Zavřít reklamu

České iTunes dosáhlo menšího mezníku, alespoň co se týče filmové sekce. Kategorie Filmy ve vašem jazyce, která obsahuje katalog všech českých a český dabovaných filmů v iTunes, aktuálně čítá přes 100 různých snímků, od animovaných po horory. Kategorie se poprvé v iTunes objevila na konci ledna loňského roku a čítala tehdy pouze dva tituly: Auta 2 a Na vlásku. Filmy velice pomalým tempem přibývaly, objevilo se i několik filmů z české produkce, Láska je láska jako první, a největší boom se odehrát teprve před pár měsíci a nové filmy začaly přibývat výrazně rychleji.

Mezi české filmy nyní přibyl psychologický dramatický snímek Radima Špačka Pouta v hlavní roli s Ondřejem Malým a Kristínou Farkašovou:

Československo, 1982. Totalitní režim se zdá jako nekonečný a neukončitelný. Antonín, příslušník tajné policie, je vnitřně neklidný, možná až psychopatický násilník, plný neartikulovaného vzteku a zoufalství. Znuděný vším okolo sebe nasměruje své démony ke zdánlivě čistému, spíše ale neuchopitelnému bodu – k mladé ženě Kláře. Není to láska ani jiný druh čisté vášně – pouze spalující touha po iluzi útěku z šedivé klece a nudy. Antonínova nesmyslná snaha získat Kláru pro sebe ho obrací nejen proti tradičním nepřátelům režimu, ale i proti vlastním lidem a systému samotnému. Pokud ale Antonín porušuje pravidla organizace, jíž slouží, není to gesto občanské nebo dokonce politické – je to vzpoura čistě osobní a zběsilá.

Za poslední měsíc přibylo necelých 30 česky dabovaných filmů, zde je jejich seznam:

[one_half last=“no“]

[/one_half]

[one_half last=“yes“]

[/one_half]

Katalog nyní čítá 115 titulů, z toho sedm z české produkce (Alois Nebel je však v českém iTunes kupodivu stále nedostupný). To není zrovna obsáhlá databáze vzhledem k tomu, že Filmy v českém jazyce existují už rok a půl, na druhou stranu pokud budou filmy přibývat stejným tempem jako za posledních čtvrt roku, mohl by se katalog rychle naplnit. Je pozitivní, že se vedle animovaných filmů objevují i některé blockbustery, například Nolanova Batmanovská série nebo Harry Potter.

Témata: , , ,
.