Zavřít reklamu

Síla mobilních telefonů je v tom, že jakmile je vybalíte a spustíte aplikaci fotoaparátu, můžete s nimi ihned pořizovat fotografie a videa. Stačí namířit na scénu a zmáčknout spoušť, kdykoli a (skoro) kdekoli. Jenže podle toho bude vypadat i výsledek. Chce to tedy trochu přemýšlet, aby byly vaše snímky co nejlíbivější. A od toho je zde náš seriál Fotíme iPhonem, ve kterém vám ukážeme vše potřebné. Nyní se podíváme na správu alb. Předchozí díl vám ukázal, jak vytvořit a sdílet nové album. S alby se toho dá ale samozřejmě dělat mnohem více.

Přizvání dalších uživatelů 

Pokud jste při vytvoření a prvotním sdílení alba na nějaký kontakt zapomněli, můžete jej přidat i dodatečně. Stačí k tomu v nabídce Alba vybrat sdílené album a vpravo nahoře vybrat nabídku Lidé. Zde už se nachází volba Pozvat uživatele, kde vám stačí najít další kontakt a kliknout u něho na PřidatV sekci úpravy sdíleného alba po výběru volby Lidé můžete ty stávající ze sdíleného alba také odstranit. Stačí si je v seznamu rozkliknout sjet dolů a zvolit zde Odstranit odběratele. Jste-li správce alba, můžete kdykoli ovládat, kdo má k němu přístup. Dle libosti tak můžete odběratele odebírat i přidávat nové.

 

Přidávání obsahu 

Chcete-li do alba, a to nejen toho sdíleného, přidat další fotografie, samozřejmě můžete. Ať už v panelu Knihovna nebo v některém albu klepněte na Vybrat a vyberte ty fotky a videa, která chcete do alba přidat. Poté vyberte symbol Sdílet a klepněte do Přidat do alba nebo Přidat do sdíleného alba. Poté už vám jen stačí vybrat to kýžené a zvolit Odeslat. Přidáte-li do sdíleného alba nový obsah, všichni uživatelé, které jsou k němu přizváni, obdrží upozornění. Stejným způsobem nemusíte fotografie přidávat jen vy, ale klidně i všichni ostatní účastníci. Musíte k tomu však mít zapnutou volbu Příspěvky odběratelů. Najdete ji v kartě Lidé ve sdíleném albu.

Uložení obsahu ze sdíleného alba 

Chcete-li pak jakoukoli fotografii z alba odstranit, učiníte tak stejně jako kdekoli jinde v aplikaci Fotky, tedy výběrem fotografie nebo videa a volbou ikony koše a následným potvrzením Smazat obrázek. Obsah, který jste si ale ze sdíleného alba uložili nebo stáhli do své knihovny, v ní zůstane i po smazání sdíleného alba nebo potom, co jeho majitel zruší sdílení. Uložení fotek nebo videí pak provedete tak, že si daný snímek či záznam otevřete a zvolíte ikonu sdílení. Když poté sjedete níže, najdete zde možnost Uložit obrázek nebo Uložit video. I když pak sdílené album zanikne, obsah budete mít uložený u sebe v zařízení (nebo na svém iCloudu). 

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více