Zavřít reklamu

Máte-li rozsáhlou sbírku hudby v iTunes, potažmo v iPhonu či iPodu, možná jste si říkali, jak vlastně dostat obrázky alb k jednotlivým písničkám, pokud jste si je zrovna nekoupili na iTunes. Ačkoliv iTunes samo o sobě umí vyhledat na internetu ony artworky, ne vždy se mu to povede. Existuje několik specializovaných programů, nicméně v tomto návodu si ukážeme, jak si obaly alb nastavíme manuálně.

MP3 nebo AAC jako formáty kromě samostatné audio stopy obsahují i tzv. metadata. Jedná se o textové informace, jako je název interpreta, skladby, alba, rok vydání a mnoho dalších. Součástí metadata jsou právě i ony artworky. Každá písnička tedy musí mít svůj vlastní artwork, musíme tedy dělat úpravy hromadně

  • Nejdříve si označíme všechny písničky patřící do stejného alba a poté pomocí druhého tlačítka myši vyvoláme kontextovou nabídku, kde vybereme Get Info.
  • Zde můžeme hromadně měnit třeba název interpreta nebo alba, nás ale zajímá okno artwork.
  • Nyní spusťte váš internetový prohlížeč a najeďte na hlavní stránku Googlu. V horním levém rohu zvolte hledání obrázků. Google tak bude hledat obrázky dle zadaných kritérií. Jako klíčová slova stačí zadat název interpreta alba.
  • Mezi obrázky je třeba si vybrat takový se stejnou výškou i šířkou, jinak by se nám například v iPhonu vytvořily nepěkné okraje. Pro majitele iPhone 4 doporučuji vybrat obrázek s velikostí 500 x 500, aby v telefonu nebyl roztáhlý a tedy neostrý.
  • V pravém panelu dejte zobrazit obrázek v plné velikosti. Poté na obrázek klikněte druhým tlačítkem a dejte Kopírovat obrázek. Tím se uloží do schránky, není třeba jej ukládat na disk.
  • Vraťte se do iTunes, klikněte na prázdné pole u Artwork a zmáčkněte Command+V, tím se obrázek vloží. Pak stačí pouze potvrdit a obrázek se vám nyní zobrazí u každé písničky.
  • Postup je podobný například i u knih pro iBooks, návod lze aplikovat jak na Mac OS, tak na Windows.
.