Zavřít reklamu

Od letošního jara očekáváme, že si na něho Apple připraví svou tradiční Keynote. Silně jsme také doufali v to, že tím hlavním, co zde společnost představí, bude headset pro konzumaci AR/VR obsahu. Pokud jste to očekávali také, tak byste měli svou pozornost přesunout spíše na červen a WWDC23. Oznámení se totiž opět a zase posouvá. 

Jarní Keynote Applu by se měla konat během března, přičemž v případě AR/VR headsetu se očekávalo, že půjde do prodeje v dubnu. Jak ale uvádí Bloomberg, samotný hardware by měl být představen až na začátku června, kdy Apple tradičně pořádá celosvětovou konferenci určenou všem vývojářům, tedy WWDC.

Je to tak další odsunutí představení i zahájení prodeje, tentokrát o dva měsíce. Náhlavní souprava, pravděpodobně označená jako „Apple Reality Pro“, bude představovat první hardwarový počin společnosti Apple na trhu rozšířené a virtuální reality. Produkt je vyvíjen již po mnoho let, a dokud jej Apple skutečně neuvede, je pravda, že jsou všechny informace neověřené a zakládají se především na bázi úniků z dodavatelského řetězce. A to je pro Apple problém.

Nebezpečnost úniků 

Existovaly silné náznaky, že Apple plánoval debut své nové nositelnosti už v polovině loňského roku. Poté se tak mělo stát v lednu 2023, na jaře 2023 a nyní tedy až v červnu 2023. Takhle to může pokračovat až do doby, než společnost svou novinku skutečně uvede. Bloomberg zmiňuje, že důvodem aktuálního zpoždění jsou hardwarové i softwarové problémy.

Apple se proti únikům snaží bojovat všemožnými způsoby, a to především proto, že jsou v rozporu s jeho strategií. Jenže moc se mu to nedaří. Vždy už dlouho před samotnou událostí víme, jak budou třeba zrovna nové iPhony vypadat, a i co budou umět. Sama Keynote je pak jen formalitou s potvrzením všech zvěstí. Jiné je to jen v případě úplně nových produktů, jako tomu bylo třeba u Apple Watch Ultra, o kterých se sice vědělo, ale méně, než je to obvyklé. 

Právě toto je i případ chystaného headsetu. Víme, že jej Apple chystá, co ale bude přesně umět a jak bude vypadat, nevíme. Jenže neustálé prodlužování uvedení není ideální pro očekávání. S každou další událostí, na které Apple headset nepředstaví, se vystavuje zprávám o problémech s programováním i výrobou, a to jednoduše není pro obraz společnosti dobré.

WWDC jako poslední šance? 

V souvislosti s neustálým odkládáním si totiž musí člověk zákonitě klást otázku, jestli bude produkt skutečně tak dobrý, že si na něm dává Apple tolik záležet, nebo že to bude totální průšvih, když není schopný jej konečně odladit a prezentovat. Toto napínání veřejnosti i akcionářů má zákonitě za následek úpadek zájmu, nehledě na to, že v tomto „čase ničeho“ může Apple kdokoli předběhnout.

Na druhou stranu je pravda, že právě WWDC může být ideální akcí k představení takového produktu. Uvidíme zde podobu nových operačních systémů, se kterými se může svést právě i „xrOS“, tedy nový operační systém pro podobný typ zařízení, kterým headset Applu bude. Společnost tak může ukázat nejen podobu, ale i softwarové možnosti, a to pěkně dopodrobna a v rámci celého ekosystému. 

V každém ohledu se ale neočekává, že bude první AR/VR headset Applu masovým hitem. Jistě za to bude moci i jeho cena, která bude někde kolem třech tisíc dolarů, tedy cca 66 tisíc Kč bez daně. I když bude mít ty nejmodernější technologie, včetně pokročilého sledování rukou a očí, displeje s ultra vysokým rozlišením a bude poháněn čipem Apple M2, nákup si ospravedlní jen málokdo, obzvláště v aktuální tíživé době. 

.