Zavřít reklamu

Dnes je skvělý den pro muzikanty a hudební producenty. Apple po dlouhém čekání vydal nástupce svého profesionálního hudebního software, Logic Pro X a s ním související MainStage 3. Nějakou dobu se nevědělo, zda Apple nehodlá aplikaci ukončit, zatímco Final Cut Pro X vydal už v první polovině roku 2011, o nové verzi Logic Pro nebylo vidu ani slechu další dva roky.

Někteří profesionálové měli také obavy, že se Apple vydá cestou zjednodušování a přetvoří z aplikace jakýsi Garageband Pro. To se však nestalo, Logic Pro X si zachovává vysokou úroveň svého předchůdce, ale přidává nové funkce, nové uživatelské prostředí a také nové možnosti ovládání prostřednictvím iPadu.

Logic Pro X

První význačnou změnou je podoba uživatelské prostředí. V první řadě se vzhled posunul do tmavých barev v kombinaci černé s tmavě šedou, a to napříč celou aplikací. Tlačítka nyní vypadají moderněji a je u nich na první pohled zřejmé, zda je jejich funkce zapnutá či vypnutá. Knihovna se přesunula do levé části, zatímco hlavní lišta s ovládáním přešla zespoda nahoru. Připomíná tak částečně Garageband na iPadu a je možné, že Mac verzi brzy čeká podobná změna v budoucí aktualizaci.

Zcela novou funkcí je Drummer. Jedná se o automatického bubeníka, který se přizpůsobí dané skladbě a styl hraní si můžete náležitě přizpůsobit při přehrávání. Je zde celkem 15 „bubeníků“ s různými styly, od Rocku po Rhythm&Blues v různých variacích. Drummer se chová podobně jako živý bubeník, mění dynamiku hry podle skladby včetně akcentů a je nenáročným řešením pro nahrávání bez bubeníka a bez nutnosti zapisovat jednotlivé noty, přitom nabídne mnohem živější hru než Apple Loops. Drummer má také dva režimy, jednoduchý bez nutnosti nastavování a producentský, kde uživatel získá plnou kontrolu nad pluginem a může nahrávat jednotlivé části bicí soupravy do stop. Na vytváření Drummeru se navíc podíleli známí hudební producenti, mezi nimi například Bob Clearmountain (Rolling Stones, Bruce Springsteen).

Další novinkou je Flex Pitch, který umožní opravovat například falešný zpěv. Logic Pro analyzuje celou stopu a označí v ní jednotlivé noty, s jejichž výškou lze poté hýbat. Tóny je možné opravovat buď manuálně po jednom nebo využít automatické funkce, která srovná hlas, případně jiný nástroj tak, aby byl v ladění. Výsledek přitom zní velice přirozeně. Sice neudělá z každého zpěváka, ale není díky tomu třeba například kvůli špatným pár notám přezpívávat celou sloku nebo refrén.

Nová funkce Track Stacks umožní sloučit více stop do jedné a vytvoří z nich jeden Aux kanál. Tímto způsobem lze vytvořit vrstvené nástroje nebo naopak měnit presety ve stopě v jejím průběhu. Snadno tak lze nedestruktivně dosáhnout zajímavých nových zvuků spojením více virtuálních nástrojů dohromady. Track Stracks navíc lze ukládat jako samostatné presety. Jiným užitečným nástrojem jsou Smart Controls, díky kterým je možné měnit parametry ve více pluginech zároveň. Chcete-li například dosáhnout basovějšího zvuku, tažením jednoho posuvníku se změní nastavení jak v ekvalizéru, tak v compressoru.

Logic Pro X přináší i řadu dalších vylepšení a novinek. Je tu pokročilý arpeggiator, který z jednoho akordu v midi dokáže vytvořit zajímavé melodie a umožní velice podrobné nastavení, knihovna obsahuje 1500 nových zvuků pro klávesisty, kytaristy a nově i simulaci basového aparátu, 800 samplovaných nástrojů, 30 bicích strojů, 3600 Apple Loopů, sedm nových kytarových krabiček, MIDI pluginy, funkce Autosave a další.

MainStage 3 a Logic Remote

MainStage sloužící pro živé vystupování je například skvělým softwarovým řešením zvukové banky pro klávesisty, dostal ve své třetí verzi také nový vzhled, některé z nových funkcí v Logic Pro X, například Smart Controls, je plně kompatibilní s Logic Pro a dostal do vínku i nové virtuální nástroje objevivší se v softwarovém nahrávacím studiu Applu.

Zcela nová je aplikace Logic Remote pro iPad, která umožňuje ovládat Logic Pro X na tabletu. Ta neovládá pouze základní funkce, ale umožňuje měnit i velice podrobná nastavení, Využívá k tomu bezdrátové připojení Wi-Fi. Ocení jej zejména hudební producenti, ale i běžní uživatelé, kteří si v Logicu nahrávají svá dema. Logic Remote je v App Store zdarma.

Logic Remote pro iPad.

Apple odvedl na nové verzi svého nahrávacího studia a souvisejícího software velký kus práce a ukazuje, že je v profesionální sféře stále relevantní, jak po stránce hardware, tak i software. Obě aplikace, Logic Pro X i Mainstage jsou ke stažení v App Store cenu 179,99 € a 26,99 € za MainStage. Více informací naleznete také na stránkách Apple.

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/logic-pro-x/id634148309?mt=12″]

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/mainstage-3/id634159523?mt=12″]

.