Zavřít reklamu

Další ze série recenzí příslušenství se podívá na kvalitní ochrannou fólii Steinheil. Steinheil nabízí dva druhy fólií na iPhone 3G. Jedna je křišťálově průzračná (Crystal) a druhá se zaměřuje na úplnou eliminaci otiskům prstů (Anti-Fingerprint). Já si vybral druhou variantu a teď ji na telefonu zkouším.

Balení Steinheil obsahuje 2 fólie na přední displej iPhone 3G a hadřík na očištění displeje. Tato sranda Vás z SGPStore vyjde bez poštovného na zhruba $12, s poštovným se dostaneme asi na $15. Doručení bylo relativně rychlé, zásilka mi přišla za 9 dnů. Dvě fólie v balení jsem nakonec ocenil, protože při aplikaci první mi to trvalo trošku déle a dostal se mi pod ní prach = byla na vyhození. Prach pod fólií bych nesnesl :)

Steinheil proti odleskům prstů se snaží úplně eliminovat otisky prstů a to dělá na výbornou. Na iPhone 3G jsem v tomto ohledu neviděl lepší fólii. Po aplikaci fólie zapomenete na to, co to jsou otisky prstů. Dalším efektem je to, že iPhone poté nefunguje jako zrcadlo, ale působí na Vás spíše jako matné LCDčko.

Jenže to je také věc, která mi trošku vadí. Barvy jsou pořád velmi dobré, ale nejsou již tak živé jako bez fólie. Je to asi jako rozdíl mezi matným a lesklým displejem monitoru. Navíc má fólie jemnou „pixelovou“ texturu, která mi zpočátku hodně vadila. Menší písmo se hůře četlo, působilo jako by bylo bez antialiasingu.

Na druhou stranu je pocit z fólie perfektní co se týče dotyku. Skluz prstu po displeji je asi nejlepší, co jsem zatím měl šanci zkusit. S iPhonem se pracuje o kus lépe. „Feeling“ této fólie je zkrátka velmi dobrý.

Jak asi cítíte, jsem z této fólie dost v rozpacích. Na jednu stranu ji mám opravdu rád, na druhou stranu mi vadí. Sám nevím, jestli ji doporučit či ne. Zpočátku šlo pravděpodobně o zvyk, asi jako přejít z lesklého Macbooku na matný. Na jednu stranu několik výhod, ale na druhou zas několik problémů a horší pocit z barev v ideálních podmínkách (pokud za sebou nemáte např. svítící zářivku). Vše jsem zkusil zachytit na obrázcích, ale s kompresí obrázku je hůře poznat, co je způsobené fólií a co kompresí.

Steinheil ale v oblasti fólií proti otiskům prstů víceméně nemá konkurenci. Kvalitní fólie dělá například firma PowerSupport, ale u jejich fólie proti otiskům prstů je textura ještě více nepříjemná. Možná bych příště zvažoval, jestli nevzít Steinheil či PowerSupport fólii v provedení Crystal Clear, ale nejsem ji jist, jak by to dopadlo s otisky prstů na Crystal fólii. Asi by to nebyl žádný zázrak.

.