Zavřít reklamu

Žena Steva Jobse je nejbohatší ženou v Silicon Valley, pokračování soudních tahanic se Samsungem, kopírování známých švýcarských hodin v iOS 6, jailbreak iPhone 5 nebo nové reklamy, nejen to jsou témata 38. Jablečného týdne.

iPhone 5 se bude prodávat i v pěti nových Apple Storech (18. 9.)

U příležitosti startu prodeje iPhonu 5 Apple oznámil otevření několika nových obchodů. Jako první se Apple Store otevřel ve čtvrtek ve španělském Valladolidu, kde bylo slavnostně zahájeno otevření celého nákupního střediska Rio Shopping. Další tři Apple Story se otevřely společně se začátkem prodeje iPhonu 5, tedy v pátek v osm hodin místního času. Jde o obchody v německém Sindelfingenu, francouzském La Toison d’Or v Dijonu a kalifornském Valley Plaza v Bakersfieldu (již 52. Apple Store v Kalifornii). V sobotu pak své brány otevřel také nový jablečný obchod v Il Leone v italském Lonatu.

Zdroj: MacRumors.com

Dokovací kolébka pro iPhone 5 nebude (18. 9.)

Kvůli novému Lightning konektoru sice již nebudou s iPhonem 5 kompatibilní současné dokovací kolébky, ale Apple nové příslušenství pro iPhone 5 neplánuje. V jedné e-mailové odpovědi to prozradil Phil Schiller, senior viceprezident marketingu. Ten rozhodnutí nevytvářet nový dok pro iPhone 5 odůvodnil tím, že většina uživatelů používá doky v reproduktorech či hodinách. Pokud je odpověď skutečně pravá, což naznačuje hlavička e-mailu, pak již Phil Schiller vesele používá iPhone 5, alespoň to říká jeho podpis.

Zdroj: 9to5Mac.com

Vdova po Stevu Jobsovi je nejbohatší ženou Silicon Valley (19. 9.)

Forbes zveřejnil nové vydání žebříčku nejbohatších lidí na světě a mezi nováčky se objevila Laurene Powellová Jobsová, vdova po zesnulém spoluzakladateli Applu Stevu Jobsovi. Laurene Powellová zdělila po svém manželovi obrovské jmění, které Forbes vyčíslil na 11 miliard dolarů, což z ní dělá nejzámožnější ženu v celém Silicon Valley a 28. nejbohatší osobou na světě.

Zdroj: CultOfMac.com

Samsung si opět dělá ve své reklamě legraci z fanoušků Apple (19. 9.)

Není to ani týden, co Samsung uveřejnil v amerických novinách zavádějící reklamu srovnávající telefony Galaxy S III a iPhone 5. Nedlouho na to se objevila i televizní reklama, jejíž obdobu jsme mohli vidět už loni. Samsung si opět dělá legraci z fanoušků Apple stojícími před Apple Store v dlouhých frontách, co čekají na nový telefon. Korejská polečnost však evidentně necílí na majitele Applu a nesnaží se je konvertovat, naopak je reklama zaměřená na ty, co Apple nemají rádi a navádí je ke koupi vlajkové lodi Samsungu.

[youtube id=nf5-Prx19ZM width=“600″ height=“350″]

Zdroj: TheVerge.com

Apple okopíroval v iOS 6 vzhled legendárních hodin, které používají švýcarské železnice (20. 9.)

Kvůli různým patentovým a designovým sporům jsou všechny produkty od Applu pod drobnohledem více než kdy dříve. Jak vyšlo najevo, systém iOS 6 by se hned krátce po svém vydání mohl dostat do problémů. Aplikace Hodiny totiž používá ikonický design, který je znám ze švýcarských nádražích hodin. Design, který byl navržen Hansem Hilfikerem už v roce 1944, si zamilovali nejen fanoušci drah a firmy jako Mobatime nebo Mondaine jej úspěšně exportují v podobě nástěnných i náramkových hodin. Vzhledem k tomu, jak je v poslední době Apple háklivý na svoje produkty, je s podivem, že se designový tým nepokusil švýcarské dráhy kontaktovat. Společnost naštěstí nemá litigační náladu a ráda by design Applu licencovala.

