Zavřít reklamu

V dnešním světě moderních technologií máme poměrně bohatý trh, na kterém nalezneme řadu produktů od nejrůznějších výrobců. Díky tomu máme ostatně rozsáhlou možnost volby. Například telefon si můžeme vybrat nejen dle jeho značky, ale i podle ceny, parametrů nebo třeba designu. O něco atraktivnější je ale výběr v případě, kdy technologické firmy vzájemně spolupracují a zasadí se o zajímavou kolaboraci. Takovýchto partnerství bychom našli několik. Zajímavý je v tomto směru spíše dlouhodobý postoj Applu.

Zároveň si ale nesmíme plést odběr dílů od některých výrobců s kolaborací. Například i takové iPhony jsou složeny z komponentů od nejrůznějších výrobců, kdy máme například displej od Samsungu, 5G modem od Qualcommu a podobně. Kolaborací je myšlena přímá spolupráce či propojení dvou značek, kdy navíc na první pohled vidíme, že se o něco takového vlastně jedná. Zatímco iPhone bychom museli rozebrat, abychom si zmiňovaný 5G modem prohlédli, u kolaborace prakticky ihned vidíme, kdo za ní stojí. Skvělým příkladem je například spolupráce výrobce telefonů Huawei s firmou Leica, která se již přes sto let specializuje na vývoj fotoaparátů. Podobnou kolaboraci má pak i OnePlus s Hasselblad, výrobcem profesionálních středoformátových fotoaparátů.

Když se podíváme na vybrané modely těchto smartphonů, které disponují fotoaparátem dalšího výrobce, na první pohled uvidíme, od koho pochází příslušný senzor, což si můžete prohlédnout v galerii výše. Další zajímavou kolaboraci, avšak lehce odlišnou, můžeme vidět v případě Samsungu, který v oblasti zvuku spolupracuje s renomovanou firmou AKG. Spoléhá se proto u svých reproduktorů na její reproduktory, případně i sluchátka. Podobně je na tom třeba i Xiaomi. Tento čínský gigant například u svého modelu Xiaomi 11T Pro nabízí reproduktory od prestižní společnosti harman/kardon.

xiaomi harman kardon

Apple na druhé straně razí diametrálně odlišný přístup. Namísto spolupráce s ostatními technologickými giganty se snaží přijít s vlastním řešením. To se však týká spíše světa hardwaru. Naopak u softwaru rád ukazuje programy ostatních firem, čemuž například při představování nových MacBooků věnuje pozornost. Když například vloni odhalil přepracovaný MacBook Pro (2021), dal prostor i samotným vývojářům, kteří měli příležitost popsat své zkušenosti s touto novinkou a poukázat na to, jak si poradí s prací v daných aplikacích.

.