Zavřít reklamu

Sociální sítě nás v současné době ovlivňují více než kdykoliv předtím – a věřte, že (nejspíše) bude hůř. Na Instagram, Facebook, TikTok a další  sociální sítě se prakticky vždy sdílí jen to hezké a na první pohled se může zdát, že je v tomto virtuálním světě vše bezchybné a nádherné. Pokud člověk tuto iluzi neodkryje, tak mu v jeho světě může naopak vše připadat špatné, což rozhodně není ideální. Relativně jednoduše se tak mohou projevit stavy úzkosti, anebo v krajních případech i deprese. V tomto článku se podíváme na 5 nastavení na Instagramu, které vám pomohou s udržením dobrého mentálního zdraví.

Sledujte účty, které opravdu chcete

Na instagramové zdi byste si měli nechat zobrazit jen takové účty, které vás opravdu zajímají a nějakým způsobem obohacují. Pokud tedy projíždíte domovskou stránkou a v negativním smyslu si říkáte, co to jsou za uživatele, které sledujete, tak věřte, že to je rozhodně špatně. Takové účty vás budou prakticky pouze demotivovat a nepřinesou vám do života nic zajímavého. Sledujte tedy jen takové uživatele, kteří vás nějakým způsobem inspirují a zajímají. Takové uživatele poznáte tak, že se u jejich příspěvků rádi zastavíte a popřípadě na ně nějakým způsobem zareagujete – a je jedno, zdali v podobě srdíčka, anebo komentáře. Pro jednoduché zrušení sledování se přesuňte na váš profil, a poté klepněte nahoře na Sleduji, kde už lze veškeré účty, které sledujete, zobrazit a přestat je sledovat.

Skrytí příběhů před uživateli

Kromě toho, že můžete na Instagramu sdílet příspěvky, tak můžete sdílet také příběhy. Jedná se o fotografie či videa, která se na vašem profilu objeví jen po dobu 24 hodin, a poté zmizí. Pokud se s vašimi sledujícími prostřednictvím příběhů dělíte o to, co zrovna děláte, tak na tom rozhodně není nic špatného. Měli byste ale mít přehled o tom, kdo vás sleduje, a popřípadě byste měli příběhy před některými osobami skrýt. Pro skrytí příběhů před uživateli přejděte na Instagramu na váš profil, a poté vpravo nahoře klepněte na ikonu menu. Poté vyberte možnost Nastavení -> Soukromí -> Příběh -> Před kým chcete příběh skrýt a vyberte, komu se mají příběhy skrýt. Využít můžete také Blízké přátele, kterým můžete sdílet soukromější záležitosti.

Vypněte notifikace na Instagramu

Pokud vám někdo na Instagramu napíše zprávu, začne vás sledovat, anebo nějakým způsobem zareaguje na váš příspěvek či příběh, tak se vám o této skutečnosti zobrazí upozornění. Jedno takové upozornění vás dokáže kompletně vyrušit od práce, což samozřejmě není ideální. Všeobecně se doporučuje, abyste si notifikace ze sociálních sítí kompletně vypnuli – pokud by vás totiž někdo naléhavě potřeboval, tak vám pořád může zavolat. Pro deaktivaci notifikací z Instagramu přejděte do Nastavení -> Oznámení, kde najděte kolonku Instagram a notifikace zde deaktivujte.

Přestávka v podobě deaktivace účtu

Jak už jsem nakousnul výše, tak v aktuální moderní době bojuje o naši pozornost opravdu hodně všemožných sociálních sítí a aplikací. Být neustále aktivní na nějaké sítí může způsobit moře různých problémů a hlavně ztratíte hodně času. Pokud patříte mezi uživatele nějaké sociální sítě a myslíte si, že na ni trávíte relativně málo času, tak se s vámi vsadím o cokoliv, že je to minimálně hodina, ne-li dvě denně. Je vhodné, abyste si čas od času dali od Instagramu a dalších sociálních sítí úplně pauzu a věnovali se například své polovičce, práci, anebo čemukoliv jinému a důležitějšímu. Účet na Instagramu můžete dočasně deaktivovat pouze na Macu či počítači. Přesuňte se na Instagram, kde otevřete váš profil, klepněte na Upravit profil, a poté dole na Dočasná deaktivace vlastního účtu.

Nastavení limitu používání

Před několika málo lety Apple do systému iOS přidal funkci s názvem Čas u obrazovky. Díky této funkci můžete mimo jiné perfektně spravovat to, kolik hodin denně chcete maximálně strávit v nějaké aplikaci – v tomto případě tedy na Instagramu či jiné síti. Pro nastavení limitu stačí, abyste se přesunuli do Nastavení -> Čas u obrazovky -> Limity pro aplikace. Zde Limity pro aplikace aktivujte, poté klepněte na Přidat limit, najděte si aplikaci Instagram a zaškrtněte ji, stiskněte Další, pak si zvolte maximální denní limit a potvrďte vytvoření klepnutím na Přidat. Pokud během jednoho dne limit používání překročíte, tak se přístup do aplikace znemožní.

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více