Zavřít reklamu

Sociální sítě jsou na jednu stranu skvělým místem, na kterém se můžete virtuálně sejít s vašimi nejbližšími – to se hodí především v současné koronavirové situaci. Na druhou stranu jsou ale určené především pro sbírání uživatelských dat a poskytování místa pro inzerci. Prakticky kdokoliv z nás si může ihned na Facebooku či jiných sociálních sítích zaplatit reklamu, a to na jakýkoliv produkt či službu. Právě pomocí uživatelských dat poté Facebook veškeré reklamy přesně cílí – to je přesně ta situace, kdy na internetu vyhledáte například nový iPhone a na Facebooku se vám na něj začnou ihned zobrazovat reklamy. V tomto článku se společně podíváme na 5 věcí, které byste měli na Facebooku ihned deaktivovat, tedy pokud chcete alespoň určitým způsobem zachovat své soukromí.

Rychlé zabezpečení účtu

Aplikace Facebook nabízí nespočet různých předvoleb, které si můžete nastavit podle svého gusta. Vzhledem k tomu, že jich je opravdu moc, tak Facebook pro uživatele přichystal jakéhosi rychlého průvodce, ve kterém si můžete rychle nastavit určité věci, které se týkají soukromí a bezpečnosti – například sdílení na vaši zeď, kdo může vidět, co sdílíte, jak vás mohou najít uživatelé na Facebooku a další. V tomto případě klepněte vpravo dole na ikonu tří čar, níže klepněte na Nastavení a soukromí, a poté na Nastavení. Zde v kategorii Soukromí klepněte na Nastavení soukromí, a poté na Zkontrolujte několik důležitých nastavení. Tady už jen stačí projít všemi sekcemi a nastavit si vše podle potřeby.

Aktivita na jiných stránkách

Jak už bylo nakousnuto výše, tak Facebook dokáže sledovat vaši aktivitu na jiných stránkách či v jiných aplikacích. I díky tomu poté může jednodušeji sledovat váš pohyb na internetu a cílit reklamy. Pro deaktivaci této funkce přejděte do aplikace Facebook a vpravo dole klepněte na ikonu tří čar. Poté níže klepněte na Nastavení a soukromí, a poté na Nastavení. Zde níže sjeďte ke kategorii Vaše informace na Facebooku a klepněte na Aktivita mimo Facebook. Poté klepněte vpravo nahoře na tři tečky, zvolte Správa budoucí aktivity, a poté klepněte na Spravovat budoucí aktivitu dole. Na další obrazovce pak stačí pomocí přepínače deaktivovat Budoucí aktivita mimo Facebook.

Přístup k poloze

Facebook dokáže na vašem zařízení sledovat vaší polohu a přesně tak určit, kde se nacházíte. To se samozřejmě většině uživatelům nelíbí, jelikož kromě Facebooku pak mohou určit i ostatní uživatelé, kde se zrovna nacházíte. Přístup k poloze lze deaktivovat přímo na Facebooku, každopádně jistější je „zatrhnutí“ přímo v Nastavení. Zde níže rozklikněte sekci Soukromí, a poté kolonku Polohové služby. Nyní sjeďte níže k seznamu aplikací, ve kterém najděte Facebook, a klepněte na něj. Nakonec stačí zaškrtnout možnost Nikdy, čímž této aplikaci kompletně zakážete přístup k vaší poloze.

Rozpoznávání obličeje

Kromě toho, že je Facebook sociální sítí, tak je hlavně také obrovským technologickým gigantem. To znamená, že dokáže pomocí umělé inteligence rozpoznat prakticky cokoliv, včetně vašeho obličeje na fotografiích. Podle Facebooku je tato funkce určená především kvůli tomu, aby vás bylo možné upozornit v případě, že se bez vašeho vědomí na Facebooku objeví nějaké video či fotka s vaším obličejem. Jestliže však máte strach, že Facebook tato data využívá k něčemu jinému, tak můžete rozpoznávání obličejů zakázat. Stačí přejít do Facebooku, kde vpravo dole klepněte na tři čáry, a poté níže na Nastavení a soukromí. V dalším menu klepněte na Nastavení a níže vyhledejte kategorii Soukromí, kde klepněte na Rozpoznávání obličejů. Poté se přesuňte do sekce Chcete, aby váš Facebook mohl rozpoznávat na fotkách a videích a klepněte na Ne.

Upozornění z her a aplikací

Kromě přátel můžete na Facebooku najít také různé hry a speciální aplikace. Většinu těchto her mohou uživatelé hrát s jinými uživateli a navzájem se předhánět. Každopádně je naprosto běžné, že vás do této hry začne někdo nutit, a to i v případě, že nemáte zájem. Naštěstí ale existuje možnost, pomocí které lze upozornění z her a aplikací deaktivovat. V aplikaci Facebook klepněte vpravo dole na ikonu tří čar, a poté na Nastavení a soukromí, kde vyberte Nastavení. Na další obrazovce pak v kategorii Zabezpečení otevřete kolonku Aplikace a weby, a poté u možnosti Hry a upozornění z aplikací vyberte Ne.

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více