Zavřít reklamu

Minulý týden vydali vývojáři Facebooku novou aktializaci. Mělo se jednat o rutinní opravu chyb, hlavním bodem měl být akorát návrat tlačitka Send v komentářích a na Facebook Chat. Jak se ale nakonec ukázalo, v aktualizaci toho bylo mnohem víc. Aktualizace totiž obsahovala i podstatnou část kódu určenou pro iPad.

O tabletové verzi iPadu se mluví již nějaký ten pátek a není tedy překvapením, že vývojářský tým na této verzi pilně pracuje. Ovšem umístění kódu do menší aktualizace, jakou je 3.4.4, je spíše nešťastná náhoda. Brzy po aktualizaci si několik lidí všimlo o něco lépe vypadající ikony na iPadu, což vyvolalo další spekulace o nadcházející tabletové verzi. Ovšem spekulace nestačily, a tak se několik jedinců pustilo do zkoumání kódu.

Jak se ukázalo, aktualizace obsahuje de facto hotový kód pro univerzální aplikaci, kde iPadovou verzi lze vyvolat snadným hackem aplikace (jailbreak nutný). Nakonec se v Cydii objevila i malá utilitka, která umožňovala verzi pro iPad aktivovat, nicméně brzy poté zasáhl Facebook a tuto aktivaci znemožnil. Tak či tak se podařilo několika serverům získat první dojmy a screenshoty z připravované aplikace.

Aplikace používá poměrně podobný koncept, který jsme mohli vidět například u oficiálního Twitter klienta nebo neoficiálního klienta pro iPad – MyPad+. Základní položky, jako jsou nové zprávy, fotografie, prostě všechny nabídky, které najdete ve svém hlavním profilu. Na horní liště potom můžete přepínat mezi hlavním profilem, chatem, Skupinami a poslední ikonka slouží pro hledání.

Obecně se koncept drží webového designu, o čemž svědčí například profilová fotka nahoře vlevo, ale celkově je uspořádání UI velmi podobné na domovskou stránku www.facebook.com. Sekce pro chat pak nápadně připomíná rozhraní iMessage. Nejlépe se každopádně přesvědčíte z přiložené galerie ze serveru TechCrunch.com. Oficiální klient se alespoň z grafické a UI stránky velice povedl a nezbývá, než se těšit, až se dostane do našich iPadů.

Zdroj: MacStories.com
.