Zavřít reklamu

Jetpack Joyride je jednoduchá hra, která vznikla pod křídly firmy Halfbrick, která má například na svém kontě hit Fruit Ninja. Vývojáři opět dostáli své pověsti. Tahle aplikace v sobě kloubí tři důležité prvky: jednoduše se ovládá, herní doba je v podstatě nekonečná a především je nesmírně zábavná.

Někteří si teď možná klepou na čelo, proč psát o loňské hře. Důvod je ale prostý, tato hra mne pohltila a nepustila. Když jsem ji instaloval na svůj iPhone, říkal jsem si: „Další tuctovka, ale vyzkouším ji.“ To, že jsem Jetpack Joyride dal šanci, byla správná volba. Prvních několik dní jsem jí hrál neustále. Zhruba po týdnu jsem si ale uvědomil, na co je hlavně určená – a to na malou obrazovku iPhonu. Její hlavní výhoda ovšem spočívá v ovládání pouze jedním prstem. Dosud jsem se nesetkal s hrou, která by se dala hrát takřka všude (například při čekání na autobus…) a přitom byla neskutečně zábavná.

Na začátku každého kola si vezmete svůj jetpack, kterým ovlivňujete pouze klesání/stoupání a nezadržitelnou rychlostí se řítíte vpřed (samozřejmě cestou neustále zrychlujete). Po cestě sbíráte peníze, pokoušíte se vyhnout nástrahám v podobě různých laserů, raket a samozřejmě se snažíte pokořit rekord v překonané vzdálenosti. A když už náhodou narazíte, nic se neděje. Přičtou se vám nasbírané peníze, zaktualizují se vaše statistiky a vy už můžete opět vystartovat.

Celou hrou vás provází mise, které jsou podle mého názoru, nejslabším článkem hry. Opakují se a kromě označení úrovně nic vám nepřinesou. Nedělejte si z toho hlavu, pokud vás nebaví, prostě je neplňte.

Cestou na vás čekají na bonusy, které vám hru usnadní. V prvé řadě narazíte na šílená vozítka. Každé má své jedinečné vlastnosti a pokaždé, když dané vozidlo rozbijete, nekončíte kolo, ale pokračujete klasicky s jetpackem. Dalším bonusem jsou takzvané tokeny (velké zlaté mince), které můžete buď směnit za peníze, nebo se s nimi pokusit hrát v jednorukém banditovi – slot machine.

V Joyridu je samozřejmě velké množství upgradů jetpacků a vašeho oblečení. Tato vylepšení vám ovšem nenabídnou nic jiného, než lepší estetický dojem. Nejvíc se ale můžete vyřádit na šílených vozítkách. A to jak z hlediska estetického, tak z hlediska funkčního. Poslední skupinou jsou ty ryze funkční, jedná se o tzv. gadgety (vychytávky). Nevýhodou ovšem je, že současně můžete mít aktivované pouze dva. Poslední, neméně důležitou skupinou jsou jednorázové upgrady, které jsou (logicky) použitelné pouze pro jedno kolo. Všechny tyto upgrady si kupujete za nasbírané peníze, s výjimkou „jednorázovek“. Ty totiž můžete (krom koupení za gpéčka) vyhrát v již zmiňované slot machine.

Těchto několik aspektů, doplněných jak jinak než šílenou hudbou, pracuje naprosto skvěle a dohromady tvoří naprosto skvělou oddechovou hru pro volné chvíle.

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/jetpack-joyride/id457446957?mt=8″]

Autor: Jakub Krannich

.