Zavřít reklamu

Před týdnem jsme se těšili z toho, co nám Apple ve svých nových iPhonech a Apple Watch představí. Nyní to víme, a těšíme se na pátek, kdy jdou produkty do prodeje a budeme si již moci reálně vyzkoušet.  

Ano, jak můžete číst výše, tak se těšíme. Na rok totiž budou iPhony 16 a Apple Watch Series 10 skloňovány dnes a denně jako nejlepší smartphony a chytré hodinky trhu. Mnozí mohou namítat, že těch novinek není tolik, to je ale setrvalý trend posledních let a je poplatný v celém segmentu mobilního trhu. Jedinou inovací by mohly být skládačky.

Inovace tady jsou 

Tou hlavní inovací, kterou nové smartphony obecně přinesou, může být umělá inteligence. I Apple ji má, i když zatím ne pro nás. Větší tlak, než na hardware tak může být v budoucnu spíš na software, který přece jen už teď stojí za vším, včetně fotografie. Jenže pokud zmíníte, že Apple už neinovuje, tak jeho tlačítko Ovládání fotoaparátu sice čerpá z dob dávno minulých, je ale vylepšeno takovou technologií, kterou jsme zde ještě neměli a která umí věci, které jsme možná ani nečekali. Revoluce to asi nebude, bavit to ale skutečně může.

U iPhonů 16 Pro mohou mnohé potěšit větší displeje, a to především v případě toho menšího modelu. 6,3 palce už vypadají dospěleji, než původních malých 6,1 palce. Díky tomuto kroku se nám zde otevírá také více úvah o tom, který model koupit. Každý ze čtyř modelů tak má jinou velikost displeje a tím právě iPhone 16 Pro může být ideální pro drtivou většinu zákazníků. Navíc není oproti většímu sourozenci ničím ochuzen.

Byl jsem hodně zvědavý, jak budou tuzemští prodejci komunikovat možnosti Apple Intelligence. Když se podíváme na promo přímo Applu, je všude, především v každé reklamě, několik z nich jich je dokonce výhradně na AI společnosti zaměřeno. U nás nic. Ať se podíváte to Apple Online Store, ať kouknete do nabídek e-shopů a kamenných prodejen, nikde není o Apple Intelligence zmínka.

A je to dobře. Zákazníci neřeší, co by kdyby. Jistě to bude velká věc, až (a jestli) k nám Apple svou AI pustí, a v ten moment budete rádi, že máte svůj iPhone ve stádiu „AI ready“, ale nyní vás to nemusí tížit. Apple svou inteligenci promuje tam, kde ji nabídne, tam, kde mají zákazníci smůlu, se o tom taktně mlčí, takže i u nás.

Zklamání jménem Apple Watch? 

Mnozí od Apple Watch čekali více. Čekali plastové Apple Watch SE, čekali Apple Watch Ultra 3, čekali Apple Watch X. Dočkali se jen Apple Watch Series 10 a černých Apple Watch Ultra 2. Dokazuje to fakt, že iPhone X byl výjimečný a jedinečný, na který se už nenaváže ani v jiném segmentu trhu, tedy především v nositelnostech (pořad ale přece jen je šance, že jednou budeme mít iPhone XX).

Apple Watch Series 10 nebudou revoluční, ale ty úpravy pouzdra a displeje mohou být fajn. Jsou zase o něco lepší jak předchozí generace, i když je majitelé Apple Watch Series 9 kupovat nebudou, protože těch důvodů k tomu mají málo. Ale to je běžná situace opakující se každý rok. Vypadá to, že jsme v tomto ohledu na technologickém vrcholu. 

Tápe i Samsung a Google. První už tři roky po sobě pořádně nezměnil základní model, Google už tři roky nezměnil ten svůj jediný model, jen jej také o něco zvětšil. Možná vás novinky Applu nezaujaly na první dobrou, třeba vás ale ohromí až na ten druhý pohled. Uvidíme v pátek.

Novinky Applu koupíte zde

.