Zavřít reklamu

Aktualizace v článku – vyšla opravná verze Facebook 3.1.1! Právě dnes se objevila další verze pravděpodobně nejstahovanější iPhone aplikace, oficiálního klienta pro Facebook. V této verzi jsme se dočkali push notifikací, ale také sychronizace kontaktů. Právě synchronizaci kontaktů jsem vyzkoušel a s výsledkem opravdu spokojený být nemohu.

Push notifikace vás od teď mohou upozorňovat na různé události. Které to budou si můžete zvolit v nastavení aplikace (v obecném nastavení). Například to mohou být zprávy na vaší zdi, komentáře, žádosti o přátelství, pozvánka na event a několik dalších věcí, které určitě z Facebooku znáte. Pokud jste Facebook addicted, tak se vám tpush notifikace určitě hodí, osobně bez nich v tomto případě dokáži žít.

Druhá vlastnost mě zajímala daleko více. Jedná se o synchronizaci přátel z Facebooku do iPhone. Tento popis byl ale trošku zavádějící, protože do iPhone se synchronizují pouze fotky z Facebooku, které se poté přiřadí k daným jménům ve vašem iPhone adresáři, a odkaz na profil daného člověka (otevírá se v aplikaci Facebook).

Na jednu stranu i logické, protože představa, že se mi tam naimportují stovky lidí, s kterými v kontaktu spíše nejsem, je děsivá. Ale i ten import profilových fotek ke kontaktům potěší. Jenže ono ani toto zrovna nefunguje. Proč? Zaprvé má aplikace problém s diakritikou (pokud máte v adresáři jméno bez ní a na Facebooku ji uživatel používá, k synchronizaci nedojde). Také musí být dodržen správný tvar (např. Barbora vs Bára).

Vše stále chápu a špatně se to řeší, ale co nechápu je to, že se mi ke kontaktu kamarádky přiřadila profilová fotka kamaráda s úplně odlišným jménem. Shodou okolností je to ale bývalý přítel dané kamarádky. Že by k sobě byli předurčeni? POZOR! Aplikace ignoruje nastavení nepřepsat stávající fotky těmi z iPhone (alespoň to hlásí několik uživatelů)! Také mi určitě chybí možnost vytvořit si přímo z iPhone aplikace z obrazovky daného kontaktu nový kontakt v adresáři iPhone. Snad v příští aktualizaci.

Naštěstí v Facebook aplikaci nechybí ještě jedna funkce, v tomto případě možná nejdůležitější. Všechny naimportované údaje z Facebook aplikace se totiž dají jedním tlačítkem vymazat! A tuto funkci jsem prozatím ocenil nejvíce.

Aktualizace 7.1. – Facebook vydal novou verzi s označením 3.1.1, která by měla opravovat chyby v synchronizaci. Osobně se mi ale i tak synchronizuje minimálně jedna osoba špatně (a to si jména nejsou ani trošku podobná). Navíc uživatelé si stěžují, že jim při push notifikacích nezazní zvukový signál a neaktualizuje se číselný odznak na aplikaci Facebook.

Před vlastním testováním raději doporučuji kontakty zazálohovat. Pokud aktualizaci Facebook aplikace stále v Appstore nevidíte, tak si ji v iTunes stáhněte znovu, stáhne se vám již aktuální verze. Případně si počkejte, až se vám objeví v aktualizacích.

Appstore link – Facebook (zdarma)

Btw novou aktualizací Facebook aplikace si uživatelé začínají ve větší míře uvědomovat, co push notifikacím opravdu chybí. Není možné nastavit, v jakých hodinách se push notifikace nemají doručovat, takže vás klidně vzbudí v půlce noci. Doporučuji na noc přepínat iPhone do Letového režimu. Snad na nás bude Apple v příštím iPhone OS myslet.

.