Zavřít reklamu

Nepříjemná záležitost potkala Apple. Jablečná společnosti byla dnes napadena hackery a patrně se jedná o stejnou skupinu, která si před časem vyšlápla také na Facebook. Do počítačů Mac se hackeři dostali skrze Java pluginy ve webovém prohlížeči. Apple nicméně uvedl, že neunikla žádná data…

„Apple objevil malware, který skrze Java plugin pro webové prohlížeče napadl určité množství počítačů Mac,“ uvedl Apple ve svém prohlášení pro AllThingsD.

„Cílem malwaru byl Apple a další společnosti, šířil se skrze webové stránky pro vývojáře softwaru. Identifikovali jsme malý počet systémů, které byly v Applu napadeny, a okamžitě jsme je izolovali od naší sítě. Nemáme žádné důkazy, že by Apple opustila jakákoliv data. Úzce spolupracujeme se soudními orgány na vypátrání původu malwaru.“

Apple také plánuje uvolnit nástroj pro detekci a odstranění malwaru spojeného s Javou. Vše ale patrně proběhne na pozadí, kdy Apple aktualizuje své bezpečnostní seznamy, aby zajistil, že nebudou napadeny další počítače.

[do action=“aktualizace“/]Apple zareagoval velice rychle a jen pár hodin po napadení vypustil aktualizaci Javy pro OS X, která přináší zlepšení zabezpečení, spolehlivosti a kompatibility. Nejnovější záplata povyšuje Javu na verzi 1.6.0_41, nicméně v systémech, ve kterých nebyla nainstalována Java pro OS X 2012-006, vypne Java SE 6 applet plug-in úplně.

Chcete-li na některé webové stránce používat applety, stáhněte nejnovější verzi modulu Java applet plug-in ze stránek společnosti Oracle kliknutím na štítek „Chybí modul plug-in“. Před instalací ukončete všechny webové prohlížeče a Java aplikace.

.