Zavřít reklamu

Ne, určitě neříkáme, že bychom chtěli mít iPhone s operačním systémem Android. Na druhou stranu je pravda, že jistou podobu iOS můžeme na Androidových telefonech vidět a za prvé to nevypadá špatně a za druhé to i docela funguje. Applu by to navíc neuvěřitelně otevřelo možnosti. 

Operační systém iOS vyvinul Apple, patří Applu a běží výhradně v jeho iPhonech a je to dobře. Má své výhody stejně jako nevýhody, což se dá říci i o Androidu. Můžete jej sice nenávidět, ale v poslední době se skutečně lepší. Mnozí na něho nedají dopustit a nedává jim důvod na iPhone přejít, i kdyby třeba toto zařízení chtěli. Co tedy, kdyby jim Apple nabídl iPhone s Androidem? 

Android světu dominuje 

Apple je druhým největším prodejcem chytrých telefonů. Tím největším je aktuálně stále Samsung. Vzhledem k rozložení sil ale Android světu jasně dominuje, protože zařízení s ním prodává samozřejmě i zbytek výrobců. Kdyby tedy Apple skutečně vytvořil iPhone s Androidem, byla by to pro něho jasná šance stát se tím největším, nejúspěšnějším, nejznámějším a nejvýdělečnějším. Proč to tedy neudělá? 

Pravděpodobně především proto, že to prostě nemá zapotřebí. Obchod s iPhony mu jde stále skvěle, tak proč by investoval čas a peníze do vytváření zařízení, které by vlastně vzhledem k zákonitostem bylo úplně jiné, jen vypadalo stejně a běželo na Androidu? Je to vlastně hloupost, a to i když je evidentní, že by tímto krokem Apple způsobil silný odliv zákazníků ostatních značek. Byla by to ale nakonec pro uživatele Androidu výhra?

Podle vizuálu byste rozdíl nepoznali 

Každý Android v každém telefonu jiného výrobce vypadá jinak. Každý mu totiž dává svou nadstavbu, někdo lepší, někdo horší. Ve finále tak neplatí, že když si koupíte telefon s Androidem od jiného výrobce, než který jste vlastnili nyní, budete v systému jako ryba ve vodě. Je zde totiž standardní Android, který poskytuje nějaké funkce a možnosti, a pak jsou zde ty nadstavby, které mohou další funkce přidávat, ubírat, přejmenovávat atd. 

Vyjma toho Android umožňuje i instalaci tzv. „spouštěčů“. Jejich funkce je především o vizuální úpravě. Můžete si tak změnit kompletní vzezření systému. V Google Play pak najdete právě i spouštěče, které systém přetvoří na iOS, což jsme ostatně sami vyzkoušeli na Samsungu Galaxy S21 FE a vy se na výsledek můžete podívat v galerii níže. 

Musíme říci, že je to použitelné. Samozřejmě jsou zde jisté prvky, které vypadají a které se chovají trochu jinak, ve finále to ale tak nebolí, jako používat pro jablíčkáře neznámý Android. Právě i po této zkušenosti nás napadlo pozastavit se nad spojením iPhone + Android. Co se totiž podoby Androidu v případném iPhonu týče, můžeme si být jisti, že by to všechno vypadalo jako iOS iPhonů, jen by to běželo na Androidu. 

Apple by si tím pádem mohl s nadstavbou pohrát, přidat i funkce, které třeba Android nenabízí a vše vizuálně a funkčně odladit iOS. A zde druhá odpověď na otázku, proč by tak měl vlastně dělat. Tímto by totiž běžný uživatel vlastně ani nepoznal, že se pohybuje v systému Android namísto iOS, a tím celá tato myšlenka postrádá smyslu. Jediní, kdo by to tak ocenili, by byli vlastně ti nejpokročilejší uživatelé, kteří upřednostňují otevřenost Androidu před uzavřeností iOS. Jenže i ti by možná narazili, kdyby jim Apple tyto možnosti nějak ztěžoval, což by se ostatně dalo čekat. 

Applu tedy v tom vytvořit iPhone s Androidem možná nic nebrání, jen nedává smysl, proč by tak vlastně dělal. 

.