Zavřít reklamu

Je tu nový rok a s jeho první nedělí přichází i poněkud inovovaný Jablečný týden. Ten nově nabídne nejen přehled krátkých zpráv, o kterých jsme neinformovali během týdne, ale také v něm naleznete tzv. týden v kostce, jenž v ucelené formě shrnuje veškeré dění uplynulého týdne. A co že se dělo v prvních dnech roku 2014?

Prodej hudby poprvé od otevření iTunes Store klesl (3. 1.)

Zajímavá zjištění přinesla data zveřejněná společností Nielsen SoundScan. V roce 2013 prý došlo poprvé od otevření obchodu iTunes Store k poklesu v prodejích hudby. Prodej písniček měl klesnout o 5,7 procenta na 1,34 miliardy kusů, zatímco alb se prodávalo o jednu desetinu procenta méně, v řečí čísel 117,6 milionu. Hlavními viníky jsou podle Billboardu streamovací služby jako Pandora či Spotify. Ty totiž zhruba za 10 dolarů měsíčně nabízejí zcela neomezený přístup ke svým rozsáhlým knihovnám, zatímco v iTunes Store stojí 10 dolarů jen jediné album.

Zdroj: TheVerge

Mac Pro je možné používat naležato (3. 1.)

Mnozí přirovnávají Mac Pro k odpadkovému koši, a to ne jeho funkčností, ale kvůli jeho vzhledu. Válcovitý tvar, malé rozměry (25,1 × 16,7 cm) a otvor uprostřed odpadkový koš skutečně mohou evokovat. Nicméně v doplňkových dokumentech Apple ke svému novému počítači uvádí, že není nutné mít Mac Pro na stole postavený otvorem vzhůru. Komu by se taková pozice nelíbila, může beze strachu Mac Pro položit. V Cupertinu totiž mysleli i na tuto variantu, a tak počítač funguje v jakékoliv z těchto pozic.

Zdroj: CultOfMac

Týden v kostce

Na přelomu roku se do rukou prvních zákazníků dostávají nové Macy Pro. Někteří ho okamžitě rozebírají a objevuje se zajímavé zjištění – nový Mac Pro má vyměnitelný procesor, RAM i disky. Zejména u procesoru je to překvapení, protože v posledních letech Apple u svých počítačů vařil procesory k základní desce, a tak byla jejich výměna nemožná. Uživatelská výměna procesoru je pak otestována a potvrzena i v reálu.

Na závěr roku Apple v dokumentech pro americkou Komisi pro cenné papíry odhaluje, že jeho výkonný ředitel Tim Cook přišel kvůli horším výsledkům společnosti o více než čtyř miliony dolarů. Příliš ho to však vzrušovat nemusí, dohromady si totiž Cook vydělal v přepočtu zhruba 898 milionů korun.

V marketingu Applu nemůže hned tak někdo konkurovat. V Cupertinu údajně uvažují o velkém rozšíření svého marketingovému týmu a pomoci mu má i výrazná posila z New York Times – Arem Duplessis. Neřeší se však jen radostné zprávy, Apple se musí bránit nařčení z toho, že pomáhal americké Národní bezpečnostní agentuře se špehováním iPhonů.

V prvních dnech nového roku pak nemohou chybět ani soudní spory. Se Samsungem se však prý Apple snaží po dvou letech dohodnout, soudní tahanice již zřejmě přestávají bavit. Naopak na ostří nože je kalifornská společnost se soudním dozorčím.

Již v úterý 7. ledna startuje tradiční veletrh CES v Las Vegas a jeho součástí bude i Applem loni představená technologie iBeacon. Zajímavé zpestření pro návštěvníky. Jablíčkář vám navíc z celé akce přinese originální reportáže.

O návrhy a tipy k nové podobě Jablečného týdne se můžete podělit v komentářích.

.