Zavřít reklamu

System Shock a Bioshock. Dvě veleúspěšné herní série, kterých by se většina vývojářů držela zuby nehty a snažila se z nich vytěžit maximum. Jejich praví tvůrci, studio Irrational Games, však včera oznámilo svůj konec. Jeho šéf Ken Levine si chce v příštích letech najít čas na nové, menší projekty.

Po sedmnácti letech tak přestává existovat úspěšné studio, jež má na svědomí dnes už klasické tituly jako System Shock 2, Bioshock nebo Bioshock Infinite a vydělalo více než půl miliardy dolarů. „Irrational je větší a úspěšnější, než jsme si kdy představovali. Začínali jsme jako tříčlenné studio v jednom obývacím pokoji v Massachusetts a nakonec se z toho stal určující projekt mé kariéry,“ vzpomíná šéf společnosti Ken Levine.

Přesto se Levine rozhodl Irrational uzavřít. Chce se totiž zaměřit na nový druh her, který by měl podle jeho slov nabídnout vysokou znovuhratelnost. Blíže ale svůj projekt zatím nepopisuje. „Chci vytvořit menší tým s plošší strukturou a přímějším vztahem k hráčům,“ odůvodňuje konec 200členného studia. „Bude to v podstatě návrat k tomu, jak jsme začínali.“

Levine se chtěl nejdříve vydat klasickou cestou startupu, vlastník jeho společnosti ale přišel s jiným nápadem. Vydavatel Take-Two Interactive navrhl zastřešení celého projektu, s čímž Levine souhlasil. Spolu s ním se do nové, menší firmy přesune patnáct zaměstnanců bývalých Irrational Games. Zbytek původního týmu si bude muset hledat práci jinde.

Svoje bývalé podřízené Levine nechce nechat na holičkách. „Lidem, kteří nás musí opustit, se budeme snažit co nejvíce pomoci. Kromě finanční podpory jim také umožníme přístup do našeho studia, kde se budou moci rozloučit s kolegy a sestavit svá portfolia,“ ubezpečuje Levine.

Značka Bioshock, které Irrational Games vděčí za svůj ohromný úspěch, se nyní ocitá v rukou 2K Games (dceřinná firma Take-Two). V budoucnu by se tak tato akční série mohla dočkat dalších přírůstků, i když zřejmě od jiných tvůrců. Všechny stávající hry série Bioshock zůstávají v prodeji, a to i v obchodě App Store.

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/bioshock/id414198302?mt=12″]

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/bioshock-2/id469377135?mt=12″]

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/bioshock-infinite/id658448783?mt=12″]

Zdroj: Irrational Games
.