Zavřít reklamu

První zprávy o údajném iPadu mini se začaly objevovat už v roce 2011, kde byl na světě druhý exemplář tabletu od Apple. Druhá vlna spekulací přišla brzy po odhalení třetí generace, kdy Wall Street Journal publikoval zprávu o tom, že Apple testuje tablet s úhlopříčkou menší než 8“. Od té doby se objevilo mnoho dalších zpráv, ostatně menšímu iPadu se věnoval intenzivně i známý blogger John Gruber.

Prvních údajně uniklých fotografií jsme se dočkali poměrně nedávno a v posledním měsíci se jich urodilo relativně velké množství. Osobně jsem patřil k největším pochybovačům ohledně iPadu mini, stejně tak i vzhledu iPhone 5. Jak se nakonec ukázalo, úniky o telefonu se téměř do puntíku potvrdily a iPhone byl přesně takový, jak jsme ho viděli na různých fotografiích měsíce předem. Podobně se to nyní vyvíjí i s iPadem mini. Obecná skepse naší redakce byla zásadním způsobem otřesena, nyní tak věříme, že menší iPad se skutečně odehraje.

Existenci menšího tabletu nepřímo potvrdil na Google+ Vláďa Janeček ze SuperApple.cz, který by měl mít hlavní komponenty iPadu mini nafocené. Ty by měly pocházet ze stejného spolehlivého zdroje, jež poskytl i součástky iPhone 5, jež SuperApple na fotografiích publikoval před oficiálním odhalením telefonu a jejichž pravost je 12. září potvrdila. Máme tedy dobrý důvod se domnívat, že iPad mini bude představen na brzké mediální události, která by se podle posledních zpráv měla konat už 17. října. Pokud tomu tak bude, Apple by měl rozesílat pozvánky novinářům v průběhu dnešního večera.

Správná otázka již tedy není, zda iPad mini bude, ale jaký bude a komu bude určen.

Displej a šasí

Největší otazník visí nad přední částí tabletu, tedy nad jeho displejem. Různé zdroje se shodují, že se bude jednat o úhlopříčku 7,85“. Není však jasné , jaké rozlišení Apple zvolí. Možnosti jsou dvě a pravděpodobně bude záležet, zda má být menší tablet levnější alternativou pro vstup do ekosystému iOS a nebo se bude jednat spíše o prémiové zařízení.

V prvním případě by Apple patrně volil rozlišení 1024×768 jako u prvních dvou generací tabletů, kde by se s menší úhlopříčkou dostal na 163 PPI (stejná hustota bodů jako u 1.–3. generace iPhone). Druhou možností je pak retina displej s dvojnásobnými hodnotami, 2048 x 1536, kde by na necelých osmi palcích bylo dosaženo 326 PPI, tedy shodná hustota bodů jako u posledních tří iPhonů. Vzhledem ke směřování Applu směrem k displejům s vyšším rozlišením by dávala smysl spíše druhá varianta, na druhou stranu by se tak výrazně zvýšily náklady. Takové zařízení by totiž mělo nejjemnější displej ze všech Apple produktů.

Co by takový displej znamenal pro vývojáře? Ti, kteří využívají standardní prvky uživatelského rozhraní by neměli mít výraznější problémy. Na menší úhlopříčky by totiž tlačítka měla stejné fyzické rozměry jako na iPhone, aplikace by se tak daly ovládat stejně dobře. Pro všechny ostatní patrně Apple vydá novou verzi SDK, kde budou vývojáři moct své aplikace přizpůsobit na míru menšímu iPadu. Někteří už dokonce začali připravovat své aplikace dopředu. Například autoři Blogsy zvětšili ovládací prvky právě z očekávání iPadu mini.

Podle uniklých fotografií by měl být iPad přibližně stejně velký jako papír formátu A5. Stačí si tedy vzít do ruky malý sešit a hned budete mít představu, jak se bude takový tablet držet. Úniky naznačují, je rámeček na levé a pravé straně iPadu bude výrazně užší. To by znemožnilo se o něj zapírat palcem při držení, na druhou stranu právě menší horizontální rozměr umožní iPad držet pouze dlaní, širší rámeček po stranách by tak vůbec nemusel chybět a uplatnil by se tak pouze při držení tabletu na šířku.

