Zavřít reklamu

Přenos dat mezi telefony lze řešit několika možnými způsoby – web úložištěm, spárováním přes Bluetooth, díky Wi-Fi, nebo použitím vlastního řešení. Například aplikace Bump tímto stylem řeší přenos fotografií. Chirp mu ale chce konkurovat a jde na to efektně: písničkou. Pokud naladíte dva iPhony na stejnou melodii, můžete mezi nimi přenášet různé soubory.

Je občas s podivem, kolik úsilí lidé kolem iOS aplikací vynakládají na to, aby nevyřešili žádný problém. Někdy jsou k tomu ochotní vytvořit celou novou technologii, a pak doufají, že tohle bude pecka.

Do téhle kategorie patří aplikace Chirp. V podstatě jednoduchá alternativa k aplikaci Bumb – Chirp namísto zatřesení pípá jako R2D2 (fiktivní robot z Hvězdných válek, poznámka redakce).

Na první pohled je to moc pěkné: kluci z britského startupu @animalsystems naučí iPhone (a brzy prý i Android – jak jinak) digitální písničku, která umožní přenést mezi telefony fotku, odkaz, zprávu a časem třeba i něco dalšího. Funguje to docela slušně. Telefony se nemusí párovat, oba iPhony je rozezníte stejnou melodií a soubory se začnou přenášet. To, co přenášíte, se zobrazuje přímo v Timeline v aplikaci. Pokud zrovna nejste připojení k internetu, tak si Chirp odkaz zapamatuje a nechá si stahování na pozdější dobu.

Nejhezčí předností je to, že během dvou vteřin můžete nasdílet cokoliv libovolnému počtu lidí v okolí.

Na webu BBC se ptají, jestli bude Chirp příští Twitter? Bude muset. Tahle věc nedává smysl, dokud jí nemají desítky a stovky tisíc lidí. Protože jinak tu máme jen hezkou malou aplikaci s wow efektem prvotního překvapení. Co dál? Teď si měsíc počkáme, až je možná někdo koupí, aplikace zmizí z App Store a nějaká zlá korporace bude o pár šikovných lidí k vysátí bohatší. My to ukážeme holkám a kamarádům, aplikaci odsuneme na třetí screen a možná to vytáhneme za rok, až dá Nike na web nějakou zchirpovanou slevu na tenisky.

Pravda je, že e-mail už dneska na rychlé sdílení nestačí. Bump zdaleka není standard a ne všechno chceme cpát do sociálních sítí. Tak kdo ví, třeba je Chirp konečně ta pecka, ale nějak se mi to nepozdává.

Chirp je zdarma ke stažení v App Store, a tak ho posuďte sami a dejte vědět, jak se vám líbí.

[app url=“http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=211219&a=2126478&url=http://itunes.apple.com/cz/app/chirp/id529469280″]

Autor: Jura Ibl

.