Zavřít reklamu

Tento týden se v médiích objevila lehce překvapivá zpráva, že šéfka maloobchodu Angela Ahrendts v dubnu letošního roku definitivně opouští Apple. Na jejím postu ji nahradí Deirdre O’Brien. O té se ve spojitosti s Applem mluvilo skutečně jen sporadicky. Pojďme si proto O’Brien představit a shrnout si její dosavadní kariéru.

Přestože Angela Ahrendts oficiálně setrvá na své pozici do dubna, Deirdre již připadla nová funkce senior viceprezidentky pro maloobchod a lidské zdroje. Přijetím tohoto postu se okamžitě stává jednou z nejvýše postavených vedoucích pracovnic Applu. Na starost bude mít online i maloobchodní prodej a zhruba 70 tisíc zaměstnanců.

Není to nic, s čím by neměla zkušenosti z dřívějška – ve své předchozí funkci senior viceprezidentky pro lidské zdroje měla na starost 120 tisíc zaměstnanců cupertinské společnosti. Na tuto pozici byla povýšena v červenci roku 2017. Tim Cook se o Deirdre vyjádřil jako o člověku, který spojoval provozní, prodejní, marketingové a finanční týmy v rámci přinášení nových produktů zákazníkům.

V roce 1998, kdy se k Applu připojil Tim Cook, zde Deirdre pracovala již deset let. Do firmy nastoupila ihned po získání titulu v oboru provozního managementu na michiganské státní univerzitě a následně magisterského titulu na státní univerzitě v San Jose. O Deirdre O’Brien panuje poměrně rozšířené přesvědčení, že před svým nástupem do Applu působila ve společnosti IBM. Vzhledem k absenci veřejného profilu na LinkedIn je tuto domněnku těžké stoprocentně potvrdit či vyvrátit, pravděpodobnější ale je, že její první práce byla v Applu, kde dohlížela na výrobu Macintoshe SE.

Znamená to tedy, že v Applu setrvávala i v době, kdy postavení firmy nebylo zrovna nejpříznivější. Na otázku, proč tomu tak bylo, odpověděla, že to byly právě těžkosti, co ji drželo ve firmě. „Zůstala jsem, protože jsem si uvědomila, jak moc se tady učím,“ uvedla v rozhovoru pro East Bay Times v roce 2016. „Čelili jsme opravdu komplikované situaci. Získala jsem dobrou dovednost.“

Tim Cook se podle magazínu Fortune na Deirdre spoléhal například ve věci předpovídání poptávky po produktech, díky čemuž mohl Apple lépe a efektivněji spravovat svůj inventář. Předpovědi, které Deirdre dokázala vypracovat, pomohly Applu i s produkcí nových zařízení a v boji s konkurencí. Díky svému vzdělání v oblasti provozu dokáže Deirdre také získat ten správný vhled do údajů o prodejích. V její profesní prospěch také hrají desítky let, které strávila v Applu jak pod Jobsovým, tak i pod Cookovým vedením.

Kromě jiného se také aktivně zapojila do každého významného uvedení Apple produktu za posledních 20 let. Před svým nástupem do HR oddělení měla na starost celosvětový provoz a prodeje, v roce 2016 zastával post viceprezidentky pro provoz dodavatelských řetězců. Vše napovídá tomu, že O’Brien od dob ukončení studia nepracovala mimo prostředí společnosti Apple. S firemní kulturou je tedy dokonale sžitá a dá se předpokládat, že se své nové role chopí zodpovědně a zcela bez problémů.

Apple-Deirdre-OBrien

Zdroj: AppleInsider

.