Zavřít reklamu

Před několika málo týdny nám jihokorejský technologický gigant jako již tradičně představil nové skládací telefony, hodinky, a konečně i bezdrátová sluchátka Samsung Galaxy Buds 2. A hned na počátku recenze musím zdůraznit, že by se dala označit za silného konkurenta 2. generace AirPodů, a to dokonce i za předpokladu, že do jablečného ekosystému tak úplně nesedí. Jestliže vás zajímá, z jakého důvodu zastávám tento názor, pokračujte ve čtení naší recenze.

Základní specifikace

Nejprve se v krátkosti budeme věnovat technickým parametrům, ty vypadají na první pohled více než solidně. Jedná se o true wireless špunty, jež disponují nejnovějším standardem Bluetooth 5.2, o stabilitu připojení se tedy nemusíte strachovat. O přenos zvuku se starají kodeky SBC, AAC a proprietární kodek Scalable, ten však ani jablíčkáře, ani majitele telefonů jiných značek než novějších strojů od Samsungu, příliš nemusí zajímat. U sluchátek se však v dnešní době počítá i s tím, že je budete využívat k telefonování a poslechu v hlučném prostředí. Na to Samsung myslel také, a produkt osadil třemi mikrofony pro telefonní hovory, a dalšími dvěma pro ANC a režim propustnosti, díky čemuž byste měli být od svého okolí perfektně odříznuti nebo jej naopak dokázali vnímat i se sluchátky v uších.

samsung_galaxy_buds2_produkt_8

Co se týče výdrže baterie, jihokorejská společnost ji dokázala dostat na vcelku průměrné hodnoty. Se zapnutým ANC a režimem propustnosti dokáže produkt hrát až 5 hodin, po deaktivaci se můžete těšit až na 7,5 hodin poslechu. Nabíjecí pouzdro pak dodá šťávu až na 20, respektive 29 hodin hraní. Hmotnost každého sluchátka je pouhých 5 g, nabíjecí pouzdro váží 51,2 g, rozměry pouzdra činí 50.0 x 50.2 x 27,8 mm. Jedinou vadou na kráse je pak odolnost IPX2. Sluchátka sice lehčí pot tak nějak přežijí, na nějaké vrcholové sportovní výkony či proběhnutí deštěm si ale můžete nechat zajít chuť. I tak se ale vzhledem k cenovce 3 790 Kč jedná o produkt, který by měl již po vybalení zaujmout. A taky že ano.

Samsung Galaxy Buds2 v recenzovaném olivovém provedení:

Balení neurazí, konstrukce se nese v duchu minimalismu

Hned po otevření krabičky, v níž k vám produkt doputuje, uvidíte malé nabíjecí pouzdro se sluchátky. To je z vnější strany bílé, uvnitř pouzdra i na povrchu sluchátek tomu je jinak. Konkrétně si můžete vybrat ze čtyř barev: bílá, černá, olivová a fialová. Poněvadž patřím do skupiny zrakově znevýhodněných, nemohu objektivně posoudit, zda-li mnou testovaná olivová barva vypadá dobře, všichni, kterých jsem se ptal, mi však řekli, že se produkt jeví moderně a stylově. V balení se pak nachází ještě USB-C kabel, náhradní špunty v různých velikostech a několik manuálů.

Jak jsem již výše avizoval, Samsung si dal záležet na minimalismu. Nabíjecí krabička je opravdu malá, i když na můj vkus trochu buclatá, to samé se dá říci i o jednotlivých sluchátkách. Osobně jsem i přes jejich atypický tvar očekával, že mi budou v uších držet perfektně a takřka je neucítím, ve druhém aspektu však bohužel nemohu souhlasit. Ano, v oblasti stability bych si s nimi dokázal představit i náročnější sportovní výkon bez obav z vypadnutí, u komfortu při nošení se ale bohužel musím pozastavit. Jakmile jsem je měl nasazená déle než 30 minut, začala mne z nich bolet hlava a v uších jsem měl nepříjemný pocit. Tím rozhodně neříkám, že se s tím musí setkat každý, ostatně ve většině zahraničních recenzích, jež jsem měl možnost přečíst, se tyto problémy nevyskytovaly. Ruku na srdce, ne každá špuntová sluchátka musí sedět všem jedincům.

