Zavřít reklamu

Když Apple na poslední keynote představoval nový iPhone X, který by měl prvním šťastným majitelům dorazit již za dva týdny, poměrně značné množství času z prezentace se věnovalo animovaným emotikonám, které Apple nazýval jako „Animoji“. Jedná se v podstatě o interaktivní emotikony, které využívají předního kamerového modulu v iPhonu X k tomu, aby dokázaly přenášet gesta a výraz majitele na emotikony uvnitř zařízení. Ty se tak mohou smát, mračit se či reprodukovat další gesta, která uživatel udělá. Jak se zdá, na slovo Animoji si dělá nárok společnost z Japonska, které se jeho použití Applem vůbec nelíbí.

Softwarová společnost Emonster, která působí v japonském Tokiu, použila název Animoji pro svou aplikaci, kterou umístila do App Store 23. července 2014. O patent tato společnost požádala v tom samém roce a ochranná známka na označení „Animoji“ jí byla udělena v roce 2015. Žaloba proti Applu, za zneužití cizí ochranné známky, byla podána ve středu u okresního soudu v severní Kalifornii. Aplikace „Animoji – Free Animated Texting [Patent Pending]“ dokázala do zpráv či mailů vkládat animované emotikony, které se však zobrazovaly každému, kdo takovýto e-mail či zprávu dostal. Emotikony tak nebyly vázané na vlastnictví aplikace a jejich animace se tak zobrazily i těm, kteří aplikaci zakoupenou neměli.

V žalobě se píše, že Apple o této ochranné známce velmi dobře věděl, neboť byli zástupci společnosti Emonster kontaktováni s nabídkou k jejímu odkoupení. Poté, co se majitelé rozhodli této žádosti nevyhovět, jim mělo být údajně vyhrožováno tím, že se protistrana pokusí ochrannou známku zrušit. Zatím není jasné, jak se bude celý proces vyvíjet. Pokud však žalující strana uspěje, s největší pravděpodobností si přijde na pořádný balík peněz. Kompletní text žaloby a další informace najdete zde.

Zdroj: Appleinsider

.