Zavřít reklamu

V úterý 3. 5. 2011 Apple aktualizoval svou řadu stolních počítačů iMac. Mnohá očekávání se splnila, iMacy dostaly do vínku nové procesory Sandy Bridge, Thunderbolt i nové grafické karty. Mezitím stačilo několik serverů nové iMacy otestovat, můžeme se tedy podrobně podívat, jak si iMacy stojí a trochu zameditovat nad jejich specifikacemi.

Procesor

Procesor je srdcem celého počítače a jeho výkon musí být nekompromisní. Apple to ví a stejně jako nové MacBooky osadil počítače iMac procesory Intel s označením Sandy Bridge, nejnovější generací rodiny Core. Příjemné překvapení je fakt, že i nejnižší modely iMaců jsou osazeny hned čtyřjádrovou variantou i5, což je výrazná změna proti loňským modelům, kde čtyři jádra obsahovaly jen dražší 27” iMacy.

Procesory Intel Sandy bridge se mohou chlubit výrazně vyšším výkonem. Samotná čísla z benchmarku Geekbench vám možná nic neřeknou, ale ve srovnání s loňskými modely dostaneme společně ještě s dalšími výkonnostními testy celkové navýšení výkonu o přibližně 25%. Ačkoliv není změna natolik drastická například ve srovnání dvou generací MacBooků Pro, čtvrtinový nárůst rozhodně není zanedbatelný.

Zajímavostí je, že v případě 27” iMacu dokázal starší model překonat současný model v testech CineBench a MatematikaMark. Starší procesor totiž nabízel tzv. “Hyper Threading”, což je virtuální zdvojnásobení jader a ačkoliv Sandy Bridge disponuje funkcí “Turbo Boost”, v tomto případě je větší počet jader, byť virtuálních, efektivnější než zvýšený takt procesoru.

Grafická karta

Jak jsem již zmínil v nedávném článku, grafické karty v počítačích Apple nevynikají oslňujícím výkonem a jinak tomu není ani u nových iMaců. Fakt, který jsem předtím nezmínil, je, že Apple zde musí používat mobilní verze karet, aby je mohl napasovat do úzkého těla počítače zabudovaného do monitoru. Tím padá použití mnohem výkonnějších desktopových karet.

U modelů s úhlopříčkou 21,5” jsme se dočkali ATI Radeon HD 6750M a HD 6770M s vlastní pamětí 512 MB. To je oproti loňským modelům výrazný posun. Především byla dvojnásobně navýšena paměť grafických karet a výkon je také znát. Neočekávejte, že si na 21,5” iMacích zahrajete nejnovější hry v plném rozlišení, ale podíváme-li se na herní benchmarky (viz obrázek), není na tom grafická karta v základní verzi vůbec špatně. HD 6770 pak nabízí přibližně ještě o 15-20% vyšší herní výkon.

U 27” modelů se ale dostáváme už do vyšší kategorie, kde ve vyšším modelu vévodí ATI Radeon 6970M, která se dá považovat za velmi výkonnou mobilní grafickou kartu (nicméně zdaleka ne tak výkonnou jakou je současný mobilní high-end Nvidia GeForce GTX 460M). Pro představu, u hry Modern Warfare 2 v rozlišení 1920×1080 s 4x Anti-Aliasing a na nejvyšší detaily dosahuje průměrně 77.4 fps, přičemž optimální framerate je kolem 30-35 fps (tedy co je lidské oko schopné zachytit) Více herních benchmarků na následujícím obrázku:

Je trochu škoda, že nižší 27” model dostal stejnou grafickou kartu jako vyšší 21,5” model, za danou cenu by si jistě zasloužil vyšší grafický výkon, vezmeme-li v úvahu, že musí pracovat s mnohem vyšším rozlišením. Ke grafickým kartám ještě jedna poznámka – server iFixit.com po rozebrání nového iMaca zjistil, že grafická karta je nově vyjímací. Při výměně vadné grafické karty tak není třeba měnit celou základní desku, jak tomu bylo u starších modelů. Ovšem nepočítejte s výměnou za vyšší model.

Pevný disk

Kromě klasického disku o velikosti 500- 2000 GB nabízí nové iMacy i možnost hybridního disku s SSD o velikosti 256 GB. Jedná se tedy o možnost, o které jsme spekulovali už u nových MacBooků Pro. To je možné díky zatím nedostupnému čipsetu od Intelu s označením Z68. Tento čipset kromě hybridní konfiguraci disků umožňuje také caching na SSD disk, což je další možnost zrychlení systému.

Apple možnost 256 GB SSD disku nabízí ke všem konfiguracím za nekřesťanský doplatek 500 $, tudíž většina lidí tuto možnost spíše nevyužije, navíc v České republice nejsou tyto konfigurace na míru ani možné. Jinak přítomnost onoho čipsetu značí velice exkluzivní vztah mezi Intelem a Applem, kterého jsme si mohli všimnout i v případě Thunderboltu.

Thunderbolt

Jak se očekávalo, všechny nové iMacy mají nyní Thunderbolt port, který funguje rovněž jako výstup mini DisplayPortu. 27” verze se pyšní hned dvěma těmito porty. O Thunderboltu se mluví jako o rozhraní budoucnosti díky teoretické propustnosti až 100 GB/s, přičemž momentální rychlost se pohybuje kolem 10 GB/s. V současné době prakticky nesežene žádnou periferii, která by se dala k tomuto portu připojit, mimo nových macBooků Pro, ovšem do roka lze očekávat záplavu hardwaru využívající toto vysokorychlostní rozhraní.

Menší zklamání se koná v případě funkce TargetDisplay u 27” iMacu. Ten ještě ve své předešlé generaci umožňoval fungování jako externí monitor, pokud jste k němu připojili jiné zařízení pomocí DisplayPortu. Tato funkce byla primárně určená pro MacBooky, ale pomocí speciálních kabelů či specifických grafických karet jste mohli připojit i Playstation 3 nebo stolní PC.

To už ale neplatí a TargetDisplay funguje již pouze se zařízením s rozhraním Thunderbolt, což limituje zařízení pouze na nové MacBooky Pro. Ovšem nejedná se o zvůli Applu vůči starším zařízením, nýbrž o technické limity, které Thunderbolt má. Rozhraní prostě nedokáže zpracovat syrový signál a převést ho do formy, s kterou si Thunderbolt rozumí. Ale nezoufejte, je možné, že se časem objeví speciální převodník právě pro tento účel využití.

Ostatní výbava

iMacy nově obsahují Facetime HD webkameru, stejně jako nová generace MacBooků pro, jež je schopná natáčet HD video o rozlišení 720p. Toto rozlišení by měla využít především aplikace FaceTime, případně iChat, je otázkou, zda bude dostupné API i pro aplikace třetích stran,například pro Skype.

Zajímavou novinkou je také třetí anténa Wi-Fi, která ve spojení s dvěma dalšími nyní umožní teoretický bezdrátový přenos až 450 Mbit/s při použití standardu MIMO (multiple-input/multiple-output).

iMacy také obsahují senzor okolního osvětlení, který by měl automaticky regulovat podsvícení displeje, stejně jako tomu je u přenosných počítačů MacBook.

Ostatní vstupy/výstupy jsou prakticky totožné jako u starších modelů, tedy 1x FireWire, 4x USB a čtečta SDXC karet se zpětnou kompatibilitou s SD/SDHC kartami.

Zdroje: TUAW.com, 9to5mac.com, ArsTechnica.com, AppleInsider.com, Notebookcheck.net
.