Zavřít reklamu

Apple včera konečně vyslyšel volání svých zákazníků a umožnil darovat knihu prostřednictvím iTunes. Zpřístupnění této služby trvalo opravdu velmi dlouho. iBookstore byl Stevem Jobsem představen spolu s prvním iPadem, a to již v roce 2010. Než se však otevřela možnost knihy prostřednictvím tohoto obchodu darovat, trvalo to celých 5 generací (velkých) iPadů.

Konkurenční obchod od Amazonu umožňuje obdarovávat knihami již dlouho a čtenáři používající iOS se včera zaradovali, že tuto funkci konečně mohou také využít. Darování knih přes iTunes má však jeden velký nedostatek. Darovat obsah z iTunes lze vždy jen v rámci dané země. Pokud byste chtěli obdarovávat přátele v jiných zemích, museli byste mít Apple ID pro každou zemi zvlášť, což je prakticky nemožné. Zde tedy opět vítězí Amazon, jehož obchod je skutečně globální a žádnými podobnými neduhy netrpí.

Darování knihy v iBookstore je velice jednoduché. Stačí vybrat knihu a v okénku s jejím přehledem použít tlačítko běžně používané pro sdílení. Toto tlačítko najdete vždy v pravém horním rohu. Po použití tlačítka vyjede známá nabídka, kde nyní vedle možnosti zkopírovat odkaz na tuto položku v obchodě naleznete i možnost „Gift“. K darování vám stačí znát e-mail osoby, kterou chcete obdarovat. Možné je také zvolit datum, kdy se kniha obdarovanému objeví. Můžete tedy knihu zaplatit již dnes, ale datum nastavit třeba na 24. 12., aby dotyčný knihu dostal „pod stromeček“.

Zdroj: imore.com
.