Zavřít reklamu

Společnost Apple před několika málo hodinami vyhlásila v rámci závěru letošní konference WWDC vítěze svých každoročních cen Apple Design Awards. Tentokrát bylo vyhlášeno i několik nových kategorií. Jaké aplikace letos porotu zaujaly nejvíce?

Inkluzivita

Jednou z nových kategorií v letošních Apple Design Awards je inkluzivita. V rámci této kategorie Apple ocenil tvůrce, kteří svými aplikacemi přispívají ke zlepšení kvality života uživatelů s nejrůznějším znevýhodněním – ať už zdravotním nebo třeba jazykovým. V rámci této kategorie se dočkala ocenění aplikace Voice Dream Reader amerického studia Voice Dream LLC, která nabízí bohaté možnosti hlasitého čtení psaného textu z PDF souborů, webových stránek nebo třeba elektronických knih. Voice Dream Reader je ke stažení i v českém App Storu, a to za 499 korun.

V kategorii Inkluzivita byla dále oceněna hra s názvem HoloVista od společnosti Aconite. Tato hra nabízí podporu obrovského množství funkcí zpřístupnění pro uživatele s nejrůznějšími handicapy, díky čemuž si ji může zahrát opravdu každý. Aplikaci HoloVista lze v českém App Storu stáhnout za 129 korun.

Delight and Fun

V kategorii s názvem Delight and Fun Apple oceňuje hry, které uživatelům s přispěním technologií od Applu přináší neopakovatelné, nezapomenutelné a pohlcující herní zážitky. Cupertinská společnost v této kategorii ocenila hru Pok Pok Playroom belgického studia Pok Pok. Jedná se o skutečně hravý titul, který uživatele zapojí do hry za pomoci zvukových efektů, haptické odezvy a řady dalších prvků, a povzbudí v nich kreativitu. Hra Pok Pok Playroom je ke stažení zdarma i v českém App Storu.

Dalším oceněným titulem v kategorii Delight and Fun je Little Orphenus z dílny britského studia The Chinese Room. V této hře s opravdu úchvatnou grafikou a snadnou ovladatelností si hráči vychutnají strhující příběh, řadu zábavných a dobrodružných úrovní plných překvapení a zábavné dialogy. Hru Little Orpheus si uživatelé mohou zahrát v rámci herní streamovací služby  Arcade.

Interaction

Jak název napovídá, v kategorii Interaction Apple oceňuje aplikace, jejichž tvůrcům se podařilo do dění co nejvíce zapojit uživatele, vytvořit pokud možno co nejintuitivnější uživatelské rozhraní a plně své aplikace přizpůsobit dané platformě. V této kategorii zvítězila aplikace Carrot Weather, která kromě spolehlivé a podrobné předpovědi počasí nabízí opravdu bohaté možnosti přizpůsobení a nastavení, a v příjemně vypadajícím uživatelském rozhraní poskytuje uživatelům vtipné předpovědi i možnost vlastního zapojení. Carrot Weather je ke stažení zdarma zde.

Další z aplikací, oceněných v kategorii Interaction, je hra jménem Bird Alone. V této hře uživatelé zapojí gesta, hra odpovídá za pomoci haptické odezvy, zvukových efektů a dalších zajímavých prvků. Hra mění svůj vzhled na základě aktuálního počasí, ročního období nebo denní doby, a nikdy není stejná. Hru Bird Alone je možné stáhnout z App Storu za 79 korun

Social Impact

Apple při svých letošních Design Awards nezapomněl ocenit aplikace, které mají výrazný pozitivní dopad na společnost. Ocenění se dočkala aplikace Be My Eyes dánského studia S/ Be My Eyes, která uživatelům se zrakovým handicapem pomáhá ve spolupráci s dobrovolníky objevovat svět kolem sebe. Aplikaci lze zdarma stáhnout v App Store.

V kategorii Social Impact se dočkala ocenění také hra s názvem Alba z dílny společnosti ustwo games. Její stejnojmenná hrdina zde má za úkol zachránit místní divokou přírodu, uklízí odpadky ve městě i v jeho okolí, a stará se o své okolí. Hra Alba je k dispozici v rámci herní streamovací služby  Arcade.

Visuals and Graphics

Název kategorie Visuals and Graphics jistě hovoří sám za sebe. V této kategorii byla oceněna aplikace Loóna, která má uživatelům pomoci k lepšímu a snazšímu usínání, a to s využitím okouzlujících scenérií, příběhů a atmosférických zvuků. Aplikaci Loóna je možné bezplatně stáhnout zde.

Druhou oceněnou aplikací v této kategorii se stala Genshin Impact od čínského studia miHoYo Limited. Jedná se o bojovou hru s výbornou grafikou, skvělými efekty a řadou prvků, které hráčům vyrazí dech. Uživatelé si v této hře kromě napínavých soubojů mohou vychutnat také velmi působivé grafické efekty. Hru Genshing Impact lze bezplatně stáhnout v App Storu.

Inovation

Poslední vyhlašovanou kategorií v letošních Apple Design Awards byla Inovation. V jejím rámci Apple ocenil například hudební aplikaci NaadSadhana indické společnosti Sandeep Ranade. NaadSadhana je all-in-one aplikací studiové kvality, která pomůže s tvorbou profesionálním i amatérským hudebníkům. Bezplatně si ji můžete stáhnout také v českém App Store.

Dalším titulem, oceněným v kategorii Inovation, byla hra League of Legends: Wild Rift z dílny amerického studia Riot Games. K tomuto populárnímu titulu asi není potřeba nic dalšího dodávat. Hráči si v ní mohou vychutnat skvělé ovládání, dobře vypadající grafiku a osvědčené herní prvky. Hru League of Legends: Wild Rift lze bezplatně stáhnout zde.

.