Zavřít reklamu

Může za to konkurence, nebo má toto navýšení velikosti displejů na svědomí úplně něco jiného? Do představení nových smartphonů Applu nám zbývá už jen něco málo přes měsíc a díky řadě leaků víme, že budou mít modely Pro větší displeje. Proč ale? 

Hlavními novinkami řady bude podpora Apple Intelligecne, bude zde nové vyhrazené tlačítko Capture, stejně jako vylepšena kvalita samotná kvalita fotoaparátů. Těch úniků už je docela hodně a v podstatě z nich lze podobu a specifikace novinek dobře poskládat. Modely s přídomky Pro ale dostanou také větší displeje a zde se dozvíte, proč se společnost k tomuto kroku vlastně uchyluje. 

  • iPhone 16 Pro: 6,3 palce (z 6,1“ displeje u iPhonu 15 Pro) 
  • iPhone 16 Pro Max: 6,9 palce (z 6,7“ displeje u iPhonu 15 Pro Max) 

Všechny úniky svorně hovoří o tom, že se nám u iPhonů 16 Pro zvedne velikost displeje o 0,2 palce. Tyto nárůsty jsou relativně malé, ale i tak poměrně účelné. Tady totiž nepůjde o to dohánět rozměry displejů konkurence. Nárůst velikosti totiž umožní mírné a o poznání účelnější přeuspořádání vnitřních komponent.

Poslední velká změna velikostí displejů se udála s generací iPhonů 12. Pokud totiž nepočítáme neúspěšný iPhone 12 a 13 mini stejně jako archaický iPhone SE, ustálila se tehdy velikost na 6,1 a 6,7 palců. Třeba takový iPhone 11 Pro Max měl ještě 6,5“ displej, stejně jako o rok před ním představený iPhone XS Max. Je to tedy už pět let, co Apple na velikosti displejů nesáhl a je na čase to také změnit. 

Těšte se na větší výdrž 

V první řadě tedy nejde o to dohánět nebo předhánět konkurenci. Jde spíše o to něco po takové době změnit a Apple tím i ideálně rozprostře velikosti jednotlivých modelů, kdy budete míc více na výběr. Bude zde 6,1“ iPhone 16, 6,3“ iPhone 16 Pro, 6,7“ iPhone 16 Plus a 6,9“ iPhone 16 Pro Max. Vidět to takto „na papíře“ jistě dává smysl.

Navíc jsou zde zvěsti, že iPhony 16 mají obsahovat vůbec největší baterie. Zdá se to tedy být logické, protože iPhone 16 Pro Max by ji měl mít jistě větší, než aktuální iPhone 15 Pro Max. To samé platí i o iPhonu 16 Pro. I kdyby pak v základních modelech zůstaly kapacity stejné, tak je toto tvrzení pořád pravdivé – řada iPhonů 16 by prostě skutečně měla větší baterie, než iPhony 15. 

Už jsme tedy nakousli i vnitřní uspořádání, které bude jiné i proto, že zde bude u základních iPhonů zcela nový fotomodul, takže se budou měnit i ty. Nicméně pak je zde Apple Intelligence, která potřebuje výkonnější čipy a celkové výkonnější hardware, takže i těch pár čísel navíc prostě pomůže, i kdyby jen určitém systému chlazení. 

.