Zavřít reklamu

MacBooky na USB-C spoléhají už od roku 2015, s vyřazením iPadu 9. generace už Lightning port nenajdeme ani u tabletů Applu. Kdy ale společnost na Lightning definitivně zapomene? Nejspíš to určí životnost iPhonů 14, záviset to může i na iMacu. 

Jestli za to mohla EU nebo dostal Apple konečně rozum, se nikdy nedozvíme. Každopádně je jisté, že Lightning to má spočítané. I když se třeba v oblasti aplikací přizpůsobuje Apple evropskému trhu jen v EU, s jednotným portem pro nabíjení zařízení tak dělá celosvětově. Jednoduše to znamená smrt Lightningu. Jenže kdy k ní tedy dojde? 

Když se podíváme do aktuálního portfolia Applu, je zde ještě poměrně hodně zařízení a příslušenství, která na Lightning spoléhají. Jenže společnost je bude pomalu ale jistě nahrazovat novějšími generacemi s USB-C a tím se s Lightningem nadobro rozloučíme. 

Seznam zařízení, která Apple prodává, a ještě mají Lightning 

  • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 13, iPhone SE 
  • AirPods 2. a 3. generace, AirPods Max 
  • Apple Pencil 1. generace 
  • Magic Keyboard, Magic Trackpad, Magic Mouse 

Právě iPhony pravděpodobně budou určovat životnost Lighningu v nabídce Applu. Nového iPhonu SE bychom se měli dočkat příští rok, kdy je jisté, že zde již USB-C bude a model z roku 2022 z nabídky vypadne. Jenže iPhony 14 jsou jen rok a půl staré, takže tady to bude ještě chvíli trvat. Pokud z nabídky vypadne s příchodem letošních iPhonů 16 iPhone 13, tak 14. generace vypadne až s iPhony 17 v září roku 2025. Znamená to tedy ještě minimálně rok a půl existence Lighningu. 

Letos v září mají přijít nové AirPody, jejichž nabíjecí pouzdro samozřejmě již bude USB-C obsahovat. Jak to bude s AirPody Max se sice neví, pokud ale nedostanou USB-C, pravděpodobně spíše zaniknou úplně. To se dá říci i o Apple Pencil 1. generace, a to i z důvodu naprosto nevyhovujícímu smyslu nabíjení, kdy k USB-C iPadu potřebujete ještě redukci na Lightning. 

Na aktualizaci periférií k počítačům Mac čekáme už poměrně dlouho, nehledě na nařízení EU. Apple zde může mít problém jen v tom, že v balení M3 iMacu nabízí Magic Keyboard, Magic Trackpad, Magic Mouse přímo, a tak se může klidně stát, že místo přebalování krabic budeme čekat na novou generaci. V takovém případě by to mohlo být ještě déle, jak u iPhonů. Pokud totiž Apple vynechá generaci čipu M4, jako to udělal u M2, bude záležet, kdy představí čip M5 a iMac, který je jím osazený. 

.