Zavřít reklamu

V minulých letech se kopírování designu hodně řešilo. Ty největší kauzy se samozřejmě točily kolem prvního iPhonu a následných jeho generací, které přece jen pořád obsahovaly stejný designový jazyk. První velká změna přišla až s iPhonem X. A i ten se dočkal mnoha odkazů designu u jiných výrobců. V poslední době je tomu ale jinak. A to i co se týče soudních tahanic. 

Design přední strany iPhonu se od představení modelu X v roce 2017 příliš nezměnil. Ano, zúžily se rámečky, z oblých hran jsou rovné a zmenšil se výřez, jinak zde není příliš co vymýšlet. I tak se jednalo o charakteristický design, za který může především implementace Face ID. I když výřez iPhonu X působil nepříjemně, alespoň slouží jasnému účelu – je v něm umístěn osvětlovací reflektor, bodový projektor a infračervená kamera, které umožňují fungování autentizačního systému Applu. Výřez tedy slouží jako výpověď o technologii, která se pod ním nachází, což by mohlo vysvětlovat, proč Apple věnoval designu takovou pozornost.

Face ID je jen jedno 

Když se pak v roce 2018 pořádal veletrh MWC, mnoho ostatních výrobců tento design kopírovalo, ale prakticky nikdo si neuvědomoval přínos samotného výřezu. Např. Asus se opravdu hodně chlubil, že jeho Zenfone 5 a 5Z mají menší výřez než iPhone X, což ostatně bylo dost snadné, když ani jeden z telefonů alternativu k Face ID nenabízel. Stejně tomu bylo i u několika dalších napodobenin iPhonu X, které se na výstavě objevily.

Společnost Samsung se u svého modelu Galaxy S9 rozhodla zachovat tenké horní a dolní rámečky a zároveň použít zakřivené sklo, které rozšiřuje displej po svislých okrajích. Telefon Mi Mix od Xiaomi z roku 2016 měl pak jediný rámeček pro umístění přední kamery a zvuk přenášel přes vibrující kovový rámeček, místo toho, aby zde byl přítomen reproduktor. Společnost Vivo tehdy dokonce předvedla telefon s vysouvací selfie kamerou. Originální designy tedy už byly.

Samsung se však nevyhnul nelichotivým srovnáním, když se snažil držet krok s technologií Face ID. Zatímco model Galaxy S8 nutil uživatele vybírat si mezi rozpoznáváním obličeje (které fungovalo nejlépe v dobře osvětleném prostředí) a skenováním oční duhovky (které vynikalo spíše v podmínkách se zhoršeným světlem), tak jeho Galaxy S9 už kombinoval obě metody a zkoušel jednu, pak druhou a nakonec obě. To bylo údajně rychlejší než předchozí systém, ale stále i tento trpěl stejnými bezpečnostními nedostatky. Dokud se systém spoléhá na rozpoznávání 2D obrazu, je stále náchylný k odemykání podle fotografie, což i dnes vysvětluje, proč např. právě Samsung neumožňuje rozpoznávání obličeje k autorizaci mobilních plateb.

Jenže od té doby se toho hodně změnilo a většina výrobců si našlo vlastní designový jazyk, který z toho Applu vychází jen minimálně (i když se jeho rozložení fotoaparátů kopíruje dodnes). Např. Samsungy řady S22 už byste si s iPhonem skutečně nespletli. Přitom to byl právě Samsung, který Applu za kopírování designu platil nemalé finanční částky.

Další technologie 

A přestože si výrobci telefonů se systémem Android brali od Applu nějakou tu inspiraci pravidelně, a to zejména co se právě designu týče, novější prvky této společnosti už není tak snadné okopírovat. Kontroverzní rozhodnutí, jako je odstranění konektoru pro sluchátka, opuštění Touch ID a proměna výřezu v jasný designový podpis, dávají smysl jen proto, že se opírají o exkluzivní technologie, jako je čip W1 pro sluchátka AirPods a kamerový systém TrueDepth kamery.

To však neznamená, že příležitosti k překonání Applu už neexistují. Např. společnost Razer byla tou první, která ve svém smartphonu přinesla adaptivní obnovovací frekvenci. A pokud Apple přinesl plynulou adaptivní obnovovací frekvenci, Samsung ho v řadě Galaxy S22 už překonal, protože ta jeho začíná na 1 Hz, ta Applu na 10 Hz. Společnost Vivo pak jako první ukázala čtečku otisků prstů zabudovanou v displeji. Té se u Applu asi nedočkáme.

Sluchátka a ohebné telefony 

Nekopíroval se jen vzhled telefonu, ale i příslušenství. AirPody způsobily revoluci v bezdrátovém poslechu hudby, protože právě s nimi přišlo označení TWS a všichni se na tom chtěli přiživit. Každý měl stopku, každý chtěl, aby jeho sluchátka vypadala jako ty Applu. Nicméně žaloby, soudy ani odškodné nikde. S výjimkou O2 Pods a čínských kopií laciných značek, které prostě jako by AirPodům z oka vypadly, už i ostatní výrobci více méně přešli na svůj vlastní design. Těžké to teď bude mít spíše Apple, pokud představí nějaký svůj ohebný telefon. Chtě nechtě totiž bude pravděpodobně vycházet z nějakého řešení, které už existuje, a proto bude spíše on nařčen z určitého kopírování designu. 

.