Zavřít reklamu

Bezplatná aplikace Quark DesignPad od firmy Quark, známé svým zlomovým systémem XPress, přináší designérům a DTPákům jemný odvar možností zlomových programů na iPad.

Základní obrazovka obsahuje správu dosud vytvořených dokumentů s možností jejich mazání, tlačítko pro vytvoření nového dokumentu a v záhlaví informace z Twitteru, že podle Guardianu jde o jednu z deseti nejlepších aplikací týdne. Pravděpodobně se na tomto místě budou objevovat různé zprávy z Twitter účtu Quark XPressu.

Klepnutím otevřeme existující dokument, nebo tlačítkem Start a New Design se dostaneme do režimu tvorby nového dokumentu.

Vytvoření dokumentu

Režim vytvoření nového dokumentu má tři hlavní funkce: Výběr šablony, stanovení rozměrů a generátor layoutů.

První funkce spočívá ve výběru hotové šablony z nabídky. Seznam obsahuje celkem 11 víceméně použitelných šablon, pojmenovaných jako brožura, vizitka, informační list, leták, dopisní papír, plakát a podobně. Základním rysem layoutu založeného na šabloně je nemožnost při dalším zpracování smazat nebo přesunout rámečky, které tam jsou vytvořené. U šablonových rámečků lze měnit pouze obsah, další rámečky lze přidávat. Šablony jsou dané napevno, nelze je ani měnit, ani přidávat nové.

Ve druhé funkci stanovujeme velikost právě zakládaného dokumentu. Přitom lze u každé šablony použít seznam předdefinovaných velikostí, do kterého lze přidávat vlastní typy rozměrů. Kromě toho lze táhlem, nebo zapsáním číselné hodnoty, určovat velikost přímo. Pochopitelně lze volit formát na výšku i šířku a jako jednotky vybrat palce, body, centimetry nebo milimetry.

Nejzajímavější funkcí z okruhu zakládání dokumentu je generátor laytoutu, který je ozdobou této aplikace a rozhodně by neuškodilo ho mít i ve zlomovém programu na počítači.

Firmě Quark se podařilo zobecnit parametry layoutu a volbou základních parametrů se dá vytvořit použitelný základ pro další práci. Ve stručnosti se dá určit velikost okraje, vzdálenosti a počet sloupců a řádků layoutu (tím myslím na rozdíl od řádků textu řádky rámečků).

Naplnění takto definované mřížky objektů určuje skupina parametrů uprostřed, jde o počet podkladových ploch, velikost titulkového rámečku, počet textových rámečků, počet obrázků.

U obrázků je dobrá finta v možnosti volit velikost popisek od nuly (= bez popisky) a pět typů umístění – dole pod obrázek, nahoře nad obrázek, dole do obrázku, nahoře do obrázku a možná poněkud hůře uplatnitelná poloha uprostřed obrázku je také možná.

Poslední skupina táhel umožňuje spojování sousedních rámečků a definuje kolik se jich smí spojit na šířku a kolik na výšku. Trocha experimentování brzy ukáže, jak to vlastně celé funguje.

Přidávání obsahu

Jsme-li již spokojeni s layoutem zakládaného dokumentu, tlačítkem Add Content se dostaneme do fáze práce na nově vytvořeném dokumentu. Jde o rámečkově orientovaný layout, kde rámečky převzaté ze šablony, nebo vytvořené generátorem nelze mazat, přesunovat, ani měnit jejich velikost. Možné je jen přidávat další rámečky.

Režim přidávání obsahu má v horním menu šest tlačítek základních funkcí. Koš se objevuje jen u rámečků, které lze mazat, a to jsou jen ty vlastnoručně přidané tlačítkem „+“. Ikonka stromu způsobí zobrazení tlačítek menu pro podkladový rámeček a ikonka mřížky zobrazuje vodítka, která nejsou oproti zvyklostem ani trochu magnetická, takže umisťování nových rámečků zase tak moc přesně nejde. Na druhou stranu to ale nevadí, protože celý Quark DesignPad není pro finální produkci, ale pro hrubou tvorbu designu a zkoušení nápadů. Tlačítko Done nás vrátí k výběru dokumentů a šipka odešle dokument, k tomu ještě později.

Rámečky jsou dvou základních typů – textový a obrazový. Podle toho se odvíjejí jejich možnosti.

Obrazový rámeček může a nemusí obsahovat obrázek. Pokud obrázek neobsahuje, je vidět jen výplň a okraj. Obrázek lze do rámečku dostat buď z obrazové knihovny iPadu (ikona telefonu na výšku), nebo z cloudu, obsahujícího základní výběr fotobankových obrázků.

Ikonka stromu otevře paletku atributů obrázku. Zde lze obsah smazat, nebo nastavit vyplnění rámečku obrázkem na plnou výšku nebo šířku a zvolit procento průhlednosti obrázku. Klepnutím a držením do samotného obrázku lze aktivovat režim nastavení vlastního výřezu obrázku.

