Zavřít reklamu

Pevně věřím, že aplikaci iMaschine do včerejšího odpoledne znala jen hrstka uživatelů, pravděpodobně muzikantů, kteří ke své tvorbě využívají iPad, stejným způsobem jako čínská skupina Yaoband. Tato skupina se objevila v propagační kampani Applu „Your Verse“ a právě díky ní se dostala aplikace iMaschine pod světla reflektorů.

Pozorný divák si jistě všiml, k čemu se tato aplikace ve zmíněném videu používala, a v minutovém spotu dostala oproti ostatním zmíněným aplikacím zdaleka největší prostor. Neodolal jsem a ještě večer jsem si aplikaci stáhl a dlouho do noci jsem s nasazenými sluchátky zkoušel, co všechno je možné z iMaschine vymáčknout. Musím říci, že jsem byl hodně překvapený, co všechno aplikace umí.

Princip a využití iMaschine je velmi prostý. iMaschine pracuje s tzv. groovy, což tvoří rytmickou složku každé hudební skupiny či písně. Groove je typický pro dnešní populární hudbu a je velmi důležitý prvkem v hudebních žánrech, jako je swing, funk, rock, soul apod. Jako laici se s groovem setkáváme v každé písni, která nás nutí tančit, a nohou si vyklepáváme její rytmus. Zkrátka se nám líbí a rytmus či melodie je velmi chytlavá. Groove tedy využívá všechny možné zvuky bicích nástrojů, kytary, kláves či basové linky apod.

[youtube id=“My1DSNDbBfM“ width=“620″ height=“350″]

Rovněž i v iMaschine se setkáte se spousty různých zvuků dle různých hudebních žánrů, stylů a proudů. Nechybí různé klasické zvuky bicích souprav, kytar, prvky techna, hip hopu, rapu, drum ‚n‘ bass, jungle a mnoho dalších žánrů. Všechny zvuky si můžete pohodlně v aplikaci filtrovat a naleznete zde velmi přehledné menu. Celkově lze říci, že aplikace využívá tři základní funkce, mezi které jsou schované všechny zvuky.

První možností, jak aplikaci využívat, jsou právě groovy, jež jsou vždy představeny v nabídce podle už zmíněných hudebních žánrů a různých názvů. Vždy můžete pracovat celkem s 16 zvuky, které jsou zobrazeny jako oranžové čtverce, přičemž máte k dispozici ve spodní části obrazovky čtyři záložky skrývající další potenciální místo na nové zvuky.

Druhá možnost je v iMaschine využívat zvuky kláves, které opět máte různě rozdělené, můžete mezi nimi všemožně mixovat a přecvakávat na celé hudební škále všech tónů.

Třetí možnost – skvěle zachycená v již zmíněné reklamě Applu – je nahrávání vlastního zvuku. Můžete třeba nahrát vlastní zvuk tekoucí vody, lusknutí, kýchnutí, bouchání do všech možných materiálů, zvuky ulice, lidí a mnoho dalšího. V konečném důsledku vždy záleží jen na vás, jak dané zvuky zpracujete a využijete. Následně si jen rozvrhnete pracovní plochu ve zmíněných záložkách podle toho, co vám vyhovuje, a hra může začít. Co čtverec, to jiný tón. Následně můžete třeba nastavit různá opakování, zesílení a mnoho dalších vymožeností. Zkrátka stejně jako sympatický Číňan na videu začnete řádit a užívat si hudbu dle svého.

iMaschine samozřejmě nabízí mnoho dalších funkcí, jako je velmi intuitivní ekvalizér, různé druhy mixování a nastavení. Můžete si do aplikace nahrát a synchronizovat písně zakoupené či nahrané z iTunes a všechno můžete pohodlně a jednoduše nahrávat a následně exportovat buď do iTunes nebo na hudební aplikaci SoundCloud a sdílet na internetu s ostatními.

S iMaschine máte možnost neustále experimentovat s různými zvuky a přesně, jak bylo ukázáno v reklamě, máte neomezenou svobodu ve vlastním prožívání hudby. Příjemné bylo, že hned po druhém spuštění aplikace mi byly zdarma nabídnuty ke stažení desítky nových zvuků a různých zvukových vylepšení, stačilo se jen registrovat s e-mailovou adresou. V základu stojí iMaschine čtyři eura, dostanete za ně ovšem téměř nekonečnou porci hudební zábavy. Zapracovat by mohli vývojáři nicméně na exportu hotových mixů, ideální by bylo například rovnou nahrávání do cloudových služeb.

[app url=https://itunes.apple.com/cz/app/imaschine/id400432594?mt=8]

.