Zavřít reklamu
iWant

Jak bezpečně připravit iPhone či iPad k prodeji

iWant

S představením nových generací iPhonů a iPadů spousty uživatelů napadá, že by svůj starý model nahradili novým. Jak však naložit s tím starým? Ideální cesta je prodání či darování, ovšem v rámci vlastní bezpečnosti je nesmírně důležité podchytit dva zásadní aspekty – zazálohování dat a bezpečné vymazání přístroje včetně obnovení továrního nastavení. Pomocí pár jednoduchých kroků to lze zvládnout zcela bez potíží.

Zazálohování dat

Proces zálohování dat je velice užitečný a zabere pár minut. Pomocí tohoto kroku budete schopni na svém novém zařízení obnovit data a nastavení toho starého a začnete tak přesně tam, kde jste u starého iPhonu či iPadu skončili.

Zazálohování je možné provést dvěma způsoby. Prvním z nich je použití iCloudu a nahrát svou zálohu do jablečného cloudu. Potřebujete jen iPhone nebo iPad, Apple ID, aktivovaný účet na iCloudu a připojení k Wi-Fi.

Nastavení vyberte položku iCloud, zvolte Záloha (pokud ji nemáte aktivovanou, tak ji lze zprovoznit přímo tady) a klikněte na Zálohovat. Poté jen vyčkáte na dokončení procesu. V Nastavení > iCloud > Úložiště > Spravovat úložiště pak jen zvolíte své zařízení a zkontrolujete si, zda se záloha provedla v pořádku a uložila.

iphone-backup

Možností číslo dvě je provedení zálohy přes iTunes na vašem počítači. K tomu je zapotřebí připojit iPhone nebo iPad k počítači a spustit iTunes. Pro následnou rychlejší obnovu je dobré si přenést také všechny nákupy z App Storu, iTunes a iBookstoru, což uděláte přes nabídku Soubor > Zařízení > Přenést nákupy. Poté jen v bočním panelu rozkliknete své iOS zařízení a zvolíte Zálohovat (pokud chcete uložit i svá zdravotní data a údaje o aktivitě, musíte zálohu zašifrovat). V Předvolbách iTunes > Zařízení si opět můžete zkontrolovat, zda se záloha vytvořila v pořádku.

Je důležité mít na paměti, že ani jedna varianta nezazálohuje vaší knihovnu fotografií. Pokud zálohujete do iCloudu, je třeba zkontrolovat, jestli máte v Nastavení > iCloud > Fotografie aktivovanou Knihovnu fotografií na iCloudu. Pokud ano, pak máte automaticky všechny fotky v cloudu. Pokud zálohujete do Macu nebo PC, můžete využít například systémové Fotky (macOS) nebo Fotogalerii na Windows.

Vymazání dat přístroje a obnovení továrního nastavení

Před samotným prodejem je pak stejně důležité jako zálohování také následné smazání přístroje. Může to znít jako banalita, ale mnoho uživatelů této fázi nepřikládá takový důraz, jaký by si zasloužila. Podle průzkumu služby Aukrobot společnosti Aukro, která vyzvedává různé zboží (včetně mobilních telefonů) od majitelů a připravuje je na bezpečný prodej, celé čtyři pětiny z pěti set zákazníků nechaly ve svých zařízeních uložená citlivá data jako fotky, kontakty, zprávy, e-maily či výpisy z účtů a další.

Proces smazání všech dat včetně citlivých osobních údajů je přitom velice snadný a měl by ho před prodejem provést každý. V iPhonu nebo iPadu stačí jít do Nastavení > Obecné > Obnovit a vybrat položku Smazat data a nastavení. Právě tímto krokem se zcela vymažou všechny původní informace a vypnou se i služby jako iCloud, iMessage, FaceTime, Game Center atd.

iphone-erase

Důležité je pak také deaktivovat funkci Hledat iPhone, kdy budete vyzváni k zadání svého Apple ID a hesla. Po jejich zadání se zařízení kompletně vymaže a následující majitel nebude mít k dispozici žádné vaše data a citlivé informace.

Jestliže využíváte iCloud a máte aktivovanou funkci Hledat iPhone, tak je možné provést smazání daného zařízení i na dálku. Stačí se na počítači přihlásit do webového rozhraní iCloudu na icloud.com/find, v nabídce vybrat svůj iPhone či iPad a kliknout na Smazat a následně na Odebrat z účtu.