Ikonka čtverečku, společná všem typům rámečků, volí barvu a stupeň průhlednosti výplně a barvu a tloušťku okraje. I když ikony v panelu Box Attributes naznačují barevné přechody, lze volit jen jednu konkrétní barvu pro každý prvek.

Visačka je další ikonka společná oběma typům rámečku. Jejím úkolem je jen označit rámeček interním názvem, který je viditelný v režimu zobrazení vodítek.

Textový rámeček

Všechny textové rámečky jsou zpočátku vyplněny slepým textem, neobsahujícím diakritiku. Lze u nich volit nastavení výplně a okraje podobně jako u obrazových rámečků, stejně tak lze přidělit visačku.

Parametry vloženého textu lze řídit panelem vyvolaným ikonkou písmene T. Nastavitelná je velikost písma, odsazení od okraje rámečku, zarovnání doleva, na střed a doprava, překvapivě chybí zarovnání do bloku, což lze hodnotit jako nedostatek. Dále lze zvolit barvu písma a vybrat font z nepříliš široké nabídky 58 rodin, z nichž ne všechny obsahují písmena s diakritikou, navíc nelze volit řez ani u písem, která ho na iPadu prokazatelně mají, například kurzívu u Times New Roman. Nelze volit ani řádkování, možné je jen automatické podle velikosti písma.

Klepnutím na tužku se otevře textový editor. Tím pádem zmizí slepý text a je nahrazen tím, co do editoru vložíme buď přímým psaním na klávesnici, nebo kopírováním přes schránku odjinud. Pokud vkládaný text obsahoval nějaké styly, jako je tučné, kurzíva, podtržení a podobně, jsou při vložení do editoru odstraněny.

Odeslání výsledku

Vytvořený dokument lze využít třemi způsoby.

Odeslání obrázku ve formátu PNG je vhodné na hrubou konzultaci nad přibližným návrhem, výhodou je začlenění všech náhledových obrázků. Vygenerovaný e-mail má v subjektu předpřipravený nikoliv název dokumentu, jak by se snad dalo logicky doufat, ale výkřik, že to je Created with DesignPad. Naštěstí tento text lze přepsat. Aby se odesílatel náhodou přece jen nezapomněl zmínit, čím, že to zasílané dílko vytvořil, opakuje se reklama ještě v těle mailu, název dokumentu se však neobjevuje nikde, pokud jej sami nenapíšete.

Podobně odeslání na Twitter vygeneruje zprávu s odkazem na rastrový obrázek stránky v nízkém rozlišení, kde je opět předvyplněna reklamní zpráva, kterou můžete přepsat vlastní.

Praktický význam má pouze odeslání odkazu na dokument QuarkXPress. To funguje tak, že v e-mailu, který přijde na zadanou adresu, je odkaz na stažení dokumentu vytvořeného kdesi na severu Quarku z toho, co jste ukuchtili na iPadu. To je výborná zpráva, která však zhořkne všem, kdo nemají aktuální XPress 9, a těch není zase tak mnoho poté, co Quark usnul na vavřínech a z pozice světového standardu v publikačních řešeních byl vytlačen In Designem od Adobe.

Dokument otevřený v XPress 9 odpovídá tomu v iPadu až na obrázky, které je třeba přilinkovat znovu. Místo obrázků je v XPressu zobrazena chybová hláška. Pokud byly do dokumentu vložené obrázky z obrazové knihovny, není takový problém je přetáhnout z iPadu do počítače a přilinkovat. S obrázky z cloudu to bude horší, protože se nikde nepíše, zda a kde se dají použité obrázky koupit, ani pod jakým názvem, nebo číslem či jinou identifikací. To mi přijde jako poměrně vážné zanedbání, které patrně připravuje prodejce těchto Stock Fotos o výdělek.

Vzhledem k dominanci Adobe v oblasti publikování se nabízí otázka, jak dostat vytvořený dokument do InDesignu. V zásadě to lze pluginem Q2ID firmy Marktzware, ale vzhledem k jeho ceně se to asi nevyplatí a tak nezbude InDesignovým lamačům než počkat, zda něco obdobného neudělá Adobe. Špatné by to nebylo, protože jednoduché aplikace typu Adobe Ideas Quark DesignPad nenahradí.

[checklist]

  • možnost tvorby layoutu na iPadu
  • generátor layoutu
  • odeslání jako dokument QXP

[/checklist]

[badlist]

  • vodítka nejsou magnetická
  • chybí krok zpět (Undo)
  • omezená nabídka písem
  • nelze měnit/přidávat šablony
  • chybí zarovnání do bloku
  • nelze volit řezy písem
  • dokument jen pro XPress 9

[/badlist]

Resumé

Hlavně díky pěknému generátoru layoutů je tato šikovná bezplatná aplikace pro začínající designéry. Klady využijí hlavně majitelé programu Quark XPress 9. Včem tedy vidím smysl DesignPadu? Možnost předpřipravení podkladů v iPadu, ale hlavně je to reklama pro „velký“ XPress.

[app url=“http://itunes.apple.com/cz/app/quark-designpad/id551786067″]

.