Zavřít reklamu

Září se kvapem blíží a spolu s ním i nejočekávanější technologická událost roku, tedy představení nových iPhonů řady 15. Ty podle dosavadních úniků čeká hodně změn, kdy jednou z těch největších bude přechod z Lightning konektoru na USB-C. Je ale možné, že přidá Apple tento konektor i již sávajícím iPhonům? 

Tato novinka nicméně nevychází úplně ze spekulací, protože na svědomí ji má spíše nařízení EU, která chce standardizovat nabíjení elektronických zařízení. A protože je těch s USB-C více, jak s Lightningem, musí Apple sklonit hlavu a podvolit se, jinak by nemohl své iPhony na evropském trhu prodávat. Otálet pak nemá příliš smysl, proto je více než pravděpodobné, že už iPhony 15 a 15 Pro budou USB-C disponovat. 

Co starší generace? 

Pak je zde otázka, jak se společnost postaví ke starším modelům. Ty si totiž mohou Lightning ponechat z toho důvodu, že byly vydány a prodávány ještě před samotným nařízením. Pro Apple by asi nebyl úplně problém, aby v nich svůj Lightning vyměnil za univerzální USB-C proto, aby vyšel v tomto EU a zákazníkovi maximálně vstříc. Jenže má to pro něho vlastně smysl? 

Dá se očekávat, že u iPhonů 15 bude nakonec USB-C prezentováno jako jedna z jejich hlavních novinek. I když to pak u mnohých nemusí jako nějak velká novinka vypadat, v očích jiných je tomu opačně. Nejvíce na to mohou doplatit spíše v USA, kde jsou iPhony na tamním trhu zastoupeny více jak z poloviny, ve zbytku světa je to ale jinak, protože v něm převládají právě Androidy. A jak známo, Androidy už USB-C používají několik let. 

Apple ještě oficiálně prodává iPhony 12 i iPhony 13. Dá se očekávat, že s uvedením iPhonu 15 vypadne iPhone 12 z nabídky. Znamenalo by to pro něho, že by tedy jen vzal iPhone 13 a 14 (a iPhone SE) a osadil je patřičným konektorem. Možnost to je, protože když už Apple musí USB-C přijmout, byl by sám proti sobě, kdyby tento krok neprezentoval jako vstřícný krok směrem k zelenější planetě, a toto by jeho počínání ještě více umocnilo. 

Peníze hned na prvním místě

Jenže pak je zde druhá strana Applu, ta, která slyší na peníze. USB-C v iPhonech 15 má totiž potenciál oslovit stávající zákazníky k tomu, aby si pořídili novou generaci telefonu společnosti jen proto, by ji mohli nabíjet stejnými kabely, kterými zbytek rodiny nebo přátel nabíjí své Androidy, sluchátka, tablety (a zde i iPady) atd. A ekologie půjde do háje, protože bude vznikat ještě více a více elektronického odpadu, ve kterém chtě nechtě za nějaký čas skončí každý Lightning kabel a další příslušenství.

Věc druhá je pak program MFi. Kdyby totiž Apple takto Lightning zařízl ze dne na den, ztratil by tento program certifikovaného příslušenství pro telefony Applu smysl, i když má ještě možnost nějakou tu korunu navíc vlastně vydělat. Je samozřejmé, že poběží dál i pro USB-C, ale proč ještě tuto vlastní technologii, kterou Apple představil s iPhonem 5 v roce 2012, nepodojit. 

.