Zavřít reklamu

Pokud neznáte Grooveshark, představte si YouTube pouze pro audio. Písně zde nahrávají uživatelé a to se vydavatelům samozřejmě nelíbí, přesto je Grooveshark velice oblíbený a uživatelé mohou nově přistupovat alespoň skrze mobilní Safari.

 

Grooveshark to lehké neměl a asi to lehké nikdy mít nebude. Internetová služba pro streamované audio je trnem v oku všem velkým hudebním vydavatelům, kteří proti ní zbrojí, jak se jen dá. Když Grooveshark vydal svou aplikaci pro iOS, dlouho se v App Store neohřála a byla stažena. Ne snad proto, že konkuruje vlastnímu řešení hudby v cloudu, kterou představuje iTunes match, ale především kvůli autorským právům a zachování dobrého vztahu s vydavateli, bez kterých by iTunes nebylo.

Služba Grooveshark není na rozdíl od podobných služeb, jako je Spotify nebo Rdio, nijak zpoplatněná. Žádné licenční poplatky, pouze kvanta hudby nahraná uživateli. Grooveshark samozřejmě nemá žádnou smlouvu s vydavateli, neodvádí jim žádné peníze, a tak jej Sony, BMG a další považují za hrozbu pro jejich průmysl, stejně jako tomu bylo třeba v případě Napsteru nebo Kazaa. Na Grooveshark bylo již dokonce podáno několik žalob a pokud projde americkou vládou návrh zákona známý jako SOPA, možná to bude definitivní konec Groovesharku.

Nicméně služba zatím funguje dále a ani stažení aplikace z App Store jí nesebrala vítr z plachet. Namísto toho byla představena beta verze HTML5 aplikace, která částečně nativní aplikaci nahradí. Prostředí Groovesharku je totiž flashové, s čímž si mobilní Safari neporadí. Webová aplikace je velice jednoduchá. V horní liště si volíte mezi hledáním, stanicemi a populárními písněmi. V seznamu pak způsobem iOS vlastním listujete a vybíráte písně, které chcete přehrát.

Po spuštění písně se pak v dolní části objeví další lišta, kde lze přehrávání pozastavit, uvidíte zde i název přehrávané písně a čas přehrávání. Safari podporuje přehrávání audia na pozadí, tudíž nemusíte mít prohlížeč stále spuštěný a dělat cokoliv jiného. Doporučujeme však streamovat pouze v dosahu WiFi, streamovaný přenos je velkým žroutem dat. Aplikace zatím nepodporuje tvorbu playlistů jako plnohodnotná verze, nicméně se stále jedna o zkušební betaverzi. Ovšem to, co aplikace umí, umí dobře. Stream je nepřerušovaný a kvalita přehrávané hudby je na opravdu vysoké úrovni.

Vzhledem k tomu, že podobné placené služby, jako je Spotify, či Rdio (popř. neplacená Pandora) nejsou v České republice ani u Sousedů na Slovensku dostupné, je Grooveshark jedna z mála možností, jak se můžeme v tuzemsku dostat k velké databázi hudby v Cloudu, aniž bychom ji museli vlastnit.

HTML5 verzi Groovesharku naleznete na tomto odkazu. Je určena pro iOS, Android, Blackberry PlayBook a HP TouchPad.

.