Zavřít reklamu

Tvůrci legendárních videoher a Kickstarter. V posledních měsících jako by tato dvojice patřila nerozdělitelně k sobě. Nejdříve Double Fine Adventure, pak Wasteland 2 a nyní se nechali crowdfundingem zlákat i tvůrci nesmrtelné adventury Myst. Pro vytvoření plánované hry Obduction se chystají od fanoušků vybrat 1,1 milionu amerických dolarů (cca 20,8 mil. Kč).

Myst byla ve své době nezvyklá, možná bychom řekli až revoluční hra. Psal se rok 1993 a svět se bavil u akčních titulů jako Mortal Kombat II, Alien vs. Predator nebo Doom. Když tak američtí vývojáři Cyan Inc. představili nekonvenční adventuru, která místo zběsilé akce nabídla poklidné bloumání po pustém ostrově, asi nečekali nikterak velký úspěch. Kritika i veřejnost je však brzy vyvedla z omylu – možnost volného prozkoumávání neznámého světa spolu s nonverbálním příběhem a úžasnou 3D grafikou Myst katapultovala na pozici nejúspěšnější hry všech dob. Překonaly ji až The Sims v roce 2002.

Po roce 1993 vydal Cyan Inc. pokračování s názvem Riven, další adventurní sérii Uru a zejména se věnoval remakům a portům Mystu na nové platformy. Díky tomu si jej můžeme zahrát nejen na Macu a PC, ale i na domácích konzolích, handheldech a nejnověji také na iOS.

Po letech zpřístupňování Mystu novým platformách se nyní v Cyanu rozhodli vytvořit další volné pokračování své nejúspěšnější série. Protože se však tak trochu vrátil čas a herní trh lační zejména po jednodušších akčních hrách, rozhodli se tvůrci zkusit štěstí u svých fanoušků. Pro plánovanou adventuru Obduction založili kickstarterový projekt, který má za cíl vybrat 1,1 milionu dolarů.

Obduction by měl podle všeho přesně zapadnout do koncepce, kterou Cyan přinesl už prvním Mystem. Stačí se podívat na trailer a hned je jasné, že nepůjde o bezduchou lineární akci. Nebýt následného dovětku tvůrců, asi bychom na graficky působivé ukázce ani nepoznali, oč vlastně jde. Podle ředitele studia Randa Millera se hra bude snažit popsat, jak se člověk asi může cítit během únosu – proto tedy název Obduction –, ale jinak bude vším kromě příběhu navazovat na první Myst.

Crowdfundingová kampaň už je v plném proudu a bude probíhat do 16. listopadu. Pokud chcete přispět k dosažení milionového cíle, neváhajte se podívat na profil hry na Kickstarteru. I když je kampaň velmi úspěšná a za pouhé čtyři dny se vybralo už téměř 500 000 dolarů, tvůrci jistě uvítají větší finanční jistotu na dokončení projektu. Za svoje peníze můžete kromě digitální verze hry získat i exkluzivní krabicovou a také různé sběratelské předměty jako tričko nebo knihu o vývoji hry. Na ty nejštědřejší přispěvatele pak čeká možnost vlastnoručně navrhnout předmět, který se objeví ve finální verzi Obductionu.

Ať už jste přispěli, nebo ne, doporučujeme vyzkoušet Myst ve verzi pro iPhone a iPad.

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/myst/id311941991″]

.