Rád bych se ještě chvíli věnoval nabíjecímu pouzdru. Oceňuji to, že je poměrně praktické, občas mi ale přijde, že se do něj sluchátka špatně umisťují. Ne, že by v něm za pomoci silných magnetů nedržela, kvůli jejich tvaru se vám však může stát, že je do něj vložíte nepřesně. Na druhou stranu je to otázka zvyku, osobně s tím po pár dnech používání nemám sebemenší potíž.

Spárování a ovládání je pro jablíčkáře limitované

Jako většina chytrého příslušenství, i Samsung má pro svá sluchátka k dispozici aplikaci na jejich správu a nastavení. Tu sice přizpůsobil pro Android zařízení, na iPhony, potažmo iPady, se ale tak nějak zapomnělo. Jestliže tedy máte aplikaci nainstalovanou na Androidu, ihned po otevření krabičky vyskočí párovací požadavek. Po připojení sluchátek pak v aplikaci najdete stav baterie produktu i nabíjecího pouzdra, budete moci upravovat zvuk v ekvalizéru, pomocí zvuku vyhledat ztracené sluchátko, a v případě produktů Samsung dokonce nastavit automatické přepínání, stejně jako je tomu u AirPodů. Na zařízení s iOS spárujete sluchátka klasicky v aplikaci Nastavení, s čímž není žádný problém. Následné připojování je pak bleskurychlé, s mým iPhonem se spojila okamžitě po otevření pouzdra.

Potíže jsem však měl s ovládáním. Na povrchu sluchátek se nachází dotyková ploška. Pakliže na ni jednou klepnete, hudba se začne přehrávat či se pozastaví, dvojí klepnutí zajistí přepínání skladeb, přičemž pravé přeskočí na předchozí, levé na další skladbu, klepnutím a podržením aktivujete potlačení hluku, upravujete hlasitost či spustíte hlasového asistenta. Z výroby však přepínání skladeb nebylo nastaveno, měl jsem tedy možnost pouze přehrát a pozastavit hudbu a aktivovat režim propustnosti či ANC. Jasně, po přizpůsobení na jakémkoli Android zařízení si sluchátka zapamatují volby i pro ostatní telefony, a já osobně jeden telefon s Androidem vlastním. Ne každý se však pohybuje v komunitě, kde by jim někdo byl ochotný telefon se systémem od Googlu zapůjčit, a je jen málo jedinců, jež vlastní jak smartphone s Androidem, tak s iOS.

Samsung Galaxy Buds2 ve všech barevných provedeních:

Ono s tou nekompatibilitou je to složité. Nejenže ztrácíte možnost přizpůsobení sluchátek a z mobilního telefonu nezjistíte stav nabití baterie, ale třeba ani detekce ucha nepracuje tak, jak má. Jakmile vyndáte obě sluchátka, hudba se pozastaví, pokud je však vložíte do uší, přehrávat se nezačne. Na pozastavování a přehrávání při vyjmutí jen jednoho sluchátka si jako jablíčkáři nechte zajít chuť také.

Zvukové představení nepatří k tomu nejlepšímu, ale je pořád na velmi vysoké úrovni

Abych řekl pravdu, po vložení špuntů do uší a spuštění první skladby jsem se ze zvuku na zadek rozhodně neposadil, tím ale rozhodně nechci říci, že by byl nekvalitní. Vyšší tóny jsou čisté, a takřka žádné vokály vám neuniknou, a středové pásmo uslyšíte opravdu slušně, přesto musím zmínit, že se v náročnějších skladbách některé nástroje slévají dohromady. Co se však týče basové složky, na můj vkus příliš zřetelná není, a to nejsem zastánce přebasované muziky. Ne, že by basy nebyly slyšet vůbec, nenakopnou vás ale tolik, jak by to bylo příhodné. A znovu zdůrazňuji, opravdu mi nevyhovuje, pokud jakýkoli produkt upřednostňuje basy před ostatními složkami zvuku.

