Zavřít reklamu

Začíná nám další týden, Vánoce se kvapem blíží, a byť by se to nemuselo příliš zdát vzhledem k aktuálním okolnostem, máme za sebou třetí adventní neděli. Ačkoliv jsme si minulý týden dali s vesmírnými lety poněkud pohov a věnovali se spíše přízemnějším záležitostem, tentokrát vás nějakých těch drbů neušetříme. Konec konců, společnost SpaceX vysílá do oblak více raket než jakýkoliv jiný konkurent a nezdá se, že by tato honba za pokořováním rekordů měla v brzké době přestat. Tak či onak, hluboký vesmír není to jediné, co nás dnes čeká. Ještě se podíváme na skupinu státem placených hackerů a především masku přes celý obličej, která vás nejen ochrání, ale rovnou z vás udělá i ekvivalent robota.

Raketa Falcon 9 si opět udělá menší výlet. Tentokrát kvůli satelitu SiriusXM

Pokud jste čekali, že si dá alespoň před Vánoci vesmírná společnost SpaceX oraz a pokusí se příliv nových misí zbrzdit, není tomu tak. Vlastně je to právě naopak, společnsot podle všeho využívá situace a snaží se názorně ukázat, kdo vlastně vesmíru dominuje a měl by dostávat většinu státních i soukromých zakázek. To ostatně dokazuje i proslulá raketa Falcon 9, která se sice co do výšky, hmotnosti a nosnosti nemůže s legendární lodí Starship rovnat, ale zato plní svůj účel přímo dokonale. Konkrétně se pak jako její nejlepší využití jeví dopravování satelitů na orbit a po ultra tajném vojenském špionážním satelitu si tentokrát udělá výlet na oběžnou dráhu se zařízením SiriusXM.

Co se využití satelitu týče, jedná se o poměrně standardní operaci, která má zvýšit sílu signálu vysílací společnosti Maxar a především zajistit vyšší výkon, který půjde ruku v ruce s dostupností lepšího pokrytí Spojených států, Kanady, Puerto Rica a Karibiku. V každém případě se sice může zdát, že se jedná o rutinní záležitost, avšak pro SpaceX jde vlastně o příležitost jak názorně předvést schopnosti raket. Zejména pak zážehové motory, které budou celkem použity již pošesté a právě v tom tkví jejich síla. Díky speciální technologii lze takto ušetřit miliony dolarů, aniž by bylo nutné zavádět nějaké kompromisy. Uvidíme, zda se i tentokrát bude jednat o úspěšný start.

Spojené státy mají problém. Na její vnitřní infrastrukturu zaútočili hackeři

Co by to bylo za správný rok 2020, aniž by se mimo celosvětovou pandemii neudál nějaký ten skandál, který otřese základy právního státu. Zatímco v případě soukromých společností jsou kybernetické útoky poměrně běžnou záležitostí, s níž se každá korporace snaží vyrovnat po svém, v případě státní infrastruktury se jedná o ošemetnější záležitost. A jak se ukázalo, Spojené státy mají rozhodně co dohánět. Podle nejnovějších informací, které vypluly na povrch totiž na státní pokladnu včetně další oddělení zaútočila skupina státem podporovaných hackerů, kteří se dostali k e-mailům zaměstnanců a především dalším citlivým informacím.

Ať už CIA nebo FBI se odmítli k celé záležitosti vyjádřit, což je vzhledem k povaze incidentu poměrně pochopitelné. Jisté ale je, že měli útočníci přístup nejen k e-mailům zaměstnanců, ale také k vnitřní infrastruktuře, která dohlíží na regulaci internetu a kybernetických služeb. Stejně tak se skupina dostala k Microsoft Office 365, tedy poměrně klíčové cloudové technologii, kde většina společností a státních oddělení ukrývá citlivá data i interní dokumenty. Lze si jen těžko představit, jak velké škody útočníci napáchali, nicméně dá se předpokládat, že jejich cílem nebylo jakkoliv omezit funkčnost, nýbrž extrahovat data a dostat se pomocí zadních vrátek do systému.

Maska po vzoru Daft Punk? Modulární zařízení Blanc z vás udělá lidského robota

Koronavirová pandemie donutila obyvatele celé řady západních zemí nosit roušky, obličejové masky a respirátory, tedy zařízení, která byla až do letošního roku doménou výhradně Japonska, Číny a Jižní Koreji. Lidská kreativita nicméně nezná mezí a bylo samozřejmé, že ne každý se spokojí s obyčejnou látkovou nebo chirurgickou rouškou. Začala tak vznikat celá řada projektů a iniciativ, které si daly za cíl přijít s něčím unikátním a především futuristickým, protože to vypadá, že COVID-19 se nikam nechystá a na tento způsob života si prostě budeme muset zvyknout. Rozruch vyvolala konkrétně maska Blanc, která se inspiruje u skupiny Daft Punk a doslova z vás udělá robota bez zřejmé identity.

Modulární maska totiž obklopuje celý obličej, čímž vás nejen chrání před jakýmikoliv viry a bakteriemi, ale zároveň chrání vaši identitu. Není vám vidět do očí, jakékoliv obličejové rysy jsou důmyslné schované a to vše, aniž by bylo jakkoliv omezeno vaše vidění nebo rozhled. Konkréně pak tvůrci speciální masku představili na Kickstarteru, kde je poměr úspěšných a neúspěšných projekt poněkud vyrovnaný. Jak se ale ukázalo, modulární zařízení Blanc je přesně to, po čem lidé touží. Původně si dali vývojáři za úkol vybrat pouhých 20 tisíc dolarů a nakonec skončili s 260 tisíci v kapse, a to za pouhých 30 dní. Maska navíc stojí „pouhých“ 70 dolarů a využívá certifikované vyměnitelné filtry, čímž výrazně předbíhá konkurenci.

.