Tělo iPadu mini by se jinak mělo z velké části podobat současné třetí generaci tabletu s tím, že hrany budou kulatější a budou s displejem svírat tupější úhel. Ovládací prvky budou patrně rozmístěny shodně jako u existujících modelů s tím rozdílem, že místo dock konektoru najdeme na zadní části nový Lightning konektor, jež Apple představil u iPhone 5. Vedle něj budou rozmístěny dva reproduktory chráněné mřížkou

Vnitřnosti

I nad interními komponenty visí několik otazníků, zejména pak nad volbou procesoru. Apple má na výběr hned ze tří možností. Může použít buď upravený A5 s 32 nm technologií, který použil ve zlevněné variantě iPadu 2, A5X, který tepe v aktuálním iPadu třetí generace, nebo A6 s ARM jádry vlastní výroby, který měl svou premiéru v iPhone 5. Při rozlišení 1024×768 by nebylo A5X zapotřebí, dvě jádra grafické jednotky Apple přidal především kvůli čtyřnásobnému počtu pixelů u retina displeje. Pokud by Apple cílil iPad mini jako nejlevnější tablet v nabídce, druhá revize A5 by byla nejekonomičtější volba, jelikož novější A6 by náklady na komponenty opět zvedl.

Ostatní výbava by měla být jinak shodná se současnou generací iPadu, jako dvojice fotoaparátů nebo 1 GB RAM. Co se týče konektivity, dá se počítat s Bluetooth 4.0 a W-Fi se standardem 802.11 b/g/n v pásmech 2,4 a 5 Ghz, není však jasné, zda Apple nabídne u možnost mobilního připojení kvůli zachování nízké ceny zařízení. Na druhou stranu 3G/LTE připojení byla vždy velká konkurenční výhoda iPadu, mnoho jiných hi-end tabletů mobilní připojení nenabízí vůbec.

Pro koho je určen?

Rozhodnutím vyrobit menší iPad patrně Apple reaguje na vývoj trhu s tablety, který ukázal, že lidé mají velký zájem o levnější zařízení s úhlopříčkou kolem sedmi palců, což dokládá i úspěch Kindle Fire od Amazonu nebo Google Nexus 7. Obě jmenovaná zařízení se však prodávají přinejlepším za výrobní cenu, což obě společnosti kompenzují prodejem obsahu. To ovšem není styl Applu. Většina novinářů i analytiků se shoduje, že ideální cena se bude pohybovat kolem 300 dolarů, při které by si mohl Apple zachovat marže kolem 40 procent.

iPad mini by tak byl nejlevnějším tabletem v nabídce Applu, o 100 dolarů pod úrovní zlevněného iPadu 2. To by mohlo rozhoupat další potenciální zákazníky, pro které je 400 dolarů stále za jejich finanční hranicí. Menší tablet by určitě nebyl cílený pro majitele těch současných, naopak by měl uspokojovat potřeby těch, kteří hledají kompaktnější řešení, než nabízí úhlopříčka 9,7“.

[do action=“citace“]S menším iPadem Apple může oslovit zcela novou část trhu, ve které aktuálně dominuje Amazon.[/do]

Je tu hned několik činností, pro které je necelých osm palců vhodnějších. V první řadě je to čtení, které bylo tahákem prvního iPadu. Současný skoro desetipalcový displej je prostě příliš velký na to, aby se na něm pohodlně četlo. iPad mini by byl výrazně lehčí a lépe by se držel v ruce, což jsou pro čtení dva důležité faktory. Dále hry, které se obecně těší na iPadu velké popularitě půjdou na menší úhlopříčce hrát pohodlněji. Platí to především pro akční, závodní a sportovní hry nebo třeba RPG. iPad mini by se tak snadno mohl stát velice populární přenosnou konzolí.

Apple bude pravděpodobně menší iPad inzerovat jako ideální zařízení pro konzumaci obsahu. Přece jen pro produktivitu je větší displej vhodnější – ne nadarmo má iPad stejně velké tlačítka klávesnice jako MacBook. Na druhou stranu kompaktní rozměry ještě více nahrávají mobilní kanceláři. Počítač, který se vejde do každé kabelky; možná Apple myslel při navrhování menšího iPadu právě na ženskou část svých zákazníků.

Zcela upřímně bych si menší iPad nekoupil, aktuální úhlopříčka mi maximálně vyhovuje, byť právě na čtení nebo hraní některých her bych menší rozměry uvítal. To však neznamená, že pro mě takové zařízení nedává smysl. Naopak, mám kolem sebe spoustu lidí, pro které je iPad pořád moc velký a iPad mini by pro ně byl ideálním řešením, zvlášť pokud by byl za menší peníze. S menším iPadem Apple může oslovit zcela novou část trhu, ve které aktuálně dominuje Amazon.

Více o iPadu mini:

[related-posts]

Zdroje: TheVerge.com, Wikipedia
.