iWant

Jak nastavit Facebook, aby už nikdy nesledoval vaši polohu

iWant

Sledování polohy je jednou z nepříliš dobrých vlastností Facebooku. Podobně jsou na poloze závislé i jiné aplikace, ale nejvíce času trávíme právě na této sociální síti. Díky přístupu k poloze nám dokáže Facebook zprostředkovat několik užitečných funkcí – například můžete dát vědět přátelům, kde jsme byli nebo kde se aktuálně nacházíme. Sledování polohy ze strany sítě Marka Zuckerberga má ale i stinnou stránku. Deník Wall Street Journal například odhalil, že tato data se používají nejenom ke sdílení polohy, ale poskytují informace třetím stranám, především inzerentům.

Jak tedy zabránit sledování vaší polohy na iPhonu a iPadu? Úplně jednoduše. Stačí spustit Nastavení -> Soukromí a poté vybrat Polohové služby. V seznamu uvidíte všechny aplikace, které využívají vaší polohu. Vyberte Facebook a z možností přístupu k poloze zvolte Nikdy. Facebook od této chvíle nebude mít přístup k vaší poloze, nebude si o ní ukládat žádné informace, nikdo neuvidí, kde jste byli nebo kde se právě nacházíte. Pro větší přehlednost přikládáme obrázkový návod.

Pokud vám ovšem sledování polohy nevadí, ale nechcete, aby se vám ukládala historie, řešení je nasnadě. Přímo v aplikaci Facebook si přejdete do menu (ikona tři vodorovných čar vpravo dole) a zde zvolíte Nastavení a soukromí –> Přehled soukromí –> Spravovat moje nastavení týkající se polohy –> vypněte Historie polohy. Vypnutím zaznamenávání historie polohy deaktivujete i funkce Přátelé v okolí a Najít Wi-Fi. Smazat můžete i veškerou historii polohy, kterou si o vás Facebook ukládal. Na stejné stránce zvolte Zobrazit vaši historii polohy, nahoře zvolte tři tečky a klikněte na Odstranit veškerou historii.