Zavřít reklamu

Když společnost Apple představila svůj „nízkonákladový“ iPhone XR, řada lidí mu předpovídala spíše neúspěch. Ukázalo se ale, že opak byl pravdou, a že firma velmi dobře věděla, co dělá a proč má vydat zrovna tento model. Údaje společnosti Omdia tento týden ukázaly, že byl iPhone XR v loňském roce nejpopulárnějším smartphonem. Prodeje tohoto modelu převýšily prodeje loňského iPhonu 11 odhadem o devět milionů.

Společnost Apple údaje o počtu prodaných iPhonů již delší dobu nezveřejňuje, nezbývá tedy než se spoléhat na údaje nejrůznějších analytických společností. Podle propočtů firmy Omnia se cupertinskému gigantovi podařilo v loňském roce prodat 46,3 milionu kusů svého iPhonu XR. V roce 2018 činil tento počet 23,1 milionu kusů. Co se iPhonu 11 týče, prodal Apple podle společnosti Omnia 37,3 milionu kusů. V žebříčku Omnia zabrala společnost Apple se svým iPhonem XR a iPhonem 11 první dvě místa, zbytek prvních pěti příček obsadil Samsung se svým Galaxy A10, Galaxy A50 a Galaxy A20. iPhone 11 Pro Max se s necelými osmnácti miliony prodaných kusů umístil na šesté příčce.

Rekordní umístění iPhonu XR na prvním místě žebříčku nejpopulárnějších smartphonů byl pro mnohé velkým překvapením. Tak velký úspěch nejlevnějšího předloňského iPhonu nečekala ani řada analytiků a dalších odborníků. Jednou z největších předností tohoto modelu je v očích řady spotřebitelů jeho relativně nízká cena, která z něj činí dostupný Apple produkt, a to i na trzích, kde obvykle dominují levnější smartphony konkurenčních výrobců. Zároveň se ale iPhone XR nedá zrovna označit za laciný ve smyslu designu nebo funkcí. Do high-endových modelů má v mnoha směrech daleko, může se ale pochlubit velkou výdrží baterie, funkcí Face ID i poměrně kvalitním fotoaparátem, osazen je také procesorem A12.

.