvědomit, že už jen přítomnost Applu na Black Hat je zajímavým posunem. Znamená to, že Apple se zabývá bezpečností více než kdy dřív.

 

Zdroj: CultOfMac.com

Mountain Lion si po dvou dnech nainstalovalo 3,2 % uživatelů Maců (27. 7.)

Podle reklamní společnosti Chrika, která monitoruje a analyzuje tok dat na internetu, dosáhl Mountain Lion penentrace přes 3,2 procent během prvních 48 hodin, čímž se stal nejrychleji adaptovaným operačním systémem v historii. Na rychlém přechodu na nejnovější OS X má jistě velký vliv příznivá cena (19,99 $) i snadná instalace, která vyžaduje stažení instalačního balíku přes Mac App Store.
“Na základě oznámení Applu v červnu 2012, že je mezi uživateli 66 miionů Maců, můžeme si odvodit, že si během posledních 48 hodin stáhlo OS X Mountain Lion 2,11 milionů uživatelů. Za použití těchto čísel a za předpokladu, že 90 procent těchto uživatelů za aktualizaci zaplatilo, OS X Mountain Lion se zatím zasloužil o příjem ve výši 38 milionů dolarů za uplynulých 48 hodin.”

Zdroj: AppleInsider.com

V Barceloně se otevřel nový Apple Store (28. 7.)

Očekávaný Apple Store ve španělské Barceloně byl oficiálně otevřen tuto sobotu. Otevření předcházela zajímavá bariára, kterou mnozí považovali za umělecké dílo, které mělo být poctou známému katalánskému architektovi Antoni Gaudímu. Apple Store samotný má typický design, který můžete vidět všude po světě, má celkem tři patra a nachází se v novém obchodním centru Passeig de Grácia.

Zdroj: MacRumors.com

Autoři: Ondřej Holzman, Michal Žďánský

.