Zdroj: CultofMac.com

iPhone 5 jailbreakován v den zahájení prodeje (21. 9.)

Vypadá to, že prolomit iPhone 5 nebude pro hackery velkým oříškem, hacker Grant Paul známý pod přezdívkou Chpwn podle svého tvrzení provedl jailbreak nového telefonu během prvního dne prodeje. Prodloužený displej sluší také Cydii, poznamenal na svém Twitter účtu. Zatím se však nezmínil, zda se jedná o untethered nebo tethered jailbreak, to se však dozvíme již brzy, až vyjde nástroj pro jeailbreaknutí iPhone 5 pro veřejnost.

Zdroj: 9to5Mac.com

iFixit rozebral nový iPhone 5, je to údajně nejsnáze opravitelný telefon od Apple (21. 9.)

Ačkoli je Apple velmi dobře znám svou uzavřeností hardwaru, s nejnovější generaci mobilního telefonu iPhone mile překvapil. Po vyjmutí dvou pentalobe šroubků ze spodní strany není problém pomocí přísavky odchlípnout displej od zbytku těla přístroje. Podle iFixit lze displej a baterii vyměnit jednoduše vyměnit. Během rozebírání se zjistilo, že Home button je v iPhonu 5 opatřen vyztužovacím plíškem, a nemělo by tak docházet k jeho časnému opotřebení, jak se stávalo u některých kusů iPhone 4 a 4S.

Zdroj: TheVerge.com

Apple žádá dalších 700 milionů dolarů odškodného od Samsungu (22. 9.)

Soud Apple vs Samsung ještě zdaleka nekončí. Znepřátelené společnosti se v současné době dohadují o výši odškodného, které porota stanovila na 1,05 miliardy dolarů. Právníci firmy Apple podali v pátek návrh na jeho zvýšení o dalších 707 milionů dolarů. Spolu s tím požádali předsedající soudkyni Kohovou, aby zavedla trvalý zákaz prodeje 26 mobilních telefonů a tří tabletů od Samsungu.

Na druhé straně tým právníků Samsungu volá po zcela novém procesu. Podle jejich slov byl totiž ten první příliš časově stísněný a žalovaná strana nemohla řádně vystavět obhajobu. Samsung také mimoto požádal o snížení stanoveného odškodnění kvůli domnělým chybám ve výpočtech poroty. Ve známém prohlášení společnost sdělila, že „je nešťastné, že patentové právo může být nějakou firmou zneužito k získání monopolu nad obdélníky se zakulacenými rohy nebo technologií, kterou Samsung i další společnosti každým dnem zdokonalují.“ Finální rozhodnutí v tomto soudním procesu by mělo padnout 6. prosince.

Zdroj: TheVerge.com

Apple vypustil 4 nové reklamy s iPhone 5 (22. 9.)

iPhone 5 už se dva dny prodává a našel už si několik milionů spokojených majitelů. Při té příležitosti Apple začal vysílat hned čtyři reklamy, které ukazují některé z funkcí telefonu. První z nich je fakt, že iPhone lze stále pohodlně ovládat jednou rukou, dále dává na obdiv novou funkci Panorama, třetí se zabývá „paradoxem“, že je iPhone větší a přitom menší a poslední je věnovaná sluchátkům EarPods. Další zajímavostí je, že reklamy namluvil známý herec Jeff Daniels (Nebezpečná rychlost, Blbý a blbější, Newsroom, …).

[youtube id=A1Rc4MDmr8o width=“600″ height=“350″]

[youtube id=Xtm4ySJQPOc width=“600″ height=“350″]

[youtube id=V4IRsCjMqdI width=“600″ height=“350″]

[youtube id=9-FmipwLsHc width=“600″ height=“350″]

Zdroj: MacRumors.com

Další události z tohoto týdne:

[related-posts]

Autoři: Ondřej Holzman, Michal Žďánský, Daniel Hruška, Filip Novotný

.