Zavřít reklamu

Jak na Macu převést obsah na prostý text? Ať už potřebujete napsat knihu, rozeslat newsletter nebo jen si poznamenat poznámky, váš Mac vám nabízí hned několik možností, jak s textem pracovat. Pokud ale hledáte rychlý a snadný způsob, jak vytvořit prostý textový soubor bez formátování, obrázků a dalších prvků, pak je ideální volbou aplikace TextEdit.

Vytváření prostého textu na Macu je snadné a rychlé. V tomto návodu se dozvíte, jak na to dvěma způsoby: pomocí nativní aplikace TextEdit nebo nastavením výchozího formátu na prostý text. Naučíte se také, jak uložit soubor jako prostý text a jak změnit formát textu v existujícím souboru.

Jak na Macu převést obsah na prostý text

V tomto podrobném návodu se dozvíte, jak na to dvěma způsoby.

1. Vytvoření textového souboru v prostém textu:

  • Spusťte TextEdit: Můžete to provést vyhledáním v Spotlightu nebo otevřením složky Aplikace ve Finderu a nalezením ikony TextEdit.
  • Vytvořte nový dokument: Klikněte na tlačítko Nový dokument v levém horním rohu okna TextEdit.
  • Napište svůj text: Do prázdného pole zadejte požadovaný text. Můžete psát cokoli chcete, od poznámek a nápadů až po delší texty.
  • Uložte soubor jako prostý text: Jakmile je váš text hotový, klikněte na Soubor v horní liště a poté vyberte Uložit jako…. V dialogovém okně Uložit zvolte požadované umístění pro soubor a v sekci Formát vyberte Prostý text z rozbalovací nabídky. Nakonec zadejte název souboru a klikněte na Uložit.

2. Nastavení výchozího formátu na prostý text:

Pokud často vytváříte textové soubory bez formátování, můžete si TextEdit nastavit tak, aby tento formát používal automaticky:

  • Otevřete TextEdit: Spusťte TextEdit výše uvedeným způsobem.
  • Přejděte do Nastavení: V horní liště klikněte na TextEdit a poté vyberte Předvolby.
  • Vyberte Nový dokument: V levém seznamu klikněte na Nový dokument.
  • Nastavte výchozí formát: V sekci Formát zaškrtněte políčko vedle Prostý text.
  • Uložte nastavení: Klikněte na tlačítko Zavřít v okně Předvolby.

Nyní se při každém vytvoření nového dokumentu v TextEdit automaticky použije formát Prostý text.

S těmito jednoduchými kroky zvládnete na Macu snadno a rychle vytvářet textové soubory bez zbytečného formátování. Ať už píšete krátký seznam úkolů nebo rozvíjíte rozsáhlý román, TextEdit vám pomůže uspořádat vaše myšlenky a sdělit je světu.

.