Zavřít reklamu

Je to špatné. Pokud patříte mezi příznivce příslušenství z materiálu FineWoven, jste pravděpodobně vymírající druh. Na tento materiál jsme slyšeli kritiku hned od jeho uvedení na trh a možná už další neuslyšíme. Apple totiž dost možná vyklízí krám. 

Mnohé musela zarazit už reklama, kterou Apple publikoval ke Dni Země, která sice upozorňovala na fakt, že už s kůží nepracuje, cokoli z materiálu FineWoven ale ignorovala. O víkendu pak přišly zprávy, že tento materiál u Applu končí úplně. Zveřejnil je poměrně spolehlivý leaker Kotsunami, který mimochodem celý svět o příchodu materiálu FineWoven informoval jako první, a to samozřejmě dlouhou dobu před jeho samotným představením. 

Zdroje ho nyní konkrétně informovali o tom, že s iPhony 16 a novými Apple Watch už společnost další příslušenství z tohoto materiálu představovat nebude, místo toho přijde s novým, samozřejmě patřičně ekologickým, a snad odolnějším/kvalitnějším. Vypadá to tedy tak, že si už i sám Apple uvědomil, jaký průšvih jeho materiál je. A to se rozhodně nestává příliš často. 

Pro Apple jej ale z logických důvodů nemá smysl nadále držet v nabídce, protože to na něho a jeho produkty hází špatné světlo. Nicméně i tak se před vyřazením tohoto příslušenství z nabídky má pokusit ještě nějak zaujmout, a to novou barevnou paletou. Zatím ale marně čekáme na jakýkoli jarní refreš, který byl u Applu poslední roky poměrně pravidelný, a to i s ohledem na nové barvy iPhonů. 

Apple prodává z tkaniny FineWoven kryty na iPhony 15, řemeny k Apple Watch, MagSafe peněženky a klíčenky k AirTagu. V případě krytů si za něho účtuje šílených 1 790 Kč, kdy je k dostání v barvách morušově rudá, listově zelená, kouřová, tichomořsky modrá a černá. Jistě by tak portfoliu slušela nějaká více křiklavější jarní barva. Jestli si ale i v takovém případě najde své zákazníky, je vlastně spíše nepravděpodobné. 

Půjde Apple s barvou ven? 

Apple nemá ve zvyku přiznávat podobné chyby, jako tu, kterou s FineWoven materiálem udělal. Pokud jej skutečně zařízne, určitě se o tom nic nedozvíme. Prostě jen produkty stáhne z prodeje a nahradí je jinými, nic víc, nic míň. Je to jistě menší problém, než třeba ztrácející se signál u iPhonu 4, kdy to musel řešit bezplatným rozesíláním krytů, nebo klávesnicí v řadách MacBooků po roce 2015, kdy je bezplatně měnil. 

Jako další velký „fail“ můžeme také jistě považovat bezdrátovou nabíječku AirPower. Jenže ta narozdíl od všeho řečeného nestála zákazníky ani korunu ani čas a ani nervy, protože i když ji Apple oficiálně skutečně představil, pro své výrobní problémy se na trh nikdy nedostala. 

.