Zavřít reklamu

Rady analytiků z Goldman Sachs a Berkshire Hathaway ohledně akcií Applu, vzpomínka na Jobsovu objednávku 4000 káv, spolupráce s Ferrari nebo iPody Touch ve Walt Disney World, to jsou některá z témat 10. Jablečného týdne tohoto roku.

Warren Buffet radí, aby Apple odkoupil zpět své akcie (4. 3.)

Ohledně akcií Applu se toho v posledních týdnech napsalo a událo hodně, nyní se k nim během svého vystoupení v televizi NBC vyjádřil i předseda Berkshire Hathaway Warren Buffet, který je považován za jednoho z nejslavnějších amerických investorů. Podle něj by měl Apple ignorovat návrhy Greenligh Capital a Davida Einhorna, který žádá vyplácení nových preferenčních akcií, a místo toho by se měla kalifornská společnost soustředit na zvyšování hodnoty současných akcií.

Ignoroval bych ho. Vedl bych ten byznys tak, abych v následujících pěti až deseti letech vytvořil co největší hodnotu. Nemůžete fungovat tak, že cenu akcií tlačíte nahoru každý den. Berkshire šel dolů o 50 % za svou historii čtyřikrát. Když se to stane a vy máte peníze, koupíte akcie zpět. Pořád jen pracujete na zvyšování hodnoty. Pokaždé, když šly akcie Berkshire dolů, slyšel jsem ze všech stran, proč neuděláš tohle a tohle.

Buffett tvrdí, že odkupování akcií by bylo pro Apple nejlepší možné použití obrovského kapitálu, který má nyní Apple k dispozici. Takovou možnost již prý Buffett dříve diskutoval i se Stevem Jobsem.

Nevlastním žádné akcie Applu a nikdy jsem nevlastnil, ale přesto jsem se před pár lety se Stevem Jobsem bavil o tom, co by mohli udělat se svou hotovostí.

Když mi Steve zavolal, zeptal jsem se, ‘Je tvoje akcie levná?’, odpověděl, ‘ano’. Řekl jsem, ‘Máš víc peněz, než potřebuješ?’, se smíchem odpověděl, ‘trochu ano’. Tak jsem řekl, ‘odkup akcie zpět.’ Neudělal to. Teď, když spadly naše akcie z 90 tisíc dolarů na 40 tisíc a na 45 tisíc, jak jsem zmiňoval, chtěli jsme je odkoupit, ale nezvládli jsme to. Nicméně pokud můžete koupit dolarovou bankovku za 80 centů, je to dobrá investice.

Zdroj: MacRumors.com

Jobsův vtípek se Starbucks funguje i po šesti letech (4. 3.)

Před šesti lety, když Steve Jobs ukazoval první iPhone, provedl tehdejší výkonný ředitel Applu legendární objednávku ve Starbucks, čímž demonstroval jednu z funkcí iPhonu – vyhledání podniku na mapě a následné vytočení čísla. Jobs si tehdy ve Starbucks v Moscone West Center, což bylo nedaleko místa, kde se konala Apple keynote, objednal 4 000 latté s sebou. Vzápětí baristce sdělil, že se jedná o vtip a zavěsil.

Tou baristkou byla Ying Hang “Hannah” Zhang, kterou vystopoval server Fast Company, zjistil, že Hannah stále pracuje ve stejném Starbuck a také se zeptal na několik informací. „Upřímně řečeno, byla jsem v šoku,“ vzpomíná na rok 2007 Hannah. „V životě se mi nestalo, aby si někdo objednat čtyři tisíce latte s sebou. Nic jsem ani neodpověděla, protože jsem byla v šoku. Ale můj první dojem byl, že si jen někdo dělá srandu, zněl jako gentleman.“

Hannah také prozradila, že se její Starbuck stál jakýmsi zastávkovým místem pro spoustu Apple fanoušků. “Zákazníci někdy přijdou a ptají se, ‘Znáte někoho, kdo tu skutečně mluvil se Stevem Jobsem?’” Hannah také říká, že Jobsův vtípek nadále přežívá. “Poté, co zavolal, ho spoustu lidí kopíruje. Ještě dnes sem lidi volají a chtějí tisíce latte.”

Na závěr Hannah také vypočítala, jak dlouho by trvalo Jobsovu objednávku splnit. Jelikož se jedno latte vytváří zhruba 44 sekund, bez přestávek a nekonečné zásoby mléka by to trvalo 48 hodin.

