Zavřít reklamu

Apple rozjel další bizár. S iPhony 15 představil nový materiál určený pro jeho příslušenství, tedy kryty, řemeny k Apple Watch nebo MagSafe peněženky, a tento materiál se stal velkým terčem kritiky. Nyní na něho však Apple upozorňuje tak, že ho v reklamě jedinkrát nezmíní. 

Je to jistě voda na mlýn všem kritikům tohoto materiálu. Reklama „Goodbye Leather“ totiž ukazuje vybuchující nápis „kůže“, kdy se na konci 15s spotu dozvíme, že vlastně zbavením se produktů z kůže pomáhá Apple snižovat svůj dopad na planetu. Právě ekologická agitka je hlavní (a možná jedinou) předností produktů z materiálu FineWoven. 

Ekologie mohla za to, že se Apple rozloučil s kůží a ukázal FineWoven. Záměr to byl záslužný, ale provedení podle mnohých tragické. My si u našeho kousku sice úplně stěžovat nemůžeme, ale jen několik dní poté, co byly vydány první kryty FineWoven pro iPhone, si někteří zákazníci začaly stěžovat na náchylnost materiálu k poškrábání a tvoření skvrn. 

S odstupem času třeba Joanna Stern z Wall Street Journal řekla, že její pouzdro FineWoven vypadá po pěti měsících používání „jako shnilý banán“. Okraje se loupou a látka samotná je poškrábaná jako staré CD. Ano, v mnohých případech tomu tak skutečně je, ale originální příslušenství, tedy zejména kryty pro iPhony, nikdy nevynikaly přílišnou kvalitou. Loupají se i silikonové kryty, z těch kožených se zase tento materiál velice rád odíral, protože ho byla na skořepině přítomná jen příliš tenká vrstva. Kryty jsou přitom velice drahé, ale líbivé jen chvíli po zakoupení. Apple se zatím ke kritice svého materiálu nijak nevyjádřil, ale co chce říci samotnou reklamou? 

Reklama nese poselství 

Na 22. dubna připadá Den Země, tedy celosvětová událost zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Poprvé byl Den Země slaven v roce 1970, v současnosti probíhá každoročně ve více než 193 zemích světa a je koordinován organizací Earth Day Network. A právě na tento den reklama cílí. Její ekologické poselství je totiž poměrně jasné. 

Apple zde tedy nepřímo říká, že se snaží pro planetu dělat pozitivní kroky, ale o FineWoven příslušenství zde není ani slovo. Lze to tedy vyložit tak, že si je problémů vědom, ale nechce úplně dráždit hada bosou nohou. Vyřadí Apple příslušenství FineWoven po pouhém roce jejich existence, nebo se letos na podzim dočkáme stejných pouzder na telefony a náramků na hodinky, které se budou prezentovány jako z nového materiálu s označením FineWoven 2.0? Ke kůži se Apple nevrátí, protože by tím popřel své předchozí kroky, možná se ale hodí spíše veškeré propagace samotného jména upozadit. 

.