Zavřít reklamu

Jako člověk přispívající svými články na stránky Jablíčkáře potřebuji svůj oblíbený nástroj pro psaní. Většina editorů je založena na klasickém formátování textu pomocí tlačítek B, I, a U, nabídky pro výběr úrovně nadpisu či stylu seznamu. To je velice nepohodlné, protože vaše zápěstí musí opustit klávesnici pro použití myši nebo trackpadu. Odlišný a možná tak trochu geekovský způsob formátování nabízí Markdown.

Ten byl navržen Johnem Gruberem, který již od roku 2002 provozuje populární stránky Daring Fireball. Markdown má zjednodušit psaní syntaxe HTML, tedy alespoň co se základních tagů týče. A protože na Jablíčkáři používáme v textu pouze základní prvky formátování, dává jeho používání smysl. Celosvětově si Markdown postupně nachází stále nové stoupence v řadách blogerů.

Problém však nastává, pokud si po sobě chci článek přečíst a zkontrolovat překlepy a chyby. I přes jednoduchou syntax jednotlivé tagy překážejí. Navíc chci vidět již hotový text, nikoli pouze polotovar. Právě na prohlížení slouží Marked. Osobně jsem si pro psaní oblíbil iA Writer, hlavně kvůli jeho jednoduchosti a čistotě. Možná právě pro zachování jednoduchosti se vývojáři z Information Architects rozhodli neimplementovat funkci náhledu jako například v konkurenčním Bywordu. Nicméně ten zase postrádá jakousi lehkost.

Dříve než se dostanu k samotnému Marked, připomenu, že syntax Markdownu lze pomocí Marked prohlížet ve všech textových editorech podporující prostý text, včetně nativního TextEditu. Soubor s příponou .md není totiž nic jiného než přejmenovaný .txt. Problém nastává až při exportu do HTML, RTF, PDF či jiných formátů. Zde už potřebujete nástroj, který si s Markdown poradí, ať už se jedná o iA Writer, Byword, TextEdit + Marked, jejich kombinace či úplně jiné aplikace. Jak jsem již napsal, používám iA Writer a nedávno jsem jej doplnil s Marked.

Nejjednodušším způsobem jak si v Marked otevřít náhled svého textu je uchopení malé ikonky v horní liště používaného editoru, kterou následně přetáhnete na ikonu Marked v docku. Pokud se budete snažit o náhled z TextEditu, nejprve převeďte obsah na prostý text zkratkou ⇧⌘T. Samozřejmě můžete soubor otevřít (⌘O) klasicky přes Finder, nicméně takto například v Mountain Lionu nenajdete soubory uložené pomocí Dokumentů v iCloudu. Náhled se obnovuje v rozmezí několika desítek sekund, avšak pro aktuální stav stačí v editoru dokument uložit (⌘S) nebo kliknout kurzorem na jiné okno či plochu.

Na výběr máte šest různých vzhledů pro náhled, které volíte v levém dolním rohu. Ten výchozí si pak nastavíte v předvolbách aplikace (⌘,) v kartě Style. Co však nejvíce zaujalo mě, je možnost použití CSS jako stylu pro náhled, proto používám CSS z Jablíčkáře. Marked také nabízí možnost uzamknout šířku na jistý počet pixelů, čímž získávám instantní podobu článku na svém Macu ještě před jeho vložením do našeho redakčního systému.

Na liště vespod aplikace se dále nachází zámek pro zobrazení okna nad všemi ostatními, počet slov, tlačítko se čtyřmi pruhy ukazující rejstřík obsahu a ozubené kolečko, pod kterým se skrývá většina nejdůležitějších funkcí. Tou první je zobrazení statistiky s údaji o počtu odstavů, slov a znaků. Druhá statistika se týká čitelnosti, a sice obtížnosti, srozumitelnosti a barevného indexu. Další statistika umí tučně zvýraznit nejčastěji se opakující slova. V tomto článku se podle Marked nejvíce setkáte s Marked, syntax, text, náhled a aplikace. Poslední zajímavou funkcí je ověření správnosti odkazů.

Jakmile svůj text dokončíte, můžete jej exportovat do HTML, PDF či RTF, přičemž HTML a formátovaný text (RTF) lze zkopírovat do systémové schránky. Například pro okamžité vložení na váš blog. Pokud byste si přáli odhalení HTML kódu ještě v Marked, není problém. Stačí kliknout na tlačítko <> v pravém horním rohu.

Co se týče přizpůsobení aplikace, nabízí Marked docela širokou paletu položek v předvolbách. Nastavit lze prakticky vše. Od průhlednosti okna, přes možnosti tisku, šířku textu, výběr CSS jako stylu pro náhled, až po nastavení parsování či použití vlastního Markdown procesoru.

Za sebe můžu Marked doporučit všem lidem, kteří publikují své příspěvky na webu. Ať už jste příležitostný bloger nebo třeba redaktor pracující na plný úvazek, Marked vám pomůže udržet ruce na klávesnici a myšlenky v hlavě. Navíc dostanete naprosto čistý HTML kód bez jakéhokoli nepořádku. Za 75 Kč zakoupíte skvělého pomocníka, který přemění například obyčejný TextEdit v mocný nástroj pro psaní.

[app url=“http://itunes.apple.com/cz/app/marked/id448925439″]
.