samsung galaxy buds2

Poté jsem si ale uvědomil jeden zásadní fakt. Kompletně bezdrátová sluchátka, za něž vydáte částku nepřesahující 4000 Kč, nemohou znít jako AirPody Pro či Samsung Galaxy Buds Pro. Je to prostě a jednoduše každodenní produkt, který máte neustále po ruce, ať už cestujete v MHD, sedíte v kanceláři nebo se procházíte rušným městem. V takovém případě se zkrátka nesoustředíte primárně na zvuk, hudba je spíše zpříjemnění dané situace. A přesně to zvládl Samsung na jedničku. Ať už si do sluchátek pustíte pop music, vážnou hudbu, alternativní muziku či metalové skladby, produkt ji dokáže interpretovat čistě, líbivě, a víceméně věrně. Pakliže je chcete používat jako primární sluchátka i na večerní poslech nebo zhlédnutí nějakého filmu či seriálu, potěší vás fakt, že kromě relativně slušného zvuku nezapomněl Samsung ani na prostorovost. Tu oceníte právě při sledování kvalitně natočených titulů.

ANC, režim propustnosti i kvalita hovorů nepatří do špičky v oboru

V dnešní době však u sluchátek nezáleží pouze na zvuku, ale i na přidaných funkcích. Na ty Samsung nezapomněl, jak se s nimi ale popasoval? Co si budeme nalhávat, alespoň v případě potlačení hluku by produkt mohl odvádět rozhodně lepší práci. Pokud jej aktivujete v klidnějším prostředí, nebude vás nijak omezovat a takřka nic neuslyšíte. Ať už ale sedíte v MHD, hlučné kavárně, cestujete vlakem či se procházíte po ulici, nežádané zvuky se k vám dostanou, a to i tehdy, kdy máte nahlas puštěné audio. I tak vás ale produkt od okolí odřízne poměrně solidně, jak na spánek, tak na soustředění při práci tedy budete mít klid.
Režim propustnosti sice zní trochu elektronicky, i tak vám ale při kratší komunikaci například u placení v obchodě postačí. Kvalita hovorů je pak na velmi slušné úrovni, ať už jsem konverzoval v tichém či hlučném prostředí, protistrana mi rozuměla vždy dobře.

Chcete kvalitní a relativně levné bezdrátové špunty? Tak to jste na správném místě

Samsung Galaxy Buds 2 se opravdu povedla. Jasně, rezervy jsou zde ve voděodolnosti, ovládání i kompatibilitě s iOS, i tak vám ale produkt bude dělat radost. Všechny funkce, jež zde Samsung implementoval, pracují přesně tak, jak mají, obzvláště, když přihlédneme k cenovce 3790 Kč. Jasně, v porovnání s dražšími konkurenty produkt občas ztrácí, drtivé většině uživatelů, kteří mají kompletně bezdrátová sluchátka jako každodenní doplněk, však budou funkce naprosto dostačovat.

Když se nad tím ale zamyslíte a trochu se zaměříte na portfolio Samsungu, asi mi dáte za pravdu, že se v lecčem podobají sluchátkům AirPods 2. Aktuální cenou rozhodně ano, ve funkcích a zvuku však jablečný produkt zaostává. Jasně, v případě AirPodů jde o více než dva roky staré zařízení, pokud se ale rozhodujete a podobný produkt potřebujete co nejrychleji, upřímně bych se nad Samsung Galaxy Buds 2 minimálně zamyslel. Sice nejsou tak perfektně zasazena do ekosystému kalifornského giganta, funkcemi i zvukem ale jablečného konkurenta hravě překonávají. A kdyby mi byla pohodlná v uších, hodně bych přemýšlel, zda-li je za své AirPody nevyměním.

Sluchátka Samsung Galaxy Buds2 lze zakoupit zde

.