Zavřít reklamu

Možná jste i vy na některých sociálních sítích – nebo na internetu obecně – zaznamenali nárůst popularity obrázků, které generuje umělá inteligence. Uživatelé po celém světě mění libovolná slova ve výtvarné umění, které zpracovává umělá inteligence. K tomuto účelu slouží kromě nejrůznějších filtrů v aplikacích typu TikTok také nástroj s názvem Wonder – AI Art Generator, kterému se budeme věnovat v dnešním článku.

Umělá inteligence v roli malíře

Spolu s tím, jak se umělá inteligence (AI) stává součástí stále více aspektů našeho každodenního života, od psaní až třeba po řízení, je přirozené, že proniká i do oblasti umění a vizuální tvorby. Ostatně není to tak dávno, co se v aukční síni Christie’s podařilo vydražit obraz, na jehož tvorbě se podílela právě umělá inteligence.

Edmond de Belamy portret AI

Pařížští umělci Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel a Gauthier Vernier vložili do algoritmu tisíce různých obrazů ve snaze „naučit“ jej základům tvorby a principům někdejších uměleckých děl. Algoritmus pak vytvořil obraz s názvem „Portrét Edmonda Belamyho“. Počátkem září letošního roku zase získal první cenu na umělecké přehlídce Colorado State Fair obraz s názvem „Théâtre D’opéra Spatial“, který vytvořil umělec Jason Allen s využitím umělé inteligence.

Umění snadno a rychle

Obrázky, které vytváří aplikace Wonder – AI Art Generator, samozřejmě nelze nazvat uměním v tom pravém smyslu slova. I přesto se ale jejich tvorba těší velké popularitě. Jak vlastně tato aplikace funguje? Aplikace již po svém prvním spuštění slibuje, že vámi zadaná slova promění v umělecká díla. Poté, co si během několika vteřin vyzkoušíte její ovládání nanečisto, se můžete pustit do podrobnějšího prozkoumávání. Jak už to ale u populárních aplikací podobného typu bývá, pro využití všech funkcí si budete muset aktivovat předplatné, které začíná na 99 korunách týdně – což je podle mého názoru na „legrácky“ tohoto typu možná příliš moc. Předplatné můžete samozřejmě zrušit ještě ve zkušební době.

Po zadání klíčových slov vás aplikace vyzve k tomu, abyste pro své dílo vybrali příslušný styl. Na výběr je toho poměrně dost od steampunku přes animaci až po hyperrealistický styl nebo třeba 3D render. Abyste si udělali lepší představu o tom, jak bude výsledek přibližně vypadat, je u každého stylu k dispozici také náhled. Po zadání potřebných parametrů následuje několikavteřinové čekání na výsledek, který můžete následně sdílet.

Závěrem

Nutno podotknout, že Wonder – AI Art Generator je opravdu povedená aplikace, která vás dokáže skutečně zabavit na relativně dlouhou dobu. Je do velké míry fascinující, že je reálně možné proměnit slova v různé druhy obrázků. Funkcím a nápadu jako takovému nelze u aplikace Wonder – AI Art Generator absolutně nic vytknout. Jediným problémem tak zde zůstává cena. Je zcela pochopitelné, že tvůrci chtějí na své aplikaci vydělat a vytěžit z její popularity maximum, myslím si ale, že snížení ceny by je do ztráty rozhodně nepřivedlo. Aplikaci Wonder – AI Art Generator tedy určitě mohu doporučit minimálně k vyzkoušení.

Bezplatné alternativy

Pokud vás proměna slov v umělecká díla baví, ale nechcete utrácet za používání zmíněné aplikace, můžete se poohlédnout po alternativách. Uživatelé aplikace TikTok již jistě znají filtr s názvem AI Greenscreen. Co se online nástrojů na webu týče, možná vás zaujme povedený NightCafe AI Art Generator, verzi pro rozhraní webových prohlížečů nabízí také nástroj Starry AI, a vyzkoušet můžete třeba také web Pixary. Přejeme příjemnou zábavu!

Aplikaci Wonder –AI Art Generator stáhnete bezplatně zde.

.