[youtube id=Y7cMefx_By8 width=“600″ height=“350″]

Zdroj: AppleInsider.com

Ferrari připravuje užší spolupráci s Apple (5. 3.)

Vedle představení nového milionového vozu LaFerrari se italská automobilka vyjádřila také ke spolupráci s Applem. Podle předsedy Luca Di Montezemola chystá Ferrari s Applem prohloubit kooperaci co se zábavy uvnitř aut týče. Již nyní Ferrari do svých vozů integruje Apple produkty, v novém čtyřmístném coupé cestující naleznou i iPady mini. Ve všem může mít částečně prsty také Eddy Cue, v Applu senior viceprezident internetových služeb, který zasedá v radě Ferrari. Vliv nicméně zřejmě také mělo sezení Luky di Montezemola s Timem Cookem, které se odehrálo minulý rok, po němž předseda Ferrari odcházel spokojen a překvapen tím, jak je Cook otevřený. Montemezolo uvedl, že Apple a Ferrari “jsou propojeni stejnou vášní, stejnou láskou k produktu, posedlou pozorností na technologii a designu.”

Zdroj: 9to5Mac.com

Tim Cook a Eddy Cue se sešli s CEO Beats Jimmym Iovinem ohledně hudební streamovací služby (5. 3.)

Reuters informují, že se výkonný ředitel Applu Tim Cook společně se šéfem internetových služeb Eddym Cueem sešli s výkonným ředitelem Beats Jimmym Iovinem, aby prodiskutovali streamovací hudební službu, kterou Beats připravuje. Ke schůzce došlo minulý měsíc a Tim Cook se chtěl dozvědět více o “Projektu Daisy”, o byznys modelu a plánu spuštění, zkrátka o záměrech Beats. Obě strany nejednaly o žádné konkrétní dohodě, mělo se jednat zejména o informativní schůzku. Není tedy jasné, zda k nějaké předběžné dohodě mezi Applem a Beats došlo, nicméně to jsou jistě zajímavé zprávy vzhledem k tomu, že o streamovací hudební službě od Applu se mluví čím dál tím častěji. Již před časem nicméně Iovine vzpomínal, jak se dřív snažil přesvědčit Steva Jobse, aby využil právě streamovací model, ale jak je známo, Jobs se rozhodl raději pro placení za každé stažení v iTunes Music Store.

Zdroj: 9to5Mac.com

AMD uvedlo na CeBitu novou grafickou kartu pro Mac Pro (5. 3.)

Na Hannoverském CeBitu byla k vidění nová grafická karta od AMD – Sapphire Radeon HD 7950, která je určená pro Mac. Již v listopadu byla objevena podpora této série grafických karet v beta verzi OS X 10.8.3. Tato grafická karta by se tak mohla objevit v nadcházející generaci Mac Pro (pokud ji Apple kdy vydá) nebo v aktuálních modelech tohoto stolního počítače. Karta je taktované na frekvenci 850 Mhz, obsahuje 3 GB GDDR5 paměti, má propustnost 240 MB/s a 112 texturovacích jednotek. Karta vyjde na 450 dolarů, což je v přepočtu zhruba 9 000 Kč.

Zdroj: 9to5Mac.com

Samsung koupil 3% podíl v Sharpu, klíčovém dodavateli pro Apple (6. 3.)

Samsung za 112 milionů dolarů koupil 3% podíl ve firmě Sharp, výrobci LCD panelů, který je klíčovým dodavatelem jak pro Samsung, tak pro Apple. Sharp je aktuálně v čele s výrobou velkých LCD panelů, když je schopen vyrábět televizní obrazovky větší než 60 palců za menší ceny než konkurence. I přesto se však japonská společnost potýká s finančními problémy, kvůli kterým musela za posledních 18 měsíců propustit 11 tisíc zaměstnanců a zastavit některé klíčové objekty. Sharp proto zoufale hledal finanční pomoc – tu nakonec dostal od bank a 120 milionů dolarů také do firmy investoval Qualcomm. Pomoc zvažoval také Foxconn, ale nakonec z dohody padlo, protože situace Sharpu se nadále zhoršovala. Nyní do Japonců nicméně investoval Samsung a Wall Street Journal spekuluje, že by v budoucnu mohl mít přednost před Applem, který od Sharpu bere také displeje pro iPhony a iPady.

Zdroj: MacRumors.com

Tichý upgrade iMac 21,5 jen pro školství (5. 3.)

Apple tajně představil novou verzi stolního počítače iMac pro školství. Model s úhlopříčkou 21,5” pro školní instituce využívá levnější procesor Intel Core i3 s integrovanou grafickou kartou za cenu 1099 dolarů, což je o 200 dolarů méně, než verze pro běžné zákazníky. Tento školní model obsahuje také 4GB operační paměti a 500GB pevný disk. Verze pro běžné zákazníky oproti tomu nabízí dvojnásobnou kapacitu operační paměti i pevného disku. Kdy přesně začal Apple tento levný model nabízet se neví, ale nahradil více jak 18 měsíců starou verzi. Pokud však nejste školní instituce, tento iMac si nepořídíte. Vzhledem k ořezaným komponentům a nízké ceně je jasné, že se tento Mac zaměřuje na školy s nižším rozpočtem.

zdroj: MacRumors.com

Walt Disney World možná nahradí turnikety iPodem Touch od Apple (5. 3.)

Walt Disney World na Floridě je ve zkušební fázi programu, který by mohl nahradit staromódní turnikety u vstupu za nové iPody Touch se speciálním zařízením. Zaměstnanci s iPody nemusí vysedávat u pokladen, ale chodí u vstupu a vstupenky kontrolují právě pomocí iPodů. Změna probíhá v rámci programu “MyMagic+”, který má za úkol ještě více zpříjemnit návštěvy zábavních parků. Zástupce Disney, který mluvil se serverem AppleInsider, poznamenal, že vše je zatím pouze ve zkušebním stádiu a není tedy jisté, jestli iPody nahradí turnikety natrvalo. Zatím však probíhá zmíněné testování, při kterém se pomocí speciálního zařízení připojenému k iPodu Touch skenuje vstupenka.

Disney chce hlavně omezit velké fronty u vchodů a nahradit je zaměstnanci, kteří by návštěvníky kontrolovali. V budoucnosti však chtějí nahradit i skenování. Konkrétně za vstupenky na rádiové frekvenci pro ještě pohodlnější návštěvy. Spolupráce firem Disney a Apple není nic nového. Zejména díky faktu, že Steve Jobs pomáhal založit studio Pixar, které bylo následně firmou Disney odkoupeno a díky tomu se Jobs stal držitelem nejvíce akcí ve firmě.

zdroj: AppleInsider.com

Goldman Sachs o podhodnocené ceně akcií Apple (5. 3.)

Zatímco akcie Applu jsou na tom nejhůř za poslední rok, podle analytiků Goldman Sachs se investoři nemají bát. Vyhlídky jsou pozitivní a Apple aktuálně patří mezi nejvíce podhodnocené společnosti na akciovém trhu. Analytic Bill Shope doporučuje v tuto chvíli akcie nakupovat, jelikož je jejich hodnota, jak tvrdí jiný analytik Goldman Sachs, David Kostin, na necelých padesáti procentech svého potenciálu.

Zdroj: BusinessInsider.com

Údajně se připravuje výroba iPhone 5S (5. 3.)

Podle různých zahraničních zdrojů už Foxconn, největší továrna na výrobky Apple, údajně zahájil výrobu dalšího jablečného telefonu očekávaného pod názvem iPhone 5S. Nový iPhone se zřejmě vyrábí na stejných výrobních linkách, jako iPhone 5. Podle obeznámeného zdroje, Apple blogu MacOtakara, začíná Foxconn rozjíždět výrobu další generace iPhonu se stejným designem jaký má iPhone 5. Podle zkušeností z minulých let už snad ani nemusíme přemýšlet nad tím, že telefon bude velmi podobný a bude obsahovat jen drobná vylepšení. Spíše nás zajímá doba, kdy nová generace spatří světlo světa.

Analytik Peter Misek už v lednu sdělil, že produkce nového iPhonu s největší pravděpodobností začne už v březnu s možným představením už v červnu, nebo červenci. Také poznamenal, že Apple možná uvede nový iPhone společně s údajným levnějším iPhonem. Ač zvěsti o novém jablečném telefonu sílí,přesné datum nikdo neví. Celkově se však očekává, že by to mohlo být v rozmezí červen až srpen. Pokud vás zajímají i zvěsti o nových funkcích, tak nic velkého nečekejte – zřejmě výkonnější procesor a grafický čip, lepší fotoaparát a možná nový „Smart Flash“ (chytrý blesk), který používá žluté a bíé LED diody pro lepší podání barev. Doufejme, že Apple zapracuje i na výdrži na baterii.

zdroj: AppleInsider.com

Další události z tohoto týdne:

[related-posts]

Autoři: Ondřej Holzman, Michal Žďánský, Filip Novotný, Hynek